Her kadın, regl döngüsü de dahil olmak üzere birbirinden farklıdır. Bazıları her ay aynı günde düzenli regl olurken gibi bazı kadınlar regl dönemini tahmin edemez. Ortalama olarak, bir kadın her 24 ila 38 günde bir regl olur. Regl dönemi genellikle 2 ila 8 gün sürer.
Regl döngünüz düzensiz mi?
Her regl dönemi arasındaki süre değişmeye başlıyorsa ya da regl döneminizin sürdüğü gün sayısı çok değişiyorsa bu düzensiz mensturasyon olarak adlandırılır.
Nedenleri nelerdir?
Birçok şey buna neden olabilir. Vücudunuzun östrojen ve progesteron hormon seviyesindeki değişiklikler, reglin normal modelini bozabilir. Bu nedenle ergenlik dönemindeki genç kızlar ve menopoza yaklaşan kadınlar genelde düzensiz aralıklarla regl olur.
Düzensiz mensturasyonun diğer yaygın nedenleri şunlardır:
- Rahim içi araç kullanmak
- Doğum kontrol hapları kullanmak veya kullanılan ilacı değiştirmek
- Bazı ilaçlar
- Çok fazla egzersiz yapmak
- Polikistik over sendromu (PCOS)
- Gebelik
- Emzirme
- Stres
- Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) veya az aktif tiroid (hipotiroidizm)
- Uterus iç tabakasında kalınlaşma veya polip olması
- Miyomlar
Daha nadir bir neden, doktorların Asherman sendromu olarak adlandırdığı bir durum olan uterusun iç tabakasında ciddi skarlaşma- yapışma olması durumudur.
Tanı: Öncelikle bir jinekoloğa görünmelisiniz. Sizinle konuşacaktır. Daha sonra pelvik muayene ve ultrasonografi yapacaktır. Zaman zaman hormon testleri, gebelik testi ve tam kan sayımı da tanı çok yardımcı olurlar.
Tedavi
Önemli olan önce nedeni belirlemektir. Nedene göre tedavi planlaması yapılır.
Sizi rahatsız etmiyorsa bazen tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Polikistik over sendromu (PCOS) ve hipotiroidizm kadınlarda düzensiz reglin iki yaygın nedenidir. Genel olarak, tedavinin amacı vücuttaki hormon dengesini düzeltmektir. PCOS'unuz varsa, doktorunuz mensturasyonu düzenlemek için doğum kontrol hapları veya diğer hormonları önerebilir. Hipotiroidizminiz varsa (az aktif tiroid), tiroid hormonları almanız gerekebilir.
Yardımcı olabilecek diğer şeyler:
Kullanılan doğum kontrol yönteminin değiştirilmesi: Bazı kadınlar İmplant, iğne veya spiral kullanırken düzensiz regl olmaktan şikayet eder. 3 aylık hormonal doğum kontrol yönteminden sonra düzensizlik gelişmişse, doktorunuz başka bir doğum kontrol tipi önerebilir.
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Bazı kadınlar çok fazla egzersiz yaptıkları için döngülerinde değişiklikler yaşarlar. Antrenmanlarınızı daha az yoğun hale getirmeniz veya daha az egzersiz yapmanız gerekebilir. Stres sorunsa, stresinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek ve muhtemelen bir danışmanla konuşmak yardımcı olabilir. Kilonuzdaki aşırı değişiklikler döngülerinizi etkileyebilir. Kilo alımı yumurta atılımını zorlaştırabilir, bu nedenle kilo kaybı yardımcı olabilir. Ancak aşırı, ani kilo kaybı da seyrek veya düzensiz döngüye yol açabilir.
- Hormon tedavisi (HT): Düzensiz döngüler genellikle, vücuttaki bazı hormonlarındaki eksiklik veya dengesizlikten kaynaklanır. Doktorlar genellikle düzensiz döngüyü kontrol etmeye yardımcı olmak için östrojen ve progesteron hormonlarını içeren doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler) reçete eder. Düzensiz mensturasyondan şikayet ediyorsanız ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, doktorunuz diğer hormon tedavilerini reçete edebilir.
- Ameliyat: Bazen uterustaki (rahim) veya fallop tüplerindeki skar veya yapısal problemler düzensizliğe yol açabilir. Doktorunuz, özellikle çocuk sahibi olmak istiyorsanız, yapısal sorunları düzeltmek için ameliyat önerebilir. Ameliyat üreme sistemindeki ciddi skar dokusunu çıkarmak için de yapılabilir.
Ne zaman doktora başvurulmalı?
Düzenli, aylık periyotlarınız vardı ve bu değiştiyse doktora başvurmalısınız. Doktorunuz size hamilelik veya sağlık problemini ekarte etmek için fiziksel muayene ve bazı testler uygulayabilir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz de mutlaka doktora başvurun:
- Yılda üç veya daha fazla regl dönemini kaçırıyorsanız
- Adet döneminiz 21 günde birden daha sıksa
- Adet döneminiz 35 günde birden daha azsa
- Adet döneminiz boyunca normalden daha fazla kanamanız oluyorsa ve/veya bu süre boyunca normalden daha fazla ağrınız oluyorsa