Rahim içi polipler (Endometrial Polip): Rahim içi polipler; rahim iç zarından gelişen anormal dokulardır. Bu dokular bazen ince bazen ise kalın bir sapla rahim zarına bağlanırlar. Bu anormal büyümüş dokular; genellikle kanseröz değildirler. Ancak hastalarda ara kanamalar veya kısırlık gibi sorunlara yol açabilirler.
Polipler; değişik boyutlarda olabilirler. Birkaç milimetreden, neredeyse bir tenis topu büyüklüğüne kadar büyüme gösterebilirler.
Bazen tek polip, bazen ise birden çok sayıda olabilirler. Genellikle rahim içinde kalırlar, çok nadiren rahimden dışarı sarkma gösterebilirler. Çoğunlukla 40-50 yaş arası gözlenirler, ancak 20 yaşın altında pek beklenmezler.
Belirtileri
- İrregüler kanamalar, yoğun kanamalar
- Ara kanamalar
- Menopoz sonrası kanama
- Kısırlık
Bazı kadınlarda; hafif lekelenme kanamaları olur, bazısında ise hiçbir belirti vermezler.
Ne zaman doktora görünmeliyim?
- menopoz sonrası vajinal kanama varsa
- ara kanamalar varsa (adet dönemi dışında)
- adet düzensizlikleri varsa
bir jinekoloğa görünmleisiniz.
Rahim poliplerinin sebepleri?
Hormonal faktörler rol oynasada; tam olarak sebebi bilnmemektedir.
Risk faktörleri nelerdir?
- 4o yaşın üzerinde olmak
- Hipertansiyon hastası olmak
- Şişman olmak
- Tamoksifen adlı ilacı kullanmalk
Komplikasyonları nelerdir?
Rahim polipler,; kısırlık yapabilirler. Eğer polibiniz var ve çocuk sahibi olamıyorsanız; polipleri aldırmak, gebe kalmanıza yardımcı olabilir.
Nasıl tanı konulur?
Doktorunuz polipten şüphelenirse aşağıdakilerden birisini uygulayabilir.
- Transvajinal ultrasonografi: Bazen polipler; ultrasonda çok net anlaşılabilir. Kalınlaşmış rahim iç zarı net bir şekilde belli olabilir. Bazen doktorunuz net emin olmazsa; sulu ultrasonografi yapabilir. Sulu ultrason methodu ile polipler çok rahat tanı alabilir. Bu işlemde rahminizin içine az miktarda serum verilir. Ardından ultrasonografi yapılır. Bu işlem sırasında çok az kramp tarzı ağrınız olabilir.
- Histeroskopi: İnce, ışıklı bir teleskopla rahminizin içine girilerek, rahmin tüm duvarları kolaylıkla incelenebilir.
Rahim dokusundan parça alınması (endometrial biyopsi): Çok nadir de olsa; polip tanı ve tedavisi için biyopsi; küretaj teknikleri kullanılır. Ancak; bu method histeroskopiden önceki dönemde kullanılan bir tekniktir. - Rahim poliplerinin çoğu iyi huyludur. Ancak, rahimde ki bazı kanser öncülü lezyonlar da polipler gibi görülebilir. Doktorunuz büyük ihtimalle polibinizi çıkaracak ve patolojiye analize gönderecektir. Böylelikle kanseröz bir durum olmadığı net bir şekilde anlaşılabilir.
Rahim polipleri nasıl tedavi edilir?
Polipler hastada şikayet oluşturmuyorsa tedavş edilmeyebilir. Ancak eğer kanama bozuklukları, adet düzensizlikleri, kısırlık gibi sorunlara yol açıyor ya da kansere riski taşıyorsa çıkarılmalıdırlar. Özellikle 1 cm üzerindeki polipler, menopozdaki hastalar ve birden fazla polibi olan hastalarda poliplerin çıkarılmasını öneriririz.
- Bekleme ve gözlemleme: Bazı polipler zamanla kendiliğinden yok olurlar. Küçük ve hastada şikayet yaratmayan polipleri tedavi etmek genellikle gereksizdir. Bu olguları takip ederiz.
- İlaç tedavisi: Özellikle bazı progesteronlu hormon ilaçları, ya da GnRH agonisti dediğimiz ilaçlarla polipleri ve yarattıkları şikayetleri baskılayabilir, azaltabiliriz. Ancak bu hastlarda, ilacı bıraktığımız zaman polipler tekrar büyüyebilmektedirler.
- Ameliyatla polip çıkarılması: Histeroskop adlı cihazlai rahmin içine girilerek polipler cerrahi olarak çıkarılabilirler. Ardından patolojik incelem için analizi göderilirler. Eğer polip zemininde kanserli bir doku saptanırsa; tedavi değişecektir. Doktorunuzla bu konuyu ayrıntılı görüşmelisiniz.
Ancak nadirende olsa; polipler tekrarlayabilirler.
Polip oluşumu engellenbilir mi?
Rahim polibi oluşmasını önlemenin bir yolu yoktur. Düzenli olarak jinekolog kontrolleri her zaman önemlidir. Özellikle, obesite, yüksek tansiyon, tamoksifen kullanan hastaların daha yakın kontrollerde kalması önerilmektedir.