Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi rahim (uterus) problemlerini tanımak ve tedavi etmek amacıyla kullanılır. Histeroskop ince, ışıklı teleskop benzeri bir cihazdır. Vajinada ilerletilerek rahmin içine yerleştirilir. Rahim içindeki görüntüyü bir ekrana yansıtır.

👉 VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLA

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi kime uygulanır?

Histeroskopinin en sık uygulanma sebebi Anormal Rahim Kanamalarıdır.  Anormal rahim kanaması; aşırı adet kanamalarını, azalmış adet kanamalarını ya da uzamış adet kanamalarını içerir. Bu kanamalar zaman zaman iyi huylu miyom veya poliplerden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca aşağıdaki durumlar için de kullanılmaktadır.

  • Enfeksiyon veya geçirilmiş cerrrahiye bağlı rahim içi yapışıklıklar
  • Tekrarlayan gebelik kayıplarının araştırılması
  • Rahim içi araçların yerinin tspiti (kayıp, kırılmış ya da ipi görülmeyen Spiral gibi)
  • Sterilizasyon (doğum kontrol methodu olarak kadınların tüplerini tıkamak amaçlı)

 

Histeroskopi Görüntüsü

Histeroskopi nasıl yapılır?

İşlem başlamadan önce , sizi sakinleştirecek ilaçlar verilerek; genel veya lokal anestezikler kullanılır ve ağrı hissetmeniz engellenir. Bu işlemler donanımlı klinik veya hastanelerde yapılmalıdır. Ayrıca adet döneminin bitiminden sonra yapılmalıdır. (Adetli dönemde yapılması önerilmez). Öncelikle rahim ağzını net görebilmek için bir spekulum yerleştirilir. Ardından histeroskop rahmin içine yerleştirilir ve içeriye tuzlu su verilir. Böylelikle rahmin içi daha detaylı gözlemlenebilir. Jinekoloğunuz; rahmin içine ve tubal açıklıklara dikkatle bakar. Gerektiği durumlarda biyopsi yapar veya patoloji görürse onu düzeltir.

 

Histeroskopi İşlemi

Histeroskopi işlemi sonrası ne beklemeliyim?

Bu işlemden sonra, kısa sürede evinize gidebilirsiniz. Genel anestezi almış iseniz; etkilerinin geçmisini beklemelisiniz. Hafif kramp tarzında ağrı, hafif kanlı akıntı birkaç gün devam edebilir. Eğer ateş, titreme veya aşırı kanamanız olursa derhal doktorunuza haber vermelisiniz.

 

Histeroskopinin riskleri nelerdir?

Histeroskopi çok güvenli bir prosedürdür. Ancak yinede; bazı küçük riskleri vardır. İşlem sırasında rahmin delinmesi, kanama veya vücuda fazla sıvı yüklenmesi gibi riskleri varken, çok nadiren de olsa hayatı tehdit eden riskler olabilir.

 


Histeroskopik Cerrahi

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.