Genital Siğil

Human Papillovirus (HPV)

Kondiloma akuminata  (genital siğil); vajinal girişte, dudaklarını üzerinde veya anüs etrafında küçük, ten renginde veya pembemsi olan, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.

 

Genital siğiller, cinsel yolla en sık bulaşan hastalıktır. Her iki cinstede görülebilsede; kadınlarda daha fazla tanı almaktadır.

Genital Siğil - Human Papillovirus (HPV)

 

Genital Siğilin Nedenleri

Genital siğiller en sık human papillomavirus (HPV) tarafından oluşur. HPV adlı virüsün 100’ün üzerinde tipi vardır. Her biri farklı problemlere sebep olabilir. HPV tip 6 ve 11; genital siğillerin baş sorumlularıdır. HPV tip 16 ve 18 ise servika kanserden sorumludur. Genital siğil yapan HPV’ler servikal kanserden sorumlu değildir.HPV direk olarak ciltten-cilde temas, cinsel ilişki, oral seks, anal seks veya genital bölgede olan herhangi bir temasla bulaşır, yayılır. Virüse sahip olan pekçok kişide siğil görülmez ancak yinede virüsü yayabilmektedir. Siğiller tedavi etmek; bulaşıcılığını kesin olarak enegellemez. Siğiller, virüse maruz kaldıktan temastan haftalar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Genelde nasıl ve ne zaman bulaştığını bilmek mümkün değildir.

 

Genital Siğil - Human Papillovirus (HPV)

 

 

Genital Siğilin Belirtileri

Siğiller ten renginde veya pembe, yumuşak ve düz veya kabarıktırlar. Hastadan hastaya farklı şekil, renk ve yaygınlıkta olurlar. Genelde vajinal dudakların üzerind, vajina girişinde veya anüs etrafında yerleşirler. Genital siğili olan çoğu kadında şikayet oluşturmazlar. Daha nadiren, genital alanda kaşıntı, yanma veya hassasiyet yaparlar.

 

Genital Siğilin Tanısı

Genital Siğiller muayane ile tanınır. Doktorlar genelde sadece bakıp inceleyerek siğil tanısı koyabilirken, nadiren emin olamazlar. Böyle durumlarda size biyopsi (küçük bir parça doku alınması) önerebilirler.

 

Genital Siğilin Tedavisi

Siğillerin tedavisinde pekçok yöntem vardır. Bunlardan bazıları ilaç tedavisi, bazıları ise ufak operasyonlar şeklindedir. En iyi tedavi yapılsa bile; siğiller haftalar; aylar sonra tekrarlayabilir.  Bunun sebebi, bu tedavilerle virüsten tam olarak kurtulamamaktır. Günümüzde; henüz, HPV ile enfekte hücreleri tamamen kalıcı olarak temizleyecek bir tedavi yoktur. Ancak çoğu kadın 2 yıl içerisinde kendi bağışıklık sistemleri ile virüsü temizler. ‘’En iyi’’ tedavi yöntemi; sizin kaç tane siğiliniz olduğuna, nerede yerleştiğine ve doktorunuzun deneyimi ve kararına göre değişkenlik gösterir. 

 

1. İlaç Tedavisi

Siğillerin üzerine kremler veya solüsyonlar uygulanabilir. Bu tedaviler; siğiller yok olana dek, haftada birkaç defa ve birkaç ay boyunca sürebilir.

  • Podofilin (Hastanede uygulanan; 4-6 hafta boyunca haftalık tedavi)
  • Podofilox (Evde ugulanabilir, 3 gün sabah-akşam, gerekirse her hafta tekrarlanabilir)
  • Biklorik-triklorik asit (Hastanede uygulanan, haftada 1 kez, 4-6 haftalık tedavi, gebelikte kullanılabilir)
  • Imiquimod (Aldara krem) (Kendinizin evde uygulayabildiği, hafta 3 günlük, 4 aylık tedavi)
  • İnterferon
  • Sinekateşinler (Kendinizin evde uygulayabildiği, günde 3 kez, 4 aylık tedavi)

HPV ilaç tedavisi

 

2. Cerrahi Tedavi

Siğiller çıkarılabilir veya yok edilebilir (yakarak, dondurarak). Bu tedaviler beraberde uygulanibilir. Bazıları amelyathanede, bazıları klinik şartlarında yapılabilir. Cerrahi müdaheleler gebelikte güvenlidir. Aşağıdaki durumlarda cerrahi müdahele düşünülebilir.

  • Medikal tedaviye yanıt vermeyen, geçmeyen siğiller
  • Çok yaygın siğiller (özellikle vajinada, üretrada, anüste)
  • Prekanseröz değişiklikler gösteren, şüpheli siğiller

Bu tedaviler;

  • Kriyoterapi (Dondurma işlemi); işlem ofis şartlarında yapılabilir, anestezi gerektrimez.
  • Elektrokoter (Yakma işlemi); genellikle ameliyathanede uygulanır.
  • Eksizyon (Çıkarma işlemi); genellikle ameliyathanede uygulanır.
  • Lazer; genellikle ameliyathanede uygulanır.

 

Genital Siğilleri Önleme

  • HPV aşısı: Gardasil ve Gardasil-9 genital siğilleri önlemede yardımcı olmaktadır.
  • Cinsel temas: Prezervatifler siğilden tam olarak korumamaktadır, ayrıca HPV yaşıyan kişilerin bir kısmında siğilde olmamaktadır. Ayrıca genitalyada HPV varlığını anlamak için bir testte mümkün değildir. Yine de mümkün mertebe dikkatli olunmalıdır.

Jinekolojik Kanserler

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.