Asherman sendromu nadir ve kazanılmış bir rahim hastalığıdır. Bu hastalığa sahip kadınlarda rahim içinde travmaya bağlı yapışıklık oluşur. Ağır vakalarda rahmin tüm ön ve arka yüzeyi birbirine tamamen yapışabilir. Bu yapışıklıklar aralıklı veya tümüyle yapışık olabilir.
Asherman sendromu belirtileri
Asherman sendromu olan kadınların çoğu az kanama görür veya hiç kanama görmez. Bazı kadınlarda adet dönemlerinde sancılar olabilir ancak kanama olmayabilir. Bu adet dönemi anlamına gelmektedir ancak kanama çıkımda tıkanma olduğundan dolayı dışarıya gelemez
Adet dönemleriniz düzensizse, aralıklı kanamalar oluyorsa veya hiç adet olmuyorsanız bunun başka sebepleri olabilir. Bunların bazıları;
- Gebelik
- Stres
- Ani kilo kaybı
- Obezite
- Aşırı egzersiz
- Doğum kontrol hapı kullanımı
- Menapoz
- Polikistik over sendromu
Adetleriniz düzensizleşir ve seyrekleşirse veya durursa lütfen doktorunuza başvurunuz . doktorunuz sebebini belirleyip tedavi verebilir.
Asherman Sendromunun Gebe Kalmaya Etkisi Nedir?
Asherman sendromu olan bazı kadınlar gebe kalamama veya tekrarlayan düşükler gibi problemler yaşayabilir. Asherman sendromu ile gebe kalmak mümkündür ancak rahim içindeki yapışıklık gelişen fetüs için risk taşıyabilir. Düşük veya ölü doğum riskiniz bu hastalığı taşımayanlardan hala yüksektir.
Asherman sendromu gebelik sırasında bazı durumların da riskini artırır. Bunlar ;
- Plasenta previa
- Plasenta increta
- Aşırı kanama
Asherman sendromunuz mevcutsa doktorunuz gebeliğinizi yakından takip edecektir. Asherman sendromu ameliyat ile tedavi edilebilir ve tedavi sonrası gebe kalma ihitmaliniz ve sağlıklı bir gebelik ihtimaliniz artar. Doktorlar genellikle ameliyat sonrası gebe kalmadan önce bir yıl beklemenizi önerir.
Asherman sendromu sebepleri
Uluslararası Asherman Derneğine göre Asherman hastalıklarının %90’ı dilatasyon ve küretaj (D&C) işlemi sonrası gerçekleşmektedir. Kürtaj işlemi genellikle tamamlanmayan düşükler, doğum sonrası plasentanın tam ayrılmaması veya elektif kürtaj durumlarında uygulanır.
Kürtaj doğum sonrası 2 ile 4 hafta arasında plasentanın ayrılmaması sebebi ile yapıldıysa %25 ihtimalle asherman sendromu gerçekleşir. Bu sendromun gelişmesi kadının geçireceği D&C sayısını da artırmaktadır.
Bazen adezyonlar sezaryen sonrası veya polip veya myom eksizyonu cerrahileri sonrasında da gelişebilir.
Asherman sendromu tanısı
Doktorunuz Asherman sendromundan şüphelenirse genellikle diğer tanıları elemek için kan örneği alacaktır. Aynı zamanda rahim içi kalınlığa ve foliküllere bakmak için ultrason da yapılması gerekebilir.
Histeroskopi Asherman sendromu tanısında kullanılan en iyi yöntemdir. Bu işlemde doktor rahim ağzını dilate eder (genişletir) ve histeroskop cihazını rahim ağzından rahim içine doğru yerleştirir. Histeroskop küçük bir kameradır. Doktorunuz rahim içine bakarak yara ve yapışıklık olup olmadığını görebilir.
Doktorunuz size histerosalpingogram (HSG) da önerebilir. HSG sayesinde doktorunuz rahim içi ve fallopi tüplerinin durumunu görebilir. Bu işlemde özel bir boya rahim içine enjekte edilir bu sayede rahim içi boşluğun içinde problemler (yer kaplayan lezyon yapışıklık vb.) röntgen çekilerek görülebilir.
Eğer aşağıdaki durumlar size uyuyorsa doktorunuza Asherman Sendromu açısından test edilmeniz gerekip gerekmediğini sorunuz.
- Rahim cerrahisi sonrası kanama düzensizlikleri veya adetlerin durması
- Tekrarlayan düşükler
- Gebe kalmada zorluk
Asherman sendromu tedavisi
Asherman sendromu operatif histeroskopi denilen bir yöntem ile tedavi edilmektedir. Bu işlem histeroskopun ucuna küçük cerrahi aletler yerleştirilmesi ve bunlar ile yapışıklıkların açılması işlemidir. Bu işlem her zaman genel anestezi altında yapılır.
İşlem sonrasında enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ve rahim içi duvarı düzenlemek için östrojen tedavisi alacaksınız.
Tedavi sonrası yapışıklıkların tekrarlaması mümkündür, bu sebeple doktorlar tedavi sonrası gebe kalmanın tekrarlamadığından emin olmak için bir yıl ertelenmesini önerebilir.
Gebe kalmayı planlamıyorsanız veya ağrıya sebep olmuyorsa tedavi olmanız gerekmeyebilir.
Asherman sendromunun önlemesi
Asherman sendromunu önlemenin en iyi yolu kürtaj işleminden kaçınmaktır. Düşükler, doğum sonrası plasentanın ayrılmaması veya kanamanın medikal tedavisi mümkün olabilir.
Eğer kürtaj yapılması gerekiyorsa doktorunuz ultrason eşliğinde yaparak rahim hasarı riskini en aza indirecektir.
Sonuç
Asherman sendromu gebe kalmanızı zorlaştırabilir hatta imkansız hale getirebilir.aynız amanda gebelikte ciddi komplikasyon gelişmesi riskini de artırabilir. Sendrom çoğunlukla önlenebilir ve tedavi edilebilirdir.