Rahim ağzı kanseri taraması (Pap testi ve / veya human papilloma virüsü testi ile), sağlıklı kalmanın ve rahim ağzı kanserinden korunmanın önemli bir parçasıdır. Tarama testinizin sonuçları anormal ise, sonucu onaylamak ve anormalliğin ciddiyetini belirlemek için ileri testler gerekir. Kolposkopi bu durumda genellikle önerilen testtir.
Doktorunuzun büyütme özelliğini kullanarak rahim ağzınıza bakmasını sağlar. Biyopsi, kolposkopi sırasında da yapılabilir. Kolposkopi (yani, rahim ağzının görselleştirilmesi) ve biyopsiler (laboratuarda inceleme için kolposkopi sırasında küçük dokuların çıkarılması) aynı anda yapılabilir.
Servikal tarama testi anormal olan kadınların hepsinde tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Biyopsi ile veya biyopsi olmaksızın kolposkopi tedavinin gerekip gerekmediğini belirlemeye yardımcı olur.
Neden kolposkopiye ihtiyacım var?
Kolposkopi anormal sonuçlanan rahim ağzı kanseri tarama testlerini (örn. Pap smear, human papilloma virüsü (HPV) testi) veya rahim ağzında, vajinada veya vulvada görülen anormal alanları takip etmek için kullanılır. Pap smear'ınız, sıklıkla serviksin HPV enfeksiyonunun neden olduğu, servikal kanser öncesi lezyonunuz veya kanseriniz varsa, anormal olabilir.
Kolposkopi, rahim ağzının büyüteçle bakılması işlemidir. Asetik asit (yani sirke), hücreleri işaretlemek ve klinisyenin anormal hücrelerin nerede olduğunu ve anormal alanların boyutunu daha iyi görmesini sağlamak için rahim ağzına uygulanır. Anormal hücrelerin büyüklüğü, türü ve yeri, hangi alanın veya alanların biyopsi yapılması gerektiğini belirlemeyi sağlar. Bu işlem anormalliğin ne kadar şiddetli olduğunu belirleyecek ve ayrıca hangi tedavinin gerekli olduğunu belirlemeyi sağlayacaktır. Erken tanı aldığında ve tedavi edildiğinde, kanser öncesi lezyonlar genellikle rahim ağzı kanserine ilerlemezler.
Kolposkopi Hazırlığı
Kolposkopi randevunuzdan önce tüm vajinal uygulamalardan kaçınmalısınız (örn. Kremler, losyonlar). Kolposkopi adet döneminiz boyunca da yapılabilir, ancak işleminizin olduğu gün ağır vajinal kanama varsa, doktorunuz tarafından işleminiz ertelenebilir.
Kan sulandırıcı herhangi bir ilaç (aspirin, warfarin, heparin, klopidogrel) kullanıyorsanız, doktorunuzun bu durum hakkında mutlaka önceden bilgisi olmalıdır. Kolposkopi sırasında biyopsi yapılırsa bu ilaçlar kanamayı artırabilir. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamileyseniz doktorunuzun bu durum hakkında da mutlaka bilgisi olmalıdır. Kolposkopi hamilelikte güvenlidir, ancak genellikle doktorunuz hamileyken servikal biyopsi yapmaz.
Kolposkopi İşlemi
Kolposkopi, bir uzman doktor tarafından yapılabilir. Kolposkopi yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer, muayenehane ortamında yapılabilir ve minimum rahatsızlığa neden olur. Kolposkopi, jinekolojik muayene masasında rutin bir jinekolojik muayeneye benzer şekilde yapılır. Doktorunuz vajinanızı açmak ve rahim ağzınızı görebilmek adına spekulum adı verilen steril bir alet kullanacaktır. Doktorunuz gerekiyorsa Smear testinizi tekrarlar ve ardından kolposkopu kullanarak rahim ağzınıza bakar. Kolposkopi cihazı mikroskop gibidir ve size dokunmaz.
Doktorunuz serviksinize (rahim ağzınıza) asetik asit (sirke) adı verilen bir çözelti uygulayacaktır. Bu bileşik anormal bölgeleri işaretlemeyi sağlar ve kolposkopla görülmelerini kolaylaştırır. Bu çözelti kullanıldığında, soğuk ya da hafif bir yanma hissi hissedebilirsiniz, ancak size zarar vermez. Kolposkopi sırasında, doktorunuz rahim ağzından veya vajinadan küçük bir parça anormal doku (biyopsi) çıkarabilir. Biyopsi yapmak, kanser öncesi hücrelere sahip olduğunuz anlamına gelmez. Anestezi genellikle biyopsi öncesi kullanılmaz çünkü biyopsi sadece hafif bir rahatsızlığa veya krampa neden olur. Doku örneği laboratuvara gönderilir ve patologlar tarafından mikroskopla incelenir.
Bazı kadınlarda kolposkopi sırasında iç serviksten de bir biyopsi alınması gerekir; Buna endoservikal küretaj (ECC) denir. Hamilelerde ECC uygulanmaz çünkü hamileliğe zararı dokunabilir. ECC kramp ağrısına neden olabilir.
Kolposkopi sonrası
Eğer doktorunuz rahim ağzınızdan biyopsi aldıysa, kolposkopiden sonra bir miktar vajinal kanama olabilir. Doktorunuz işlem esnasında Monsel çözeltisini kullandıysa, kahve tozu gibi görünen kahverengi veya siyah vajinal akıntı olabilir. Bu birkaç gün içinde geçecektir. Çoğu kadın kolposkopi yapıldıktan hemen sonra işe ya da okula dönebilir. Bazı kadınlar hafif ağrı veya kramp hissederler ancak bu genellikle bir ila iki saat içerisinde geçer. İşlem sonrası vajinanıza hiçbir uygulama yapmayın (kremler, losyonlar, tamponlar vs.) ve biyopsi yapıldıktan sonra 48 saat boyunca cinsel ilişkiye girmeyin. Sizden biyopsi alındıysa sonuçlarınızı ne zaman elde edeceğinizi (genellikle 7-14 gün içinde) doktorunuza sorun. Çoğu durumda ileri tetkik ve tedavi gerekip gerekmediği biyopsi sonucunuza göre karar verilecektir.
Doktorunuzdan haber almazsanız, biyopsi sonuçlarının normal olduğunu varsaymayın: Sonuçları arayın ve sorgulayın. Çoğu kadın için altı ay içinde bir takip testi (rahim ağzı kanseri taraması (Pap smear) ve / veya kolposkopinin tekrarı) gerekecektir.
Kolposkopiden sonra ne zaman hastaneye başvurmalıyım ?
Kolposkopiden sonra aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzu arayın:
- Ağır vajinal kanama (iki saat boyunca süren ve saatte bir büyük pedi dolduran)
- Yedi günden uzun süre vajinal kanama
- Kötü kokulu vajinal akıntı; kahverengi / siyah akıntının ilk birkaç gün normal olduğunu unutmayın
- Ağrı kesiciler ile iyileşmeyen kasık ağrısı veya kramplar
- 38 ° C'den yüksek ateş durumu