Servikal (Rahim Ağzı) Kanseri

Serviks Kanseri

Bir kadının rahim ağzı (uterus ve vajina arası bölge) hücrelerden oluşan ince bir doku tabakası ile kaplıdır. Sağlıklı hücreler büyür, bölünür ve gerektiğinde değiştirilir. Serviks kanseri, bu hücreler değiştiğinde ortaya çıkar. Kanser hücreleri daha hızlı bölünür. Daha derin hücre katmanlarına dönüşebilir veya diğer organlara yayılabilirler. Kanser hücreleri nihayetinde tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturur.

rahim agzi kanseri amatomi

 

Rahim ağzı kanseri gelişmesi ne kadar sürer?

Rahim ağzı kanserinin gelişmesi genellikle birkaç yıl alır. Bu süre zarfında serviksin üzerindeki veya çevresindeki hücreler anormal hale gelir. Kanser ortaya çıkmadan önce meydana gelen erken hücre değişikliklerine displazi veya servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) denir.

 

Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)

 

Rahim ağzı kanserinin ana nedeni nedir?

 Rahim ağzı kanserinin ana nedeni insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonudur. Birçok HPV türü vardır. “Yüksek riskli tipler” olarak adlandırılan bazı HPV tipleri anüs, serviks, vulva, vajina ve penis kanserine neden olabilir. Ayrıca baş ve boyun kanserine neden olabilirler. Diğer tipler genital siğillerle bağlantılıdır.

 

İnsan papilloma virüsü enfeksiyonunu nasıl önleyebilirim?

HPV ile enfeksiyonu önleyebilecek bir aşı mevcuttur. Aşı, kanser, kanser öncesi ve genital siğillerin en yaygın nedeni olan HPV tiplerine karşı korur. HPV aşısı için ideal yaş 11 veya 12 yaştır, ancak 9 yaşından başlayarak 26 yaşından itibaren verilebilir.

serviks kanseri virusu

 

Kimler rahim ağzı kanseri riski altındadır?

Rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörü, kansere bağlı HPV tipleri ile enfeksiyondur. Aşağıdaki faktörler HPV ile enfekte olma riskinizi artırır:

  1. Birden fazla cinsel partner
  2. Birden fazla cinsel partneri olan erkek cinsel partnere sahip olmak
  3. Erken yaşta seksüel aktif olmak (18 yaşından küçük)

 

Rahim ağzı kanseri için diğer risk faktörleri şunları içerir:

  1. Serviks, vajina veya vulvadaki displazi öyküsü
  2. Ailede serviks kanseri öyküsü
  3. Sigara içmek
  4. Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlar (CYBE)
  5. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar
  6. Hamilelik sırasında dietilstilbestrol (DES) adı verilen annenin çocuğu olmak

 

Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi var mı?

Evet. Pap testi, servikste anormal hücre değişikliklerini kontrol eder. Bu erken tedaviye olanak verir, böylece anormal hücreler kanser olmadan tanınmış olur. HPV testi de mevcuttur. Bazı kadınlarda serviks kanseri taraması için Pap testi ile birlikte veya anormal Pap testi sonucu olduğunda bir takip testi olarak kullanılır.

 

Rahim ağzı kanseri belirtilerinden bazıları nelerdir?

İlk belirtiler anormal kanama, lekelenme veya vajinadan sulu akıntı olabilir. Adet kanaması normalden daha ağır olabilir ve cinsel ilişkiden sonra kanama olabilir. İleri kanser belirtileri pelvik ağrı, idrar yapma problemleri ve bacaklarda şişmeyi içerebilir. Kanser yakındaki organlara veya lenf düğümlerine yayılmışsa, tümörler bu organların çalışma şeklini etkileyebilir. Örneğin, bir tümör mesanenize basabilir veya bir damardaki kan akışını engelleyebilir.

 

Rahim ağzı kanseri nasıl teşhis edilir?

Sağlık uzmanınız serviks kanseri olduğundan şüpheleniyorsa biyopsi yapılabilir. Tedavi gerektiren belirli anormal Pap testi sonuçları için anormal servikal doku çıkarılabilir ve incelenecek laboratuvara gönderilebilir.

Rahim ağzı kanseri teşhisi konulursa, sağlık uzmanınız kanserin büyüklüğünü ve hastalığın yayılma derecesini (varsa) değerlendirecektir. Bu işlem aşağıdaki testleri içerebilir:

  1. Pelvik muayene (rektal muayene içerebilir) - Sağlık uzmanınızın rahim, yumurtalıklar ve servikse yakınındaki diğer organları kontrol ettiği bir muayene
  2. Sistoskopi — Üretra ve mesanenin içinin ışıklı bir cihazla çalışıldığı bir test
  3. Kolonoskopi — Kolonun tamamının kolonoskop adı verilen ince, ışıklı bir aletle incelendiği bir test

 

Evreleme nedir?

Evreleme”, kanserin ne kadar yayıldığını bulma sürecidir. Çoğu kanser türünün I'den IV'e kadar aşamaları vardır. Sayı ne kadar düşük olursa, kanser o kadar az yayılır. Rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türleri Evre 0'a sahiptir. Evre 0 ayrıca invaziv olmayan servikal kanser veya in situ karsinom (CIS) olarak da adlandırılır. Evre 0'da kanser hücreleri sadece serviksin üst tabakasında bulunur. Servikal doku veya diğer organların daha derin katmanlarına gitmediler. Kalan aşamalara invaziv kanser denir. Bu aşamalarda, kanser serviksin daha derin katmanlarına işgal etti.

 

Tedavi türleri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri için tedavi seçenekleri arasında cerrahi (histerektomi), radyasyon tedavisi ve kemoterapi (kanser öldürücü ilaçların kullanımı) sayılabilir. Seçilen tedavi türü kanser aşamasına bağlıdır. Birden fazla tedavi türü alabilirsiniz.

 

Tedaviden sonra özel takip gerekli mi?

Dokorunuz, tüm kanser hücrelerinin çıkarıldığından emin olmak için tedaviden sonraki ilk birkaç yıl boyunca daha sık rahim ağzı kanseri tarama testleri önerebilir. Kanserinizi tedavi etmek için rahim ağzınız çıkarılmış olsa bile, hala rahim ağzı kanseri taramasına ihtiyacınız vardır. Hücreler serviks yerine üst vajinadan alınır.


Jinekolojik Kanserler

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.