Mamografi

(Meme Muayenesi)

Bir mamografi, meme kanseri taramasında kullanılan memelerin röntgen görüntüsüdür.  Mamogramlar erken meme kanseri tespitinde anahtar rol oynar ve meme kanseri ölümlerini azaltmaya yardımcı olur.  Bir mamografi sırasında memeleriniz, meme dokusunu yaymak için iki sert yüzey arasında sıkıştırılır.  Daha sonra bir röntgen, memelerinizin bilgisayar ekranında görüntülenen ve kanser belirtileri arayan bir doktor tarafından muayene edilen siyah beyaz görüntülerini yakalar. 

Bir mamografi tarama veya teşhis amaçlı kullanılabilir.  Bir mamografiyi ne sıklıkta yaptırmanız gerekliliği yaşınıza ve meme kanseri riskinize bağlıdır.

Mamografi (Meme Muayenesi, Meme Kanseri Taraması)

 

Mamografi çektirme

Mamografi sırasında mamografi için tasarlanmış bir X-ışını makinesinin önünde durursunuz.  Bir teknisyen memenizi bir platforma yerleştirir ve platformu boyunuza uyacak şekilde konumlandırır.  Teknisyen, memenizin engellemeden görüntülenmesini sağlamak için başınızı, kollarınızı ve gövdenizi konumlandırmanıza yardımcı olur.

 

Neden yapılır

Mamografi, tümörleri ve diğer anormallikleri tespit etmek için tasarlanmış memelerinizin röntgen görüntülemesidir.  Mamografi, meme yumrularının değerlendirilmesinde tarama veya teşhis amaçlı kullanılabilir:

Tarama mamografisi:  Tarama mamografisi, hiçbir belirti veya semptomu olmayan veya yeni meme anormallikleri olmayan kadınlarda meme değişikliklerini tespit etmek için kullanılır.  Amaç, klinik bulgular farkedilmeden önce kanseri tespit etmektir.

Teşhis mamografisi:  Teşhis mamografisi yeni bir meme yumru, meme ağrısı, sıra dışı bir cilt görünümü, meme başı kalınlaşması veya meme başı akıntısı gibi şüpheli meme değişikliklerini araştırmak için kullanılır.  Ayrıca tarama mamogramındaki anormal bulguları değerlendirmek için de kullanılır.  Tanısal mamogram ek mamogram görüntüleri içerir.

 

Mamografi (Meme Muayenesi, Meme Kanseri Taraması)

 

Mamografiyi taramaya ne zaman başlamalı?

Meme kanseri taramasına başlamak için ideal bir yaş yoktur.  Ayrıca, uzmanlar ve tıbbi organizasyonlar kadınların ne zaman düzenli mamogramlara başlaması gerektiği veya testlerin ne sıklıkta yapılması gerektiği konusunda mutabık değiller.  Risk faktörleriniz, tercihleriniz ve taramanın yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun. Birlikte, hangi tarama mamografi programının sizin için en iyi olduğuna karar verebilirsiniz.  Mamografiyi taramaya ne zaman başlanacağına ilişkin bazı genel yönergeler şunları içerir:

Ortalama meme kanseri riski olan kadınlar:  Birçok kadın 40 yaşında mamografiye başlar ve her iki yılda bir yaptırmaya devam eder. Profesyonel grupların önerileri farklılık gösterir.  Amerikan Kanser Derneği, ortalama riski olan kadınlara 45 yaşında 54 yaşına kadar mamogram taramasını yıllık olarak ve ardından her iki yılda bir devam etmelerini önermektedir.  ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, kadınların 50 yaşından 74 yaşına kadar her iki yılda bir taranmasını önermektedir. Ancak, bu gruplar kadınların 40 yaşından itibaren taranmayı seçebileceği konusunda hemfikirdir.

Meme kanseri riski yüksek olan kadınlar:  Meme kanseri riski yüksek olan kadınlar 40 yaşından önce mamografi taramasından fayda görebilir. Bireysel meme kanseri riskinizi değerlendirme konusunda doktorunuzla konuşun.  Ailenizde meme kanseri öyküsü veya prekanseröz meme lezyonları öyküsü gibi risk faktörleriniz, doktorunuzun mamogramlarla birlikte manyetik rezonans görüntülemeyi (MRG) önermesini gerektirebilir.

 

Riskler

Mamogramların riskleri ve sınırlamaları şunları içerir:

Mamogramlar sizi düşük doz radyasyona maruz bırakır.  Bununla birlikte, doz çok düşüktür ve çoğu kadın için düzenli mamogramların faydaları, bu miktarda radyasyonun yarattığı risklerden daha ağır basmaktadır. 

 

Mamografi (Meme Muayenesi, Meme Kanseri Taraması)

 

Mamogramlar her zaman doğru değildir.  Prosedürün doğruluğu kısmen kullanılan tekniğe ve radyologun deneyimine ve becerisine bağlıdır.  Yaşınız ve meme yoğunluğunuz gibi diğer faktörler yanlış negatif veya yanlış pozitif mamogramlara neden olabilir. 

Genç kadınlarda mamogramları yorumlamak zor olabilir.  Genç kadınların memeleri, yaşlı kadınlarınkinden daha fazla bez ve bağ içerir ve bu da kanser belirtilerini gizleyebilen yoğun meme dokusuna neden olur.  Yaşla birlikte, meme dokusu şişirilir ve daha az beze sahiptir, bu da mamogramlardaki değişiklikleri yorumlamayı ve tespit etmeyi kolaylaştırır. 

Bir mamografiye sahip olmak ek testlere yol açabilir.  Her yaştan kadınlar arasında mamogramların yaklaşık yüzde 10'u, ultrason gibi ek görüntüleme testleri ve laboratuvar testi için bir meme dokusu örneğini çıkarmak için bir prosedür (biyopsi) dahil olmak üzere ek testler gerektirir. Bununla birlikte, mamogramlarda tespit edilen anormal bulguların çoğu kanser değildir. Mamogramınızın anormal olduğu söylenirse, radyoloğunuz bunu önceki mamogramlarla karşılaştırmak isteyecektir.  Başka bir yerde mamogram yapmışsanız, radyoloğunuz mevcut mamogramla karşılaştırılabilmeleri için radyoloji merkezine gönderilmek amacıyla sizden izin isteyecektir.

Tarama mamografisi tüm kanserleri tespit edemez.  Fizik muayene ile saptanan bazı kanserler mamografide görülmeyebilir.  Bir kanser çok küçük olabilir veya koltuk altınız gibi mamografi ile görülmesi zor bir bölgede olabilir.  Mamogramlar kadınlarda her 5 kanserden 1'ini kaçırabilir.

Mamografi ile bulunan tüm tümörlerin tamamı tedavi edilemez.  Bazı kanser türleri agresiftir, hızla büyür ve vücudunuzun diğer bölgelerine erken yayılır.

 

Nasıl hazırlanılır?

Mamogramınıza hazırlanmak için:

Sertifikalı çalışanları olan, modern cihazlar kullanan, uzman doktorların çalıştığı, modern klinik veya hastaneleri tercih edin.

Testi memelerinizin hassas olma olasılığı en düşük olan bir zamana ayarlayın.  Menopoza girmediyseniz, bu genellikle adet döneminizden sonraki hafta boyunca olur.  Memeleriniz adet döneminizden bir hafta önce ve hafta boyunca hassas olacaktır.

Önceki mamografi görüntülerinizi getirin.  Mamogramınız için yeni bir tesise gidecekseniz, daha önce mamogramların bir CD'ye yerleştirilmesini isteyin.  Radyoloğun geçmiş mamogramları yeni görüntülerinizle karşılaştırabilmesi için CD'yi randevunuza getirin.

Mamografinizden önce deodorant kullanmayın. Kollarınızın altında veya göğsünüzde deodorant, ter önleyici, toz, losyon, krem ​​veya parfüm kullanmaktan kaçının.  Tozlar ve deodorantlardaki metalik parçacıklar mamografinizde görülebilir ve karışıklığa neden olabilir.

Bir mamografi çektirmenin rahatsız edici olduğunu düşünüyorsanız, ağrı kesici ilaçları düşünün. Mamografi testinin ağrıyı hafifletmesi için yaklaşık bir saat önce aspirin, asetaminofen (parol, diğerleri) veya ibuprofen (Advil, diğerleri) gibi reçetesiz ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz.

 

Ne bekleyebilirsiniz?

Test boyunca

Test tesisinde size bir elbise verilir ve boyun takılarını ve giysilerinizi çıkarmanız istenir.  Bunu kolaylaştırmak için o gün iki parçalı bir kıyafet giyin.  Prosedürün kendisi için, mamografi için özel olarak tasarlanmış bir X-ışını makinesinin önünde duruyorsunuz. Teknisyen, memelerinizden birini bir platforma yerleştirir ve platformu boyunuza uyacak şekilde kaldırır veya indirir.  Teknisyen, memenizin engellemeden görüntülenmesini sağlamak için başınızı, kollarınızı ve gövdenizi konumlandırmanıza yardımcı olur.  Memeniz şeffaf bir plastik plaka ile yavaş yavaş platforma bastırılır. Meme dokusunu yaymak için birkaç saniye basınç uygulanır.  Baskı zararlı değildir, ancak rahatsız edici veya hatta acı verici bulabilirsiniz.  Çok fazla rahatsızlığınız varsa, teknisyene söyleyin. Göğsünüzün kalınlığını eşitlemek için sıkıştırılmalı ve X-ray ışınının meme dokusuna nüfuz etmesine izin vermelidir.  Basınç ayrıca, hareketten bulanıklığı azaltmak için memenizi sabit tutar ve gerekli radyasyon dozunu en aza indirir.  Kısa X-ray maruziyeti sırasında, hareketsiz durmanız ve nefesinizi tutmanız istenir.

Testten sonra

Her iki memenizden görüntülemeler yapıldıktan sonra, teknisyen görüntülerin kalitesini kontrol ederken beklemeniz istenebilir. Görüşler teknik nedenlerle yetersizse, testin bir kısmını tekrarlamanız gerekebilir.  Tüm prosedür genellikle 30 dakikadan az sürer.  Daha sonra, normal aktivitenizi devam ettirebilirsiniz.  Sonuçlarınızın 30 gün içinde çıkması gerekir ancak sonuçlarınızı genellikle daha erken almayı bekleyebilirsiniz.  Teknisyene ne kadar bekleyeceğinizi sorun. 

Sonuçlar

Mamografi, mamogramlar üretir (meme dokunuzun siyah beyaz görüntüleri).  Mamogramlar bilgisayar ekranında görünen dijital görüntülerdir.  Bir radyolog görüntüleri yorumlar ve belirtilerin yazılı bir raporunu doktorunuza gönderir.

Radyolog, daha fazla test, takip veya tedavi gerektirebilecek kanser veya kanserli olmayan (iyi huylu) durumların kanıtını arar.

Olası bulgular şunları içerir:

  • Kanallarda ve diğer dokularda kalsiyum birikintileri (kalsifikasyonlar)
  • Mamogramdaki asimetrik alanlar
  • Mamogramda sadece bir memede veya belirli bir bölgede görünen yoğun alanlar
  • Son mamografinizden bu yana ortaya çıkan yeni yoğun alan

Kalsifikasyonlar, diğer nedenlerin yanı sıra hücre salgıları, hücre döküntüsü, inflamasyon ve travmanın bir sonucu olabilir. Mikrokalsifikasyon adı verilen küçük, düzensiz birikimler kanser ile ilişkili olabilir.  Daha büyük, daha kalın kalsifikasyon bölgelerine yaşlanma veya memenin yaygın bir kanser olmayan tümörü olan fibroadenom gibi iyi huylu bir durum neden olabilir.  Çoğu meme kalsifikasyonu iyi huyludur, ancak kalsifikasyonların görünümü düzensizse, sayıları arttıysa veya endişe verici görünüyorsa, radyolog büyütme ile ek tanı görüntüleri isteyebilir. Yoğun alanlar, yağdan daha glandüler olan, kalsifikasyonları ve kitleleri tanımlamak veya normal glandüler dokudan ayırt etmeyi daha zor hale getirebilen dokuyu gösterir.  Yoğun bölgeler de kanseri temsil edebilir.  Bozuk alanlar komşu dokuları istila etmiş olabilecek tümörleri gösterir.  Radyolog mamogramınızla ilgili endişe alanlarını not ederse, başka testler, sıkıştırma veya büyütme görünümleri olarak bilinen ek mamogramların yanı sıra, ultrason görüntülemesi veya laboratuvar testi için bir meme dokusu örneğini çıkarmak için bir prosedür (biyopsi) gerektirebilir.  Bazı durumlar mamografi veya ultrason ile mevcut görüntülemenin negatif olduğu alanlarda veya bir memedeki değişikliğe veya anormalliğe neyin neden olduğunun net olmadığı alanlarda tanısal manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılmasını gerektirir.

 

Mamografi (Meme Muayenesi, Meme Kanseri Taraması)

 

(Meme kalsifikasyonları: Kalsifikasyonlar, memede bir mamogramda beyaz lekeler olarak görünen küçük / kalsiyum birikintileridir.  Büyük, yuvarlak veya iyi tanımlanmış kalsifikasyonların kansersiz (benign) olma olasılığı daha yüksektir.  Küçük, düzensiz şekilli kalsifikasyonların sıkı kümeleri kanseri gösterebilir.)

 


Menopoz

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.