Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, kadınların düzensiz adet periyotlarına sahip olmasına, akneye (yağlı cilt ve sivilce), fazladan yüz kılı büyümesine veya saç dökülmesine neden olabilecek bir durumdur. polikistik over sendromu tedavisi istanbul

Bu hastalık hamile kalmayı da zorlaştırabilir. Ülkemizde ve tüm dünyada çok yaygındır.  Tüm kadınların yaklaşık yüzde 5 ila 8'inde PKOS vardır. PKOS'lu kadınların çoğu aşırı kilolu veya obezdir.

 

Polikistik Over Sendromu

 

 

Polikistik over sendromuna ne sebep olur?

PKOS'lu kadınlarda, yumurtalıklar normal şekilde çalışmaz ve çok fazla testosteron üretir. Testosteron "erkeklik hormonu" olarak adlandırılan bir hormondur.  Normalde yumurtalıklar da çok az miktarda üretirler ancak PKOS'lu kadınlarda daha fazla üretim vardır. Ayda bir kez, bir kadının yumurtalıklarının "folikül" adı verilen bir yapı oluşturması beklenir. Folikül büyüdükçe hormon oluşturur. Sonra, bir yumurta serbest bırakılır. Buna "yumurtlama" denir. Fakat PKOS'lu kadınlarda yumurtalık, büyük değil, birçok küçük folikül yapar. Hormon seviyeleri dengesizleşebilir. Yumurtlama her ay olması gerektiği gibi olmaz. Doktorlar bunun neden bazı kadınların başına geldiği bazılarının gelmediği konusunda fikir birliğine varmış değillerdir.  polikistik over tedavisi istanbul

 

Polikistik Over Sendromu Anatomik Gösterimi

 

PKOS'un belirtileri nelerdir?

  • Adet düzensizliği, yılda 8 kereden daha az adet görme
  • Üst dudak, çene, yanak bölgesi, göğüs ve göbek gibi sadece erkeklerde saç uzama eğilimi olan yerlerde kalın, koyu saça benzer kıl çıkması
  • Kilo alınması ve obezite
  • Sivilce artışı(ciltte yağlı görünüm)
  • Saç dökülmesi
  • Tıbbi yardım olmadan hamile kalmakta sorun yaşama

 

Belirtilerim hafif olsa bile doktor veya hemşire görmeli miyim?

Evet. PKOS'lu kadınların bazı sağlık problemlerine eğilimi diğer kadınlara göre daha fazladır.

Bu hastalıklar şunlardır:

  • Diyabet (yüksek kan şekeri)
  • Yüksek kolesterol düzeyleri
  • Uyku apnesi( insanların uyurken kısa bir süre nefes almasını engelleyen bir uyku bozukluğu.)
  • Depresyon veya anksiyete

Henüz sonuçlanmamış olmakla beraber PKOS'lu kadınlarda kalp hastalığı riskinin de daha yüksek olabileceği yönünde çalışmalar yürütülüyor.

 

Yapmam gereken testler var mı?

Doktorunuz yaşınıza, semptomlarınıza ve kişisel durumunuza göre hangi testleri yaptırmanız gerektiğine karar verecektir. Olası testler şunları içerir:

  • Hormon, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini ölçmek için kan testleri
  • Herhangi bir periyodu kaçırdıysanız hamilelik testi
  • Pelvik ultrason - Bu test rahim ve yumurtalıklarınızın resmini çekmek için ses dalgaları kullanır. Doktorlar bazen bu testi yumurtalıklarınızın polikistik( çok sayıda kist içeren) olup olmadığını anlamak için de kullanırlar.

 

Polikistik Over İlaç Kullanımı

PKOS nasıl tedavi edilir?

Günümüzde en yaygın tedavi doğum kontrol hapı kullanmaktır. Ancak belirtilere yardımcı olabilecek diğer tedaviler de var.

  • Doğum kontrol hapları - PKOS için ana tedavi yöntemidir. Haplar bu hastalık için tedavi edici değiller. Ancak düzensiz adet dönemleri, sivilce ve yüz kılları gibi semptomların çoğunu iyileştirebilirler. Doğum kontrol hapları ayrıca kadınları rahim kanserinden de korur.
  • Anti-androjenler - Bu ilaçlar, sivilce ve yüz kıllarının büyümesi gibi bazı PKOS semptomlarına neden olan hormonları bloke eder. Spironolakton birçok doktorun kullandığı anti-androjendir.
  • Progestin - Bu hormon adet periyodlarınızı düzenli yapabilir, ancak sadece her ay alırsanız. Ayrıca rahim kanseri riskini azaltır. Çoğu doktor medroksiprogesteron veya doğal progesteron kullanır
  • Metformin (marka: Glukofaj) - Bu ilaç, bir kadının adet dönemlerini daha düzenli hale getirmeye yardımcı olabilir. Ancak deneyen kadınların yalnızca yarısında işe yaramaktadır. Diyabetli kadınlarda bu ilaç kan şekeri seviyesini normal tutmaya yardımcı olur.
  • Sivilce tedavisi için ilaçlı cilt losyonları veya antibiyotikler
  • Ekstra kılları gidermek için lazer tedavisi

 

Durumu tedavi etmek için kendi başıma yapabileceğim bir şey var mı?

Evet. Aşırı kilolu veya obezseniz, kilo vermek semptomlarınızın çoğunu iyileştirebilir. Vücut ağırlığınızın sadece yüzde 5'ini kaybetmek size çok yardımcı olabilir. Bu, 200 kiloluk bir kadın için 10 kilo kadar kilo ediyor.

 

Ya hamile kalmak istersem?

Umudunuzu kaybetmeyin. PKOS'lu kadınların çoğu hamile kalabilir, ancak biraz zaman alabilir. Fazla kilonuz varsa, kilo vermek, dönemlerinizi düzenli hale getirmenize ve hamile kalma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Kilo kaybederseniz ancak adetleriniz hala düzensizse, doktorunuz hamile kalmanız ve yumurtlama şansınızı arttırmanıza yardımcı olacak ilaçlar verebilir.

 

Hayatım nasıl olacak?

PKOS'lu kadınlar normal hayatlar yaşayabilir. Ancak bir doktora görünmek önemlidir. Tedaviler şikayetlerinize yardımcı olur ve sizi diğer hastalıklardan korur.

 

 


Hormonal Hastalıklar

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.