Sterilizasyon

Kalıcı Kısırlaştırma

Sterilizasyon yani kısırlaştırma kalıcı doğum kontrolüdür. Kadınlar için yapılan sterilizasyon işlemi genellikle halk arasında ‘’tüplerin bağlanması’’ şeklinde yerleşmiş ve isimlendirilmiştir. Erkekteki sterilizasyon işlemine ‘’vazektomi’’ denir ki o da bir nevi erkek kanallarının bağlanmasıdır. Tüplerin bağlanması, yeterli çocuk sahibi olduğunu düşünen ve artık çocuk isteği olmayan kadınlarda aile planlaması yöntemi olarak kullanılan bir yöntemdir.

İşlemin kalıcı olduğu kabul edilmelidir. İşlem kabaca tüplerin bağlanmasını, kesilmesini ve/veya yakılmasını içerir. Bu yöntem 3 şekilde uygulanabilir. Laparaskopi ile (batın içerisine kamera ile girilerek), kolpotomi (vajina arkasından kesi yapılarak) ve sezeryen sırasında ek prosedür olarak yapılır.

 

Sterilizasyon - Kalıcı Kısırlaştırma

 

  • Laparoskopik ameliyat yönteminde karından ve göbekten sadece deliklerden sokulan kamera ve aletlerle işlem yapılır. Karına sezaryen kesisi şeklinde kesi yapılmaz sadece 1-2 adet küçük delik bulunur. Bu nedenle ameliyat sonrası iyileşme kolay olur ve ağrı az olur. Ameliyat yapıldıktan sonra bir gün içerisinde hasta taburcu edilebilir. Laparoskopi yöteminde tüpler orta bölgesinden koterize edilerek (yakılarak) işlem yapılır, tüp uçarı klipslenebilir.
  • Vajinadan yapılan tüp ligasyonu: Doğal delikten özel aparatlar girilerek tüpler tahrip edilir, böylece prosedür başarıyla gerçekleştirilir. Maliyeti yüksek olsada; hastada herhangibir iz bırakmadığı için (hiç kesi yapmadan) hastalar tarafından tercih edilmektedir. Laparoskopik (kapalı ameliyat) veya vajinal hangi yöntemle yapılırsa yapılsın tüp bağlama ameliyatının koruma etkinliği çok yüksektir.
  • Sezaryen ve diğer ameliyatlar sırasında tüp bağlama ameliyatı: Yeterli sayıda çocuk sahibi olduklarına karar veren çiftler eğer doğum sezaryen ile gerçekleşecekse bu esnada tüplerin de bağlanmasını isteyebilirler ve iki ameliyat aynı anda gerçekleşebilir. Sezaryen için yapılan cilt kesisi dışında ek başka bir kesi yapılması veya kesinin büyütülmesi gerekmez. Sezaryen ameliyatında tüpler bağlanırsa ameliyat sadece bir kaç dakika daha uzun sürer. Sezaryen dışında yumurtalık kisti veya myom ameliyatı sırasında da hasta isterse aynı zamanda tüplerin bağlanması yapılabilir.

 

Sterilizasyon - Kalıcı Kısırlaştırma

 

Tüplerin bağlanması gebeliği nasıl önler?

Tüp bağlanması kadının ‘’Fallop Tüpleri’’ni kapatır ve fonksiyonlarını bozar. Bu durumda sperm ile kadın üreme hücresi olan  yumurta birleşemez.

 

Kadın sterilizasyon işlemi ne kadar etkilidir?

Sterilizasyon, gebeliği önlemek için çok etkin bir işlemdir. İşlemin ilk  yılında kadınların gebe kalma ihtimali 1/100’ün altındadır.

 

Sterilizasyon işlemi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur mu?

Hayır, korumaz. Bunun için kondom kullanmak gerekmektedir.

 

Kadın sterilizasyonunun riskleri var mıdır?

Çok nadiren kısırlaştırma prosedürüne rağmen gebelik meydana gelebilmektedir.

  • Tüm cerrahi prosedürlerde gözlenebilen enfeksiyon, yapışıklık oluşumu, kanama ve işlem sonrası ağrı tüp ligasyonu sonrası gözlenebilir. Genel olarak bakıldığında bu oran 100’de 5’in altındadır.
  • Özellikle laporoskopi ile yapılan tüp bağlanmasında diğer laparaskopi operasyonlarında gözlenebilen organ yaralanmaları (rahim, mesane, barsak, damar) ve cilt altı amfizem (hava birikmesi)
  • İşlem sezaryen sırasında yapılıyorsa bunun sezaryen operasyonuna ek bir riski yoktur, sadece sezaryen operasyonunun süresi 5 – 7 dakika uzamaktadır.
  • Tüplerin bağlanmasına rağmen nadirde olsa gebelik gözlenebilir. Uygun teknikle yapıldığında 1000 Tüp bağlanmasından 3 – 4’ ünde daha sonra gebelik gözlenebilir.
  • Tüplerin bağlanmasından sonra eğer gebelik oluşursa bu gebeliklerin % 7’si dış gebelikle sonuçlanmaktadır.

 

Sterilizasyon sonrası adet görmeye devam edecek miyim?

Evet, bu işlen sonrası adet görmeye devam edersiniz.

 

Sterilizasyonun geri dönüşümü var mıdır?

Bu işlem kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak bu, geri dönüşümsüz demek değildir.  Bu işlemi yaptırıyorsanız, siz ve eşiniz gelecekte çocuk istemediğinizden emin olmalısınız. Eğer sterilizasyon işlemini yaptırdınız ve sonra vazgeçtiniz ya da pişman olduysanız, tekrar ameliyatla tüpler açılabilir. Ayrıca tüp bebek yöntemi ile de gebe kalmayı deneyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki tüp bebek yaptırmanın hem gebelik garantisi yoktur hem de maliyeti çoktur.

 


Hormonal Hastalıklar

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.