Vajinal Kanserler

Vajinal kanser, rahminizi dış cinsel organlarınıza bağlayan, esnek bir tüp gibi olan vajinanızda meydana gelen nadir bir kanserdir. Vajinal kanser en sık vajina yüzeyini kaplayan hücrelerde görülür, buna bazen doğum kanalı denir. Vücudunuzdaki diğer yerlerden çeşitli kanser türleri vajinaya yayılabilirken, vajinanızda (birincil vajinal kanser) başlayan kanser nadirdir. Erken evre vajinal kanser tanısı tedavi için en iyi şansa sahiptir. Vajinanın ötesine yayılan vajinal kanserin tedavisi çok daha zordur.

Vajinal Kanser

 

Vajinal Kanserlerde Belirtiler

Erken evre vajinal kanser herhangi bir belirti ve semptomlara neden olmayabilir. İlerledikçe, vajinal kanser aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olabilir:

  • Olağandışı vajinal kanama
  • Cinsel ilişkiden sonra veya menopozdan sonra sulu vajinal akıntı
  • Vajinanızda bir yumru veya kitle
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Sık idrara çıkma
  • Kabızlık
  • Pelvik ağrı

 

Ne zaman doktora görünmeli

Anormal vajinal kanama gibi vajinal kanserle ilgili herhangi bir belirti ve semptomunuz varsa doktorunuza danışın. Vajinal kanser her zaman belirti ve semptomlara neden olmadığından, rutin pelvik muayenelerinizin ne zaman yapılması gerektiği konusunda doktorunuzun önerilerini izleyin.  

 

Sebepleri nelerdir?

Vajinal kansere neyin neden olduğu açık değildir. Genel olarak kanser, sağlıklı hücreler normal hücreleri anormal hücrelere dönüştüren genetik bir mutasyon aldığında başlar. Sağlıklı hücreler belirli bir hızda büyür ve çoğalırlar, sonunda belli bir zamanda ölürler. Kanser hücreleri büyür ve kontrolden çıkar ve ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitle (tümör) oluşturur. Kanser hücreleri yakındaki dokuları istila eder ve vücudun başka bir yerine yayılmak için bir başlangıç ​​tümöründen kopabilir (metastaz).

 

Vajen kanseri anatomik yerleşimi

 

Vajinal kanser türleri

Vajinal kanser, kanserin başladığı hücre tipine göre farklı tiplere ayrılır.

  • Yassı hücreli karsinom
  • Adenokarsinom
  • Melanom
  • Sarkom

 

Vajinal kanserlerde risk faktörleri

Vajinal kanser riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Artan yaş: Yaşlandıkça vajinal kanser riskiniz artar. Vajinal kanser teşhisi konan insanların çoğu 60 yaşından büyüktür.
  • Vajinadaki atipik hücreler vajinal intraepitelyal neoplazi olarak adlandırılır. Vajinal intraepitelyal neoplazi (VAIN) tanısı koymak vajinal kanser riskinizi artırır. VAIN, sıklıkla diğerleri arasında servikal, vajinal ve vulvar kanserlere neden olabilecek cinsel yolla bulaşan insan papillomavirüsünden (HPV) kaynaklanır.
  • Hamile iken dietilstilbestrol (DES) kullanımı
  • Birden fazla cinsel partner
  • İlk ilişkide erken yaş
  • Sigara içmek
  • HIV enfeksiyonu

 

Komplikasyonlar

Vajinal kanser, akciğerleriniz, karaciğeriniz ve kemikleriniz gibi vücudunuzun uzak bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).

 

vajen kanseri muayene

 

Önleme

Vajinal kanseri önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak, düzenli pelvik muayeneler ve Pap smear testleri ile riskinizi azaltabilirsiniz. En erken aşamalarında keşfedildiğinde, vajinal kanserin tedavi edilmesi daha olasıdır. Bu testlere ne zaman başlayacağınızı ve ne sıklıkta tekrarlayacağınızı doktorunuzla tartışın. HPV aşısı hakkında doktorunuza danışın. HPV enfeksiyonunu önlemek için aşı olmak vajinal kanser ve diğer HPV ile ilişkili kanser riskinizi azaltabilir. Doktorunuza bir HPV aşısının sizin için uygun olup olmadığını sorun. Sigara içmeyin. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmayı deneyin. Eğer sigara içmiyorsanız başlamayın. Sigara içmek vajinal kanser riskini artırır.

 

Vajinal kanser taraması

Vajinal kanser bazen rutin bir pelvik muayene sırasında belirti ve semptomlar ortaya çıkmadan önce bulunur. Bir pelvik muayene sırasında doktorunuz dış genital organları dikkatlice inceler ve daha sonra bir elinizin iki parmağını vajinanıza sokar ve aynı anda uterusunuzu ve yumurtalıklarınızı hissetmek için karnınıza diğer elinizi bastırır. Ayrıca vajinanıza spekulum adı verilen bir cihaz yerleştirir. Spekulum vajinal kanalınızı açar, böylece doktorunuz vajinayı ve serviksinizi anormallikler açısından kontrol edebilir. Doktorunuz Smear testi de yapabilir. Smear testleri genellikle servikal kanseri taramak için kullanılır, ancak bazen smear testinde vajinal kanser hücreleri tespit edilebilir. Bu taramalara ne sıklıkta girdiğiniz, kanser için risk faktörlerinize ve geçmişte anormal smear testlerine sahip olup olmadığınıza bağlıdır. Bu sağlık taramalarının ne sıklıkta yapılması gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun.

Bazı durumlarda Kolposkopi adı verilen bir işlem; kolposkop adı verilen özel ışıklı bir büyütme aleti ile vajinanızın muayenesidir. Kolposkopi, doktorunuzun anormal hücrelerin herhangi bir alanını görmek için vajinanızın yüzeyini büyütmesini sağlar.

Test için bir vajinal doku örneğinin çıkarılması. Biyopsi, kanser hücrelerini test etmek için şüpheli doku örneğini çıkarmak için bir prosedürdür. Kolposkopi muayenesi sırasında doktorunuz doku biyopsisi yapabilir. Doktorunuz doku örneğini test için bir patoloji laboratuvaranı gönderir.

 

vajen kanseri test

 

Vajinal Kanserlerde Evreleme

Doktorunuz vajinal kanseri teşhis ettikten sonra, evreleme adı verilen bir süreç olan kanserin kapsamını belirlemek için adımlar atılacaktır. Kanserin evresi doktorunuzun sizin için hangi tedavilerin uygun olduğuna karar vermesine yardımcı olur. Kanserinizin evresini belirlemek için doktorunuz şunları kullanabilir: Görüntüleme testleri X-ışınları, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya pozitron emisyon tomografisini (PET) içerebilir. Vücudunuzun içini görmek için küçük kameralar kullanan prosedürler, doktorunuzun kanserin belirli bölgelere yayılıp yayılmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Kameralar doktorunuzun mesanenin (sistoskopi) ve rektumunuzun (proktoskopi) içinde görmesine yardımcı olur.

 

Vajinal Kanserlerde Tedavi

Vajinal kanser için tedavi seçenekleriniz, sahip olduğunuz vajinal kanserin türü ve evresi dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Siz ve doktorunuz, tedavi hedeflerinize ve katlanmak durumunda kalabileceğiniz yan etkilere dayanarak sizin için en iyi tedavilerin hangisi olduğunu belirlemek için birlikte çalışmalısınız. Vajinal kanser tedavisi tipik olarak ameliyat ve radyasyon içerir. Vajinal kanseri tedavi etmek için kullanılabilecek cerrahi türleri şunlardır: Küçük tümörlerin veya lezyonların çıkarılması, Vajinanın çıkarılması (vajinektomi). Kanserinizin derecesine bağlı olarak, cerrahınız vajinektominizle aynı anda rahim ve yumurtalıklarınızı (histerektomi) ve yakındaki lenf düğümlerini (lenfadenektomi) çıkarmak için ameliyat önerebilir. Nadirende olsa; pelvik organların çoğunun çıkarılması (pelvik eksenterasyon) önerilebilir. Kanser pelvik bölgenize yayılmışsa veya vajinal kanseriniz tekrarladıysa, bu kapsamlı cerrahi bir seçenek olabilir. Pelvik eksenterasyon sırasında; idrar kesesi, yumurtalıklar, rahim, vajina, rektum ve kolonunuzun alt kısmı dahil olmak üzere pelvik bölgenizdeki birçok organı çıkarmak durumunda kalırız. Karnınızda idrar (ürostomi) ve atıkların (kolostomi) vücudunuzdan çıkmasına ve ostomi torbalarında toplanmasına izin vermek için açıklıklar oluşturulur. Vajinanız tamamen çıkarılırsa, yeni bir vajina inşa etmek için ameliyat olmayı seçebilirsiniz. Yeni bir vajina oluşturmak için cilt parçaları, bağırsak bölümleri veya vücudunuzun diğer bölgelerindeki kas flepleri kullanılabilir.

 

Destekleyici (Palyatif) Bakım

Palyatif bakım, ağrı ve ciddi bir hastalığın diğer semptomlarından kurtulmaya odaklanan özel tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, devam eden bakımınızı tamamlayan ekstra bir destek katmanı sağlamak için sizinle, ailenizle ve diğer doktorlarınızla birlikte çalışır. Palyatif bakım diğer tüm uygun tedavilerle birlikte kullanıldığında, kanserli insanlar daha iyi hissedebilir ve daha uzun yaşayabilirler. Palyatif bakım doktorlar, hemşireler ve diğer özel olarak eğitilmiş profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından sağlanır. Palyatif bakım ekipleri, kanserli insanlar ve aileleri için yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bakım şekli, alabileceğiniz iyileştirici veya diğer tedavilerin yanında sunulmaktadır.

 


Jinekolojik Kanserler

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.