Vulva Kanseri

Vulva kanseri, kadın cinsel organının dış yüzey alanında ortaya çıkan bir kanser türüdür. Vulva, klitoris ve labia dahil olmak üzere üretra ve vajinayı çevreleyen cilt bölgesidir. Vulva kanseri genellikle vulvada sıklıkla kaşıntıya neden olan bir kitle veya yara olarak oluşur. Her yaşta ortaya çıkabilse de, vulva kanseri en çok yaşlı erişkinlerde teşhis edilir. Vulva kanseri tedavisi genellikle kanseri ve çevreleyen sağlıklı dokuyu çıkarmak için ameliyat gerektirir. Bazen vulvar kanseri ameliyatı tüm vulvanın çıkarılmasını gerektirir.  

Vulvar Kanser Anatomik Görünüm

 

Vulvar kanserinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Gitmeyen-ısrarcı kaşıntı
  • Ağrı ve hassasiyet
  • Anormal kanama
  • Renk değişiklikleri veya kalınlaşma gibi cilt değişiklikleri
  • Bir yumru, siğil gibi şişlikler veya açık yara (ülser)

 

vulva kanseri

 

Ne zaman doktora görünmeli

Endişelendirici kalıcı semptomlar yaşarsanız, birinci basamak doktorunuzdan veya jinekoloğunuzdan randevu alın.

 

Vulva kanseri nedenleri

Genel olarak, doktorlar kanserin bir hücre DNA'sında mutasyonlar geliştirdiğinde başladığını bilir. Mutasyonlar hücrenin hızla büyümesine ve bölünmesine izin verir. Kontrolsüz üreyen hücreler kanserli olabilen, yakındaki dokuyu istila eden ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir tümör oluşturur.

 

Vulvar kanseri türleri

Vulvar kanserinin başladığı hücre tipi, doktorunuzun en etkili tedaviyi planlamasına yardımcı olur.

En yaygın vulvar kanseri türleri şunlardır:

  • Vulvar yassı hücreli karsinom
  • Vulvar melanomu

 

Vulva kanseri risk faktörleri

Vulvar kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli risklerin hastalık riskinizi arttırdığı görülmektedir:

  • İleri yaş: Vulvar kanseri riski yaşla birlikte artar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Ortalama tanı yaşı 65'tir
  • İnsan papilloma virüsüne (HPV) maruz kalmak: HPV, vulvar kanser ve serviks kanseri de dahil olmak üzere birçok kanser riskini artıran cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Birçok genç, cinsel olarak aktif insan HPV'ye maruz kalır, ancak çoğu zaman enfeksiyon kendi kendine gider. Bazıları için, enfeksiyon hücre değişikliklerine neden olur ve gelecekte kanser riskini artırır.
  • Sigara içmek
  • Zayıf bağışıklık sistemine sahip olmak:
  • Vulvanın prekanseröz lezyon geçmişine sahip olmak
  • Vulvayı içeren bir cilt rahatsızlığına sahip olmak. Vulvar cildinin ince ve kaşıntılı olmasına neden olan liken sklerozus, vulvar kanseri riskini artırır.

 

Vulva kanseri önlenebilir mi?

  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinizi azaltın Vulvar kanseri riskinizi azaltmak için, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon HPV riskinizi azaltın
  • Cinsel partner sayınızı sınırlayın. Ne kadar çok cinsel partneriniz varsa, HPV'ye maruz kalma riskiniz o kadar artar.
  • Her seks yaptığınızda prezervatif kullanın. Prezervatifler HPV'ye yakalanma riskinizi azaltabilir ancak tam olarak koruyamaz.
  • HPV aşısı yapın. Çocuklar ve genç yetişkinler, çoğu vulvar kanserine neden olduğu düşünülen virüs suşlarına karşı koruma sağlayan HPV aşısını düşünebilir.

 

Vulva kanserinin teşhisi

Vulvar kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

  • Vulvanın incelenmesi: Doktorunuz muhtemelen anormallikleri aramak için vulvanızın fiziksel muayenesini yapacaktır. Kolposkopi muayenesi sırasında doktorunuz vulvanınızı anormal alanlar açısından yakından incelemek için büyüteç gibi çalışan bir cihaz kullanır.
  • Test için bir doku örneğinin çıkarılması (biyopsi): Vulvanınızdaki şüpheli bir cilt alanının kanser olup olmadığını belirlemek için doktorunuz test için bir cilt örneğini çıkarmanızı önerebilir. Biyopsi prosedürü sırasında, bölge lokal bir anestezi ile uyuşturulur ve şüpheli alanın tamamını veya bir kısmını çıkarmak için bir neşter veya başka bir özel kesme aleti kullanılır. Ne kadar cildin çıkarıldığına bağlı olarak, dikişlere ihtiyacınız olabilir.

Vulva kanserinin teşhisi

 

Kanserin kapsamını belirleme

Tanınız doğrulandıktan sonra doktorunuz kanserinizin boyutunu ve derecesini (aşamasını) belirlemek için çalışır. Evreleme testleri şunları içerebilir: Pelvik bölgenizin kanser yayılımı için incelenmesi.

 

Vulvar kanserinin aşamaları şunları içerir

  1. Evre I, vajinal açıklığınız ile anüs (perine) arasındaki vulva veya cilt bölgesi ile sınırlı küçük bir tümörü tanımlar. Bu kanser lenf düğümlerinize veya vücudunuzun diğer bölgelerine demektir.
  2. Evre II tümörler, üretra, vajina ve anüsün alt kısımları gibi yakın yapıları içerecek şekilde büyümüştür.
  3. Evre III kanser lenf düğümlerine yayılmıştır.
  4. Evre IV, lenf düğümlerine daha fazla yayılmış veya üretra veya vajinanın üst kısımlarına yayılmış veya mesane, rektum veya pelvik kemiğe yayılmış bir kanseri belirtir. Kanser vücudunuzun uzak bölgelerine yayılmış (metastaz yapmış) olabilir.

 

Vulvar kanserinin aşamaları

 

Vulva Kanserinde Tedavi

Vulvar kanseri için tedavi seçenekleri, kanserinizin tipine ve aşamasına, genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlıdır.

Vulvar kanserini tedavi etmek için kullanılan operasyonlar şunları içerir:

  • Kanserin ve sağlıklı doku marjının çıkarılması (eksizyon). Geniş lokal eksizyon veya radikal eksizyon olarak da adlandırılabilen bu prosedür, kanseri ve onu çevreleyen az miktarda normal dokuyu kesmeyi içerir. Doktorların normal görünümlü doku marjı olarak adlandırdığı şeyleri kesmek, tüm kanserli hücrelerin çıkarılmasını sağlamaya yardımcı olur.
  • Daha kapsamlı cerrahi. Altta yatan doku (radikal vulvektomi) dahil vulvanın (kısmi vulvektomi) veya tüm vulvanın çıkarılması için cerrahi, daha büyük kanserler için bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, doktorlar ameliyattan önce tümörü küçültmek için radyasyon tedavisi ve kemoterapiyi birleştirmeyi önerebilir, bu da daha az kapsamlı bir operasyona izin verebilir.

 

Vulva Kanserinde Tedavi

 

Vulva kanseri kasıktaki lenf düğümlerine yayılabilir, bu nedenle doktorunuz kanseri yok etmek için ameliyat olduğunuzda bu lenf düğümlerini çıkarabilir. Durumunuza bağlı olarak, sadece birkaç lenf nodunu veya birçok lenf nodunu çıkarabiliriz. Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Vulva kanseri için radyasyon tedavisi genellikle vücudunuzda hareket eden ve radyasyonu cildinizdeki kesin noktalara (dış ışın radyasyonu) yönlendiren bir makine tarafından uygulanır. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları tipik olarak kolunuzdaki bir damardan veya ağızdan uygulanır.

 

Tedaviden sonra takip testleri

Vulva kanseri tedavisini tamamladıktan sonra, doktorunuz kanser nüksünü aramak için periyodik takip muayeneleri önerebilir. Ne yazık ki başarılı tedaviden sonra bile vulva kanseri geri dönebilir. Doktorunuz sizin için doğru olan takip muayeneleri programını belirleyecektir, ancak doktorlar vulvar kanseri tedavisinden sonraki ilk iki yıl için genellikle yılda iki ila dört kez muayene yapılması önerilmektedir.

 


Jinekolojik Kanserler

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.