Baba Adayları İçin Öneriler

BLOG

Eşinizi hamileliği sırasında destekleyici olmak neden önemlidir?

Gebelik sırasında partneri destekleyici olan kadınlar bu süreçte sigara içmek gibi sakıncalı davranışları bırakmaya daha meyilli olurlar ve daha sağlıklı yaşarlar. Bebekler daha sağlıklı doğarlar, erken doğum riski daha düşük; büyüme-gelişme problemleri daha az olur.

Gebelik sırasında desteği olan kadınlar doğum sonrasındaki haftalarda daha az gergin ve stresli olurlar. Gebelik konusunda kendinizi eğiterek, eşinizle birlikte doğum öncesi bakım görüşmelerine giderek ve sağlıklı yaşam seçimlerinde ona katılarak gebelik sürecinde eşinize destek olabilirsiniz.

 Baba Adayları İçin Öneriler

 

Gebelik ne kadar sürer ?

Normal bir gebelik son adet tarihinden (SAT) itibaren 40 hafta sürer. Gebelik haftaları 3 trimestre ayrılır, her trimestr yaklaşık 3 ay sürer.

 

Gebeliğin sonlanma tarihi nasıl hesaplanır?

Bebeğin doğacağı tahmini tarihe, tahmini doğum tarihi denir. Bu tarih son adet tarihine ve ultrason değerlendirmelerine göre belirlenir. Son adet tarihi ve ultrason bulguları sonlanma tarihini belirmek için genellikle birlikte kullanılır. Sadece 20 kadından 1 tanesinin belirlenen tahmini sonlanma tarihinde doğum yaptığını unutmamak gerekir.

 

Gebeliğin ilk 3 ayında neler olur ?

Gebeliğin ilk 13 haftasında birçok kadın tahmin edilenden daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyar. Bulantı kusma gibi şikayetleri olabilir. Genellikle sabah bulantısı olarak bilinmesine rağmen bu belirtiler gün içinde herhangi bir zamanda veya gece ortaya çıkabilir. Gebeliğin erken zamanları bir kadın için duygusal bir zaman dilimi olabilir. Duygu değişimleri sıktır. Modundaki iniş çıkışlar anormal değildir. Gebelik ve ebeveynlik büyük bir yaşam değişimidir ve alışmanız zaman alabilir. Eşinizi dinleyin ve destek teklif edin.

 

Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde neler olur?

Birçok kadın için gebeliğin 14-27 haftaları kendisini en iyi hissettiği dönemdir. Partnerinizin karnı büyüdükçe gebelik daha belirgin hale gelir. Birçok kadın fiziksel olarak daha iyi hissetmeye başlar. Enerji seviyesi yükselir ve genellikle sabah bulantıları bu dönemde kaybolur. Partneriniz 20. hafta civarında bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar, ama bu durum daha erken veya geç de olabilir.

Çoğu çift bebek sahibi olmayı planladığı hastanede doğum dersleri alır. Dersler doğum esnasında ne yaşanacağını ve eşinize nasıl destek olabileceğinizi öğrenmek için çok güzel bir yoldur. Aynı zamanda çocuk sahibi olacak başka çiftlerle de tanışıp konuşabilirsiniz.

 

Gebeliğin son 3 aylık döneminde neler olur?

Son üç aylık dönem (28-40 haftalar) genellikle partneriniz için en rahatsız edici olanıdır. Aynı zamanda sizin de bebeğe hazırlanmanız için yoğun bir zaman dilimi olabilir.  Bebek büyüyüp vücudu doğum için hazırlanırken eşiniz rahatsızlık hissedebilir. Uyumakta, hızlı yürümekte ve rutin işler yapmakta zorluk çekebilir. İkinizin de heyecanlı ve gergin hissetmesi normaldir.

 

Gebelikte ne tür yaşam tarzı değişikliklerine gitmeliyiz?

Hamilelikte partnerinizin sağlığı en önemli önceliği olmalıdır ve sizin de bunu sağlamak için destek olmanız gerekmektedir. Birlikte sağlıklı beslenin ve partnerinizin yeterince dinlendiğinden emin olun. Ayrıca gebelikte egzersiz yapmak da önemlidir. Özellikle partnerinizin sigara, alkol, yasal olmayan uyuşturucu gibi alışkanlıklarından uzak durmasına yardımcı olur. Gebelikte hiçbir alkol güvenli kabul edilmez. Eroin, kokain, metamfetaminler gibi yasadışı ilaçlar, tıbbi olmayan bir nedenden dolayı kullanılan reçeteli ilaçlar,  gelişen bir bebeğe zarar verebilir. Bu maddeleri kullanan kadınların sağlıksız beslenme gibi gebelikte zararlı olduğu bilinen başka sağlıksız alışkanlıkları da olabilir.

 

Eşim hamileyken sigarayı bırakmam gerekir mi?

Eşiniz de siz de sigara içmekten kaçınmalısınız. Gebelikte sigara içmek bebekte büyüme gelişme problemlerine ve erken doğuma yol açabilir. Pasif içicilik de aynı şekilde zararlıdır. Sigara içilen bir ortamda pasif içici olan hamile kadının bebeğinin düşük doğum ağırlıklı olma riski vardır. Pasif içici olan bebek ve çocuklarda astım atağı, solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve ani bebek ölümü riski artmıştır. Tüm bu sebeplerle arabada veya evde sigara içilmemelidir.

sigaraya hayir

Eşim hamile iken seks yapmak güvenli midir?

Partnerinizin doktoru aksini söylemediği sürece hamilelikte ilişkiye girebilirsiniz. Partnerinizin karnı büyüdükçe farklı pozisyonlar deneyebilirsiniz. Ayrıca ilişkinin zaman zaman partneriniz için rahatsız edici olabileceğini aklınızda bulundurun.

 

Doğuma hazırlık sürecinde nasıl yardımcı olabilirim?

Doğumun mümkün olduğunca sorunsuz geçmesi için yardımcı  olabileceğiniz noktalar var:

  • Hastaneyi gezebilir, hastane politikalarını öğrenebilirsiniz. Doğum sırasında odada kimlerin olabileceğini, gece odada kalıp kalamayacağınızı, doğumu fotoğraflama veya video kaydına alma imkanınız olup olmadığını sorabilirsiniz. Ayrıca hastane etrafındaki otopark imkanlarını öğrenip yerini kontrol edebilirsiniz.
  • Arabaya arkaya dönük bebek koltuğu düzeneği kurabilirsiniz. Bebeğinizi hastaneden eve bebek koltuğu olmadan götüremezsiniz. Tahmini doğum tarihinden önce bebek koltuğunun doğru şekilde arabaya kurulduğundan emin olun.
  • Aşı olun. Grip sezonu ise (ekim-mayıs arası) grip aşısı olun. Bulaşıcı Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) ve Amerikan Obstetri ve Jinekoloji Birliği (ACOG) 6 aylıktan büyük herkesin her yıl grip aşısı olmasını öneriyor. Ayrıca bebekle temas kuran herkesin en az 2 hafta önceden bir doz tetanoz difteri asellüler boğmaca aşısı (Tdap) olmasını öneriyor.

 

Doğum eylemi sırasında partnerime nasıl yardımcı olabilirim?

  • Doğumun erken evrelerinde birlikte oyun oynayarak veya bir film izleyerek dikkatini dağıtabilirsiniz
  • Yatakta kalması gerektiği söylenmediği sürece birlikte kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz
  • Kasılmalarının zamanlamasını tutabilirsiniz
  • Kasılmalar arası sırtına ve omzuna masaj yapabilirsiniz
  • Rahatlatıcı ve destekleyici sözler söyleyebilirsiniz
  • Ikınma sürecinde onu cesaretlendirebilirsiniz

Bazı eşler doğum sürecine dahil olmamayı tercih ederler. Odada olmasanız bile eşiniz sağlık personelinden yeterince yardım alacaktır. Arkadaşlarınız ve aileniz yardım önerebilir. Ayrıca “doula” adı verilen bir doğum koçu tutabilirsiniz.

 

Bebeğimizi ne zaman eve götürebiliriz?

Bebek doğduktan yaklaşık 1 2 gün sonra yeni ailenizi eve götürebilirsiniz. Eğer partneriniz sezaryen ile doğum yapmışsa kendisi ve bebek hastanede birkaç gün daha uzun kalabilir.

Doğum sonrası depresyonun belirti ve semptomları nelerdir?

 

Doğum sonrası depresyonun belirti ve semptomları nelerdir?

  • Doğum sonrası hüznü 1 hafta içinde gerilemez ve giderek kötüleşir.
  • Her hafta normal rutininin dışında ve giderek artan üzüntü, şüphe, suçluluk veya çaresizlik duyguları gelişir.
  • Kendisiyle veya bebeğiyle ilgilenemez.
  • Evdeki veya işteki görevlerini yapmakta zorlanır.
  • İştahı değişir.
  • Eskiden zevk aldığı şeylerden artık zevk almaz.
  • Bebekle ilgili çok yoğun endişe veya bebeğe karşı ilgi yetersizliği görülebilir.
  • Çok paniklenmiş veya endişeli hissedebilir. Bebekle yalnız kalmaktan korkuyor olabilir.
  • Bebeğe zarar vermekten korkar. Bu duygular, depresyonu daha da kötüleştiren suçluluk duygusuna yol açabilir.
  • Kendine zarar verme veya intihar etme düşünceleri vardır.

Eşiniz bu belirtilerden herhangi birini gösterirse, endişelerinizi söyleyin. Onu dinleyin ve destekleyin. İhtiyacı olan profesyonel yardımı alabilmesi için yardım edin.

Ayrıca, tüm yeni ebeveynlerin doğum sonrası depresyonu yaşayabileceğinin farkında olmalısınız. Belirtilerden herhangi birine sahipseniz, bir sağlık uzmanıyla görüşün.

 

Eşim emzirirken kendimi nasıl dahil edebilirim?

Tıp uzmanları, emzirmenin çoğu kadın ve bebek için sağlık açısından oldukça yararlı olduğuna katılıyor. Bazı erkekler emzirme sırasındaki yakınlığı izlerken kendilerini dışarıda hissederler. Ancak eşiniz emzirirken o anı paylaşabileceğiniz yollar vardır:

  • Bebeği beslemesi için ona getirin.
  • Sonrasında bebeğin gazını çıkartın ve altını değiştirin.
  • Bebeği kucaklayın ve sallayın.
  • Eşiniz anne sütünü biberona pompalarsa bebeğinizi beslemeye yardım edin.

 

Bebek doğduktan sonra tekrar ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?

Bir kadının doğumdan sonra tekrar cinsel ilişkiye girebilmesi için önceden belirlenmiş bir “bekleme süresi” yoktur. Bazı sağlık çalışanları 4-6 hafta beklenmesini önerir. Kanama veya enfeksiyon gibi bir problemin ortaya çıkma olasılığı doğumdan yaklaşık 2 haftadan sonra azalır. Eşiniz doğum sırasında bir epizyotomi veya yırtılma geçirmişse, bu alan tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiye girmemesi söylenebilir. En güvenilir bilgi doğumu yaptıran doktordan alınabilir.

 


dr {@} huseyincengiz.com

Medical Park Florya Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1, 34295
Küçükçekmece / İstanbul

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.