Emzirirken Karşılaşabileceğiniz Problemler

BLOG

Kadınlar emzirirken ne gibi sorunlar yaşayabilir?

Birçok kadın hiçbir sorun yaşamadan emzirebilir. Ancak bazen, sorunlar olabilir. Bu sorunların çoğu çözülür ve sizler emzirmeyi sürdürürsünüz. Emzirmenin hem sizin hem de bebeğiniz için birçok faydası vardır. Bu yazıda bazı yaygın emzirme sorunları ve tedavileri aşağıda listelenmiştir. Tedavilerin çoğunu kendi başınıza yapabilirsiniz. Ayrıca, bir sorun yaşarsanız bize başvurabilirsiniz.

 

 

Emzirirken Karşılaşabileceğiniz Problemler

 

Angorjman

Angorjman, doktorların göğüsleriniz çok dolu olduğunda kullandıkları terimdir. Göğüsler dolduğunda, bir bebek "meme başını kavrama" ile ilgili sorun yaşayabilir. Emme, bir bebeğin ağzını meme ucunun etrafına ve meme başının etrafındaki koyu renkli cildi (areola) sıkıca kapatacak bir şekilde kavramasına verilen isimdir. Göğüsleriniz angorje olmuşsa siz göğüslerinizi şişmiş, sert, ılık ve ağrılı hissedebilirsiniz.

 

Emzirirken Karşılaşabileceğiniz Problemler

 

Bebeğiniz emebiliyorsa, emzirme sütü göğsünüzden alır ve angorjmanın çözülmesine yardımcı olur. Olmazsa, elinizle veya bir göğüs pompasıyla da sütünüzü sağabilirsiniz. Pompa kullanıyorsanız, beslemeden hemen önce birkaç dakika kullanmak en iyisidir.

Ayrıca, ağrıyı azaltmak için aşağıdaki ev ilaçlarını da deneyebilirsiniz:

  • Göğüslerinize emzirmeleriniz arasında soğuk bir paket veya soğuk bir bez kullanın.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici bir ilaç kullanın
  • Sıcak bir duş alın
  • Süt akışınızı başlatmak için göğüslerinize hafifçe masaj yapın.

 

Meme renginde ve süt renginde değişiklikler

 

Emzirmede ağrılı veya hassas meme uçları

Her emzirme seansının ilk dakikasında bir miktar meme ağrısı normaldir. Tüm emzirme seansında süren meme ağrısı genellikle normal değildir. Meme çatlaklarından, kabarcıklardan veya morluklardan kaynaklanabilir. Meme ağrısı, bebeğin memeyi iyi kavrayamaması gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bir bebeğin "dil bağı" adı verilen bir durumu varsa, dilin olması gerektiği gibi serbestçe hareket edemediği durumlarda da olabilir.

Meme ağrısını önlemek ve önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey, bebeğinizin doğru şekilde emdiğinden emin olmaktır. Bebeğinizin dil bağı problemi varsa, dili serbest bırakmak için ameliyat olması gerekebilir.

Aşağıdaki ev ilaçlarını da deneyebilirsiniz:

  • Meme uçlarınız çatlamış veya çiğ ise, lanolin merhemini deneyebilirsiniz (örnek marka adı: Lansinoh). Meme ucunuzun enfekte olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu arayabilirsiniz. Meme uçlarınızda E vitamini veya bal kullanmayın çünkü bunlar bebeğiniz için tehlikeli olabilir.
  • Meme uçlarınıza soğuk veya ılık bir bez uygulayın
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici alın
  • Meme uçlarınızı korumak için emzirmeleriniz arasına göğüs pedleri takın.
  • Bebeğiniz büyüdüğünde ve diş çıkarmaya başladığında, emzirme döneminde bazen meme ucunuzu ısırır. Bu olursa, bebeğiniizn ağzını emzirmeleriniz sırasında tamamen açık olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu ısırmayı zorlaştırır. Bebeğiniz sizi ısırırsa, parmağınızı meme ucu ile bebeğin ağzı arasına sokmayı ve sıkıca "hayır" demeyi deneyin. Sonra bebeği güvenli bir yere koyun. Bu bebeğinizin ısırmamayı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bunun yerine çiğnemek için bir diş çıkarma halkası da sunabilirsiniz.

 

Emzirme sorunları

 

Tıkanmış süt kanalları

Tıkanmış bir süt kanalı, kırmızı ve ağrılı bir meme şişliğine neden olabilir. Ayrıca meme ucunda beyaz görünen bir tıkanmaya neden olabilir.

Tıkalı bir süt kanalınız varsa, sık sık emzirmeyi deneyin. Bebeğinizin beslenme sırasında göğüslerinizi boşalttığından emin olun. Tıkalı süt kanalı olan memeden başlayın ve memeleri mümkün olduğunca boş almaya çalışmak için farklı emzirme pozisyonları kullanın. Sütünüzün daha iyi akmasına yardımcı olmak için ılık bir duş almayı veya göğsünüzü hafifçe masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz göğsünüzü boşaltamıyorsa, yemekten sonra daha fazla süt boşaltmak için elinizi veya bir göğüs pompasını kullanabilirsiniz.

 

Meme enfeksiyonları

Meme enfeksiyonuna "mastit" denir. Mastit, annede ateşe ve memenin sert, kırmızı ve şişmiş bir hal almasına neden olabilir. Ayrıca kas ağrıları veya titreme olabilir. Bu belirtiler varsa, tavsiye için doktorunuzu veya hemşirenizi arayın. Mastitiniz varsa emzirmeyi bırakmanız gerekmez.

Mastitinizi tedavi etmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanın.
  • Emzirme sırasında göğüslerinize masaj yapın.
  • Emzirmelerden sonra göğüslerinizi boşaltmak için bir göğüs pompası kullanın.
  • Doktorunuz reçetelerse antibiyotik alabilirsiniz.

 

Meme rengi değişiklikleri

Meme uçları beyaz, mavi veya kırmızı olabilir ve acı verebilir. Bu durumlar soğuğa çok duyarlıysanız, bebeğiniz sizi doğru emmiyorsa, meme başınız yaralanırsa olabilir.

Bunu tedavi etmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Oda sıcaklığını yükseltin ve sıcak giysiler giyin
  • Emzirmeden önce ve sonra göğüslerinize ılık bir bez koyun.

Bu sorunu daha da kötüleştiren şeylerden kaçının. Örneğin:

  • Kafeinden kaçının
  • Nikotin kullanmaktan kaçının (sigara içmek veya elektronik sigara kullanmak)
  • Bu sorunu daha da kötüleştirebilecek bazı ilaçlar almayın. Bu, soğuk algınlığı veya migren baş ağrıları için bazı ilaçları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) tedavi etmek için kullanılan ilaçları ve bazı diyet haplarını içerir. Belirli bir ilaçtan emin değilseniz doktorunuza sorun.

 

Bir doktor veya hemşire görmeli miyim?

Emzirmeyle ilgili sorunlarınız varsa doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Eğer varsa, ona bildirdiğinizden emin olun:

  • 3 gün sonra iyileşmeyen tıkanmış süt kanalı
  • Ateşinizin çıkması ve göğsünüzün bir bölgesinde sertleşme, kırmızılık artışı ve şişme olması
  • Meme uçlarından kan gelmesi
  • Tüm emzirme seansı için süren ağrı

 

 

 

 


dr {@} huseyincengiz.com

Medical Park Florya Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1, 34295
Küçükçekmece / İstanbul

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.