Emzirme

BLOG

Doktorlar çocuk emzirmeyi öneriyor mu?

Evet. Doktorlar mümkünse bebeğinizi en az 1 yıl (12 ay) emzirmenizi önerir. İlk 6 ay boyunca anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tek besindir. Bebeklerin çoğu, 4 ila 6 aylık olduklarında anne sütüne ek olarak başka yiyecekler de yemeye başlar. Emzirmenin hem size hem de bebeğinize birçok faydası vardır. Bu, yalnızca kısa bir süre emzirseniz bile geçerlidir.

Emzirmeye ne zaman başlayabilirim?

Kadınların çoğu doğum odasında emzirmeye başlayabilir. Doğumdan sonra, emzirmeye en kısa zamanda (ideal olarak ilk saat içinde) başlamak en iyisidir. "Ciltten cilde temas" bebeğinizin emzirmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir. İlk birkaç gün, çoğu kadın "kolostrum" adı verilen az miktarda sarımsı süt üretir. Kolostrum yenidoğanın ihtiyacı olan tüm beslenmeye sahiptir. 2 veya 3 gün sonra daha fazla süt yapmaya başlayacaksınız.

 

Emzirme döneminde bebeğimi nasıl tutmalıyım?

Bebeğinizi emzirme döneminde tutabileceğiniz farklı yollar vardır. Siz ve bebeğiniz için hangi yolun en iyisi olduğunu bulmak için farklı pozisyonlar deneyebilirsiniz.

 

Emzirme Yöntemleri

 

Kavrama ne demektir?

Kavrama, bebeğin meme ucu ve areola (meme ucu çevresindeki koyu ten) çevresini sıkı bir şekilde ağzı ile sarmasıdır. Kavramasının iyi olması bebeğin yeterli miktarda süt almasına yardımcı olur ve annenin meme uçlarının incinmesini önleyebilir. Ancak iyi bir kavramayla bile, bebek beslenmeye başladığında annenin biraz ağrı hissetmesi normaldir.

 

Ne sıklıkla emzirmeliyim ve ne kadar sürmeli?

Bebek aç olduğunun belirtilerini gösterdiğinde emzirilmelidir. Bir bebek, şu şekillerde acıktığını gösterebilir:

  • Uykudan uyanmak
  • Başını sanki göğsünü arıyormuş gibi hareket ettirmek
  • Ellerini, dudaklarını veya dilini emmek

Bebekler farklı düzenlerde ve farklı zamanlarda emzirebilirler. Örneğin, bazı bebekler 5 dakika içinde bir beslemeyi bitirir, bazıları 20 dakika veya daha uzun sürebilir.

Doktorlar, bebeğin bir memeden emzirmeyi bitirmesini önerir, böylece tüm sütü o memeden alır. Sonra bebeğinizin diğer memeden de emmek isteyip istemediğini görebilirsiniz. Bir sonraki emzirdiğinizde, bebeğinizin en son hangi memeyi emdiğini hatırlamaya çalışın ve diğer taraftan başlayın. Her seferinde başladığınız tarafın değiştirilmesi, her iki memenizin de süt vermeye devam etmesine yardımcı olacaktır.

 

Bebeğimin yeterli sütü alıp almadığını nereden bilebilirim?

  • Çocuk bezini kontrol etme - Doğumdan 4 ya da 5 gün sonra, bebeklerin günde en az 6 ıslak bez değiştirmesi gerekir.
  • Bağırsak hareketlerini kontrol etme - Doğumdan sonra 4. günde bebeklerin günde 4 ya da daha fazla bağırsak hareketi yapması gerekir. 5. günde, bağırsak hareketleri sarı olmalıdır.
  • Bebeğinizin kilo alıp almadığını görmek için doktorunuza veya hemşirenize başvurun.

emzirme

 

Bebeğimin başka bir yiyecek/içeceğe ihtiyacı var mı?

İlk 6 ay boyunca çoğu bebek sadece anne sütüne ihtiyaç duyar. Emzirilen bebeklerin ayrıca fazladan D vitamini almaları gerekir. Bu, bebeğinize damlalık kullanarak verdiğiniz bir sıvı formundadır. Bebeğinizin doktoruyla nasıl yapılacağı ve ne kadar D vitamini vereceğiniz konusunda konuşabilirsiniz.

Bebek 4-6 aylık olduğunda, başka şeyler de yiyip içmeye başlayabilir. Ne zaman ve hangi yiyeceklerle besleyebileceğinizi doktorunuza veya hemşirenize sorun. Bebeğiniz katı yiyeceklere başladıktan sonra hala emzirmeye devam edebilirsiniz.

 

Emzirme döneminde ne gibi problemler olabilir?

Bazı kadınların emzirme döneminde aşağıdakileri içerebilecek sorunları vardır:

  • Şiş, sert ve ağrılı göğüsler
  • Ağrılı veya çatlamış meme uçları
  • Meme veya meme ucu enfeksiyonları
  • Kırmızı ve ağrılı, biçimsiz meme görünümüne neden olabilecek tıkanmış süt kanalları

 

Emzirme sorunları nasıl tedavi edilir?

Tedavi soruna bağlı olacaktır. Örneğin, şişmiş, sert ve ağrılı memelere sahipseniz;

  • Sütü sağmak için ellerinizi veya göğüs pompasını kullanabilirsiniz
  • Ağrıyı tedavi etmek için bir buz torbası veya ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
  • Süt akışını başlatmak için ılık bir duş alın ve biraz süt vermeyin

Emzirmeyle ilgili sorunlarınız varsa doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Hemen hemen tüm emzirme sorunları tedavi edilebilir. Bazı kadınlar ayrıca “emzirme danışmanı” olarak adlandırılan emzirme uzmanıyla konuşmayı yararlı bulmaktadır.

 

Hangi durumlarda doktorumu aramalıyım?

  • İyileşmeyen tıkanmış bir süt kanalı
  • Ateş ve memenin sert, kırmızı ve şişmiş olması
  • Meme uçlarından kan sızması
  • Tüm emzirme süresince devam eden ağrı

 

Emzirirken ne yediğime dikkat etmeli miyim?

Olabilir. Sağlıklı beslenmeli ve bol miktarda sıvı içmelisiniz. Zayıflamaya çalışıyorsanız, emzirmek size yardımcı olabilir. Alkol kullanmak istiyorsanız, doktorların çoğu ara sıra bir bardak şarap kadar alkol içeren içkileri önerebilirler. Ayrıca bir şeyler içtikten sonra 2 saat emzirmek için beklemenizi de önerirler.

Emzirme döneminde ilaçlarımı almaya devam edebilir miyim?

Emzirme döneminde bazı ilaçların alınması güvenli değildir. Ancak çoğu durumda, ihtiyacınız olan ilaçları kullanmaya devam etmek veya farklı ilaçlara geçmek mümkündür. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza veya hemşirenize bildirin. Emzirirken bu ilaçların alınmasının güvenli olduğundan emin olun. Yasadışı ilaçlar emen bir bebek için zararlıdır. 

 

Emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?

Mümkünse, bebeğiniz yaklaşık 1 yaşına gelene kadar emzirmeyi sürdürmek iyi bir fikirdir. Ancak kadınlar emzirmeyi farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle durdurmayı seçer.

Durmaya karar verdiğinizde, doktorlar yavaş yavaş yapmanızı önerir. Her 2 ila 5 günde bir emzirmeyi bırakabilir veya her emzirmeye daha kısa zaman ayırabilirsiniz. Bu yöntem vücudunuzun uyumunu kolaylaştıracaktır. Ayrıca bebeğinize daha az emmeye alışması için zaman verecektir.

 


dr {@} huseyincengiz.com

Medical Park Florya Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1, 34295
Küçükçekmece / İstanbul

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.