Hamilelikte Sağlıklı Kilo Alımı

BLOG

Gebelikte kilo alımı: Sağlıklı olan nedir?

Beğenin ya da beğenmeyin, iki kişilik yemek; normalden iki kat daha fazla yemek için bir gerekçe değildir. Hamilelik kilo alımınızı yönetmek, bebeğinizin sağlığını desteklemek ve doğumdan sonra ekstra kilo vermeyi kolaylaştırmak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını kullanın.

 

Gebelikte Sağlıklı Kilo Alımı

 

Hamilelik kilo alma yönergeleri

Hamilelik kilo alımında tek bedene uyan bir yaklaşım yoktur. Sizin için uygun kilo alımı, hamilelik öncesi kilonuz ve vücut kitle indeksiniz (BMI) dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı da ideal kiloyu belirlemede rol oynar. Sizin için neyin doğru olduğunu belirlemek için doktorunuzla birlikte çalışın.

Hamilelik Öncesi Kilo Önerilen Kilo Alımı
Düşük kilolu (18.5 altı BMI) Yaklaşık 13 ila 18 kg
Normal ağırlık (BMI 18,5 - 24,9) Yaklaşık 11 ila 16 kg
Aşırı kilolu (BMI 25 ila 29,9) Yaklaşık 7 ila 11 kg
Obezite (BMI 30 veya daha fazla) Yaklaşık 5 ila 9 kg

 

İkiz veya daha fazla bebek taşırken

İkiz veya daha fazla bebek taşıyorsanız, muhtemelen daha fazla kilo almanız gerekecektir. Yine, sizin için neyin doğru olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınızla birlikte çalışın. İkiz taşıyorsanız, hamilelik kilo alımı için bu aşağıdaki yönergeleri göz önünde bulundurun:

Hamilelik Öncesi Kilo Önerilen Kilo Alımı
Normal ağırlık (BMI 18,5 - 24,9) Yaklaşık 17 ila 25 kg
Aşırı kilolu (BMI 25 ila 29,9) Yaklaşık 14 ila 23 kg
Aşırı kilolu (BMI 25 ila 29,9) Yaklaşık 7 ila 11 kg
Obezite (BMI 30 veya daha fazla) Yaklaşık 11 ila 19 kg

 

Fazla kilolu bir kişiyseniz

Hamilelikten önce aşırı kilolu olmak; gebelik diyabet, preeklampsi gibi yüksek tansiyon bozuklukları ve bir sezaryen doğuma ihtiyaç dahil olmak üzere çeşitli gebelik komplikasyonları riskini artırır. (Gebelik ve obesite ile ilgili yazımı web sitemde bulabilirsiniz). Durumunuzda en iyi olanı belirlemek ve kilonuzu hamilelik boyunca yönetmek için doktorunuzla birlikte çalışın.

 

Düşük kilolu bir kişiyseniz

Hamilelikten önce düşük kiloluysanız, hamileyken makul miktarda kilo almak önemlidir. İdeal kilo olmadan bebeğiniz beklenenden daha küçük doğabilir.

 

Çok fazla kilo alırsanız

Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak, bebeğinizin ortalamadan önemli ölçüde daha büyük (fetal makrozomi) gibi sağlık sorunları riskini artırabilir. Ayrıca hamilelikle ilgili hipertansiyon, gestasyonel diyabet, uzamış doğum ve doğum tarihinden önce sezaryen doğuma gereksinimine maruz kalma riskiniz de olabilir. Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı, doğum sonrası kilonuzu tutma riskinizi artırabilir ve doğum sonrası dönemde kan pıhtılaşması riskinizi artırabilir.

 

Hamilelikte kilo alımı nereye gidiyor?

Bebeğiniz yaklaşık 3 ila 3,6 kilogramdır. Bu, hamilelik kilo alımınızın bir kısmını oluşturur. Gerisi ne olacak? Örnek bir döküm:

  • Daha büyük göğüsler: yaklaşık 0,5 ila 1,4 kilogram
  • Daha büyük rahim: yaklaşık 0,9 kilogram
  • Plasenta: yaklaşık 0.7 kilogram
  • Amniyotik sıvı: yaklaşık 0.9 kilogram
  • Artan kan hacmi: yaklaşık 1.4 ila 1.8 kilogram
  • Artan sıvı hacmi:yaklaşık 0,9 ila 1,4 kilogram
  • Yağ depoları: yaklaşık 2,7 ila 3,6 kilogram

Hamilelikte kilo alımı nereye gidiyor?

 

Kilo vermek

İlk üç aylık dönemde, çoğu kadının fazla kilo almasına gerek yoktur - bu, sabah bulantısı ile mücadele ediyorsanız iyi bir haberdir. Sağlıklı veya normal bir kiloda başlarsanız, hamileliğin ilk birkaç ayında sadece yaklaşık 0.5 ila 1.8 almanız yeterlidir. Bunu sağlıklı bir beslenme planı ile yapabilirsiniz - ekstra kalori gerekmez.

İkinci ve üçüncü üçayda sabit kilo alımı daha önemlidir. Doğumuna kadar haftada 0,5 kilogram (500 gram) alırsınız. Günde fazladan 300 kalori - yarım sandviç ve bir bardak yağsız süt - bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için yeterli olabilir. Aşırı kilolu veya BMI 30 veya daha yüksek olan gebeler için, kılavuzlar ikinci ve üçüncü trimesterlerde haftada yaklaşık 0.2 kilogram (200 gram) bir kilo artışı önermektedir. Diyetinize bir bardak az yağlı süt veya bir kibrit kutusu kadar peynir veya bir porsiyon taze meyve eklemeyi deneyin. Diyetinizi sağlıklı bir yemek yiyerek ve doğum öncesi kontrollerinizi ihmal etmeyerek kontrol altına alın. Hamilelik kilonuzu hedefte tutmak için doktorunuz, kaloriyi artırmak veya gerektiğinde planlamak için önerilerde bulunabilir. Bir diyet uzmanından da yardım alabilirsiniz.

 

 


dr {@} huseyincengiz.com

Medical Park Florya Hastanesi
Beşyol, Florya, Akasya Sk. No:4 D:1, 34295
Küçükçekmece / İstanbul

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.