Doğumun Aşamaları

DOĞUM

Doğum eyleminin aşamaları ve Doğum

Doğum doğal bir süreçtir. İşte doğum ve doğumun üç aşaması sırasında neler beklenir - ve konforu sağlamak için neler yapabileceğiniz ile ilgili bilgiler.

Doğumun aşamaları

 

Her kadının doğumu, bir hamilelikten diğerine bile farklı ve  benzersizdir. Bazen doğum eylemi birkaç saat içinde biter. Bazı zamanlarda ise, eylem annenin fiziksel ve duygusal dayanıklılığını test eder yani çok zorlu ve uzun olabilmektedir. Doğum ve doğum gerçekleşene kadar sürecin nasıl ortaya çıkacağını bilemezsiniz. Bununla birlikte, olayların tipik sırasını anlayarak kendinizi hazırlayabilirsiniz. Doğumun 3 evresi vardır.

  1. Rahim ağzının açılması
  2. Bebeğin atılması
  3. Plasentanın ayrılması

 

Evre 1: Doğum eyleminin başı, erken eylem ve aktif eylem (rahim ağzının açıldığı dönem)

Servikal açılma ve silinme: Doğum ve doğumun ilk aşaması, serviksin açılması (genişlemesine) ve yumuşaması, kısalması ve incelmesi (efektif) ile olan düzenli kasılmalar hissetmeye başladığınızda oluşur. Bu bebeğin doğum kanalına girmesini sağlar. İlk aşama, üç aşamadan en uzundur. Aslında kendi başına iki aşamaya ayrılmıştır - erken eylem (gizli aşama) ve aktif eylem.

Doğum eyleminin başı, erken eylem ve aktif eylem (rahim ağzının açıldığı dönem)

 

Doğumun ilk aşamasında, serviks yani rahim ağzı bebeğin doğum kanalına girmesine izin vermek için açılır (genişler) ve incelir (silinir). Şekil A ve B'de serviks sıkıca kapalıdır. Şekil C'de, serviks yüzde 60 silinmiş ve 1 ila 2 cm genişlemiş. Şekil D'de, serviks yüzde 90 silinmiş ve 4 ila 5 cm açılmış. Serviks, vajinal doğumdan önce yüzde 100 silinmeli ve 10 santimetre açıklığa ulaşmalıdır!

 

Eylemin erken dönemi (doğumun başlangıcı)

Doğum eyleminin başında serviks genişler ve silinir. Hafif ve düzensiz kasılmalar hissedeceksiniz.  Serviksiniz açılmaya başladığında, vajinanızdan net, pembe veya hafif kanlı bir akıntı görebilirsiniz. Bu muhtemelen hamilelik sırasında servikal açıklığı bloke eden mukus tıkacıdır. Buna halk arasında Nişan gelmesi denir.

Doğum eylemine giriş ve devamı ne kadar sürer: Eylemin erken aşaması ne kadar sürer öngörülemez. İlk gebelikler için ortalama uzunluk saatten-güne değişir. Sonraki doğumlar için genellikle daha kısadır. Ancak genellikle, hiç doğum yapmamış kadınlarda 20 saat, daha önce doğum yapmışlarda 14 saatten uzun sürmez.

Ne yapabilirsiniz: Kasılmalarınızın sıklık ve yoğunluğu artıncaya kadar, bu süreç size kalmış. Birçok kadın için erken doğum özellikle rahatsız edici değildir. Rahat kalmaya çalışın. Bazı hastalar bu süreci hastanede, bazı hastalar ise; bu başlangıç safhasını evinde geçirmek isterler.

Bu doğumun başındaki süreci yani hafif kasılmaların olduğu süreçte konforunuzu artırmak için:

  • Yürüyüş yapabilirsiniz
  • Duş veya banyo yapabilirsiniz
  • Rahatlatıcı müzik dinleyebilirsiniz
  • Doğum sınıfında öğretilen nefes veya rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz
  • Pozisyonunuz değişritmeyi deneyebilirsiniz

Doktorunuz, hastaneye veya doğum merkezine ne zaman gideceğiniz konusunda size bilgi verecektir. Suyunuz gelirse veya ciddi vajinal kanama yaşarsanız, derhal bizleri arayın. Ben hastalarımın hepsine bu eğitimleri verip, hangi durumlarda ne yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Aşağıdaki resimde; hafif sancıları başlayan ancak evde durmak istemeyen hastamın NST cihazında sancılarını görüyoruz. Daha doğumun başında olan hasta bu fotoğraftan 11 saat sonra doğum yaptı. Bu süreç doktor ve hasta arasında planlanarak yürütülmelidir. Her hasta için özel ve farklıdır.

hafif sancıları başlayan ancak evde durmak istemeyen hastamın NST cihazında sancılarını görüyoruz.

 

Aktif eylem

Şimdi gerçek işin başlama zamanı. Yani o hafif ağrılar yerini gerçek kasılmalara bırakacak. 4- 6 cm açıklığa ulaşıldığında aktif ağrılar oluşmaya başlar. İşte artık aktif eyleme girmişssiniz demektir. Aktif eylem sırasında rahim ağzı 4-6 cm'den 10 cm'ye kadar genişleyecektir. Kasılmalarınız daha güçlü, birbirine daha yakın ve düzenli hale gelecektir. Bacaklarınızda kramp olabilir ve bulantı hissedebilirsiniz. Su gelişi hissedebilirsiniz ya da sırtınızda artan basınç yaşayabilirsiniz. 

Eylem ilerledikçe ve acı yoğunlaştıkça ilk heyecanınız azalırsa şaşırmayın. İsterseniz ağrı kesici veya anestezi isteyin. Bu aşamada genellikle hastalara epidural anestezi uygulanır. Sağlık ekibiniz sizin ve bebeğiniz için en iyi seçimi yapmak üzere sizinle işbirliği yapacaktır. Unutmayın, ağrı kesici ihtiyacınızı yargılayabilecek tek kişi sizsiniz. Bu süreçte ağrı/sancı çok normaldir.

Ne kadar sürer: Aktif eylem genellikle dört ila sekiz saat veya daha fazla sürer. Ortalama olarak, serviksiniz saatte yaklaşık bir santimetre genişler.

 

Doğumun aşamaları

 

Yapabilecekleriniz:  Kendinizin ve bebeğinizin yakından izlenmesine izin vermek için belirli bir konumda olmanız gerekmedikçe, aktif doğum sırasında konforu artırmak için şu yolları göz önünde bulundurun:

  • Pozisyonunuzu değiştirin
  • Büyük bir lastik topun üzerinde ileri geri rahatlatıcı hareketler yapabilirsiniz
  • Sıcak bir duş veya banyo yapın
  • Kasılmalar ile birlikte nefes almayı bıraktığınız aralarda yürüyün
  • Kasılmalar arasında hafif bir masaj yapın

Unutmayın! Kasılmalar sırasında ve arasında rahatlamak enerjinizi korur ve serviksin açılmasına yardımcı olur. 

Aktif eylemin son kısmı özellikle yoğun ve acı verici olabilir. Kasılmalar birbirine yaklaşacak ve 60 ila 90 saniye sürecektir. Bel ve sırtınızda, makata doğru baskı hissedeceksiniz. Eğer itme isteğini hissediyorsanız, doktor ve ebeye durumu iletin. İtmek istiyorsanız, ancak rahim ağzı tamamen açılmadıysa, sağlık uzmanınız sizden durmanızı isteyebilir. Çok erken itmek sizi yorabilir ve serviksinizin şişmesine neden olabilir, bu da doğumu geciktirebilir, zorlaştırabilir. Kasılmalar sırasında nefes alıp verin. Bu doğuma geçiş süreci 15-60 dakika kadar sürer.

 

Evre 2: Bebeğinizin doğumu

Zamanı geldi! Bebeğinizi eylemin ikinci aşamasında doğuracaksınız.

Ne kadar sürer: Bebeğinizi dünyaya itmek birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Epidural anestezi alan ilk gebelikler için daha uzun sürebilir. Genellikle ilk gebeliklerde 2 saate kadar, daha önce doğum yapanlarda 1 saate kadar bekleyebiliyoruz.

Ne yapabilirsiniz: İtin! Sağlık uzmanınız her kasılma sırasında sizden bebeği aşağı itmenizi ya da ne zaman itmeniz gerektiğini size söyleyecektir. Ya da ihtiyaç duyduğunuzda itmeniz istenebilir. Muhtemelen, her kasılmayla beraber itmeniz istenecektir.

 

Bebeğinizin doğumu

 

İttiğinizde, yüzünüzü gergin, sıkı bırakmayın. İteceğiniz noktaya ve ağrıya konsantre olmaya çalışın. Mümkünse, kendinizi en iyi hissedene kadar farklı pozisyonlar deneyin. Çömelirken, otururken, diz çökerken itebilirsiniz. Bir noktada, daha nazikçe itmeniz istenebilir - ya da hiç istenmeyebilir. Yavaşlamak, vajinal dokularınıza yırtılmak yerine esneme süresi verir. Motive kalmak için bebeğin kafasını bacaklarınız arasında hissetmenizi veya aynada görmeyi isteyebilirsiniz. Bebeğinizin kafası doğduktan sonra, bebeğin vücudu geri kalanı kısa süre içinde takip edecektir. Gerekirse hava yolu temizlenir. Daha sonra doktorunuz göbek kordonunu kesecektir.

Doğumun Aşamaları

 

Evre 3: Plasentanın atılması

Bebeğiniz doğduktan sonra büyük bir rahatlama hissi hissedeceksiniz. Bebeği kollarınızda veya karnınızda tutabilirsiniz. Anı yaşayın, hissedin. Ama hala çok şey oluyor. Eylemin üçüncü aşamasında plasentayı doğuracaksınız.

Ne kadar sürer: Plasenta genellikle 5 ila 30 dakika içinde atılır, ancak bir saat kadar da sürebilir. Bazı hastalarda çıkması zor olabilmektedir. Ancak biz doğumdan sonra müdahele edip plasentayı aktif bir şekilde çıkarmaya çalışırız.

Plasentanın atılması

 

Ne yapabilirsiniz: Rahatlayın! Şimdiye kadar odaklanmanız bebeğinize kaymıştı. Etrafınızda olup bitenlerden habersiz olabilirsiniz. İsterseniz bebeğinizi emzirmeyi deneyin. Merak etmeyin bebekle ilgilenen bir bebek ekibi her zaman hazır bulunmaktadır. 

Hafif kasılmalar yaşamaya devam edeceksiniz. Birbirine çok yakın ve daha az acı verici olacaklar. Plasentayı doğurmak için bir kez daha itmeniz istenebilir. Rahim kasılmalarını teşvik etmek ve kanamayı en aza indirmek için plasenta verilmeden önce veya sonra ilaç verilebilir. Doktorunuz plasentayı inceleyerek sağlam olduğundan emin olacaktır. Kanama ve enfeksiyonu önlemek için kalan parçalar rahimden çıkarılmalıdır. Eğer ilgileniyorsanız, plasentayı görmeyi isteyebilirsiniz. Plasentayı teslim ettikten sonra rahminizin normal boyutuna dönmesine yardımcı olmak için kasılmaya devam edecektir. Sağlık ekibinizin bir üyesi rahminizin kasıldığından emin olmak için karnınıza masaj yapacaktır. Doktorunuz, vajinal bölgenizin herhangi bir yırtılma veya onarımına ihtiyacınız olup olmadığını da belirleyecektir. Anesteziniz yoksa, dikilecek bölgeye lokal anestezi enjeksiyonu yapılır.

Şimdi ne olacak?

Bu özel zamanı bebeğinizle birlikte tadın. Hazırlık, acı ve çabanız karşılığını verdi. Doğum mucizesinin zevkini çıkarın.

 


Doğum

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.