Doğum Sonrası Bakım | Vajinal doğumdan sonra sizi ne bekliyor?

DOĞUM SONRASI

Yeni doğmuş bebeğiniz birinci önceliğiniz olabilir ancak doğum sonrası bakım da oldukça önemlidir. Vajinal ağrıdan, idrar problemlerine, vajinal doğumdan sonra beklemeniz gerekenlerden bahsedelim.

Hamilelik vücudunuzu beklediğinizden daha fazla şekilde değiştirir ve bu değişim bebek doğduğunda durmaz. Bu bölümde vajinal doğumdan sonra fiziksel ve duygusal olarak nelerin sizi beklediğine değineceğiz.

Vajinal ağrı

Doğum sırasında epizyotomi veya vajinal yırtık geçirdiyseniz, yara birkaç hafta boyunca acıtabilir. Derin yırtıkların iyileşmesi daha uzun sürebilir. İyileşirken rahatsızlığı hafifletmek için:

  • Bir yastık veya yastıklı halka üzerine oturun
  • Bir buz paketiyle soğuk uygulama yapılabilir veya hijyenik ped ile yara arasına soğutulmuş nemlendirici içeren fitiller yerleştirilebilir
  • İdrarınızı yaparken perine üzerine ılık-sıcak su dökülebilir
  • Beş dakika boyunca kalçalarınızı kaplayacak kadar derin bir suda oturma banyosu yapın. Daha yatıştırıcı oluyorsa soğuk su da kullanılabilir
  • Doktorunuzla ağrı kesici, bölgeyi lokalize uyuşturacak krem ve spreyler için görüşebilirsiniz
  • Kabızlığı önlemek için dışkı yumuşatıcı veya müshil kullanma konusunda doktorunuzla görüşün
  • Enfeksiyon belirtisi olabilecek şiddetli, kalıcı veya artan ağrı yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurun

 

Vajinal Ağrı

 

 

Vajinal akıntı

Doğumdan sonra, hamilelik sırasında uterusunuzu kaplayan yüzeysel mukoza zarını dökmeye başlayacaksınız. Birkaç hafta boyunca bu membran ve kandan (lochia) oluşan bir vajinal akıntınız olacaktır. Bu akıntı ilk birkaç gün kırmızı ve ağır olacaktır. Daha sonra incelecek, giderek sulu olacak ve pembemsi kahverengiden sarımsı beyaza dönüşecektir. Ancak ateş-ağrı ve rahimde hassasiyet varsa, 1 saatte bir pedden fazla kirletiyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Vajinal akıntı

 

Kasılmalar

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde zaman zaman kasılmalar hissedebilirsiniz. Genellikle adet kramplarına benzeyen bu kasılmalar, uterustaki kan damarlarını sıkıştırarak aşırı kanamayı önlemeye yardımcı olur. Oksitosin salınımı nedeniyle, emzirme sırasında ağrılar yaygındır. Doktorunuz bu durum için ağrı kesici önerebilir.

 

İdrar kaçırma

Hamilelik, doğum ve vajinal doğum; rahim, mesane, ince bağırsak ve rektumu destekleyen pelvik taban kaslarınızı gerebilir veya yaralayabilir. Bu, hapşırırken, gülerken veya öksürürken (stres inkontinansı) birkaç damla idrar sızdırmanıza neden olabilir. Bu sorunlar genellikle haftalar içinde düzelir, ancak uzun vadede devam da edebilir.
Bu dönemde, hijyenik pedler giyin ve pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapın. Kegel yapmak için bir mermerin üzerinde oturduğunuzu ve mermeri kaldırıyormuş gibi pelvik kaslarınızı sıktığınızı hayal edin. Bir seferde üç saniye deneyin, ardından üçe kadar sayarak rahatlayın. Egzersizi günde en az üç kez art arda 10 ila 15 kez yapın.

 

Hemoroid ve bağırsak hareketleri

Bağırsak hareketleri sırasında ağrı fark ederseniz ve anüsünüzün yakınında şişlik hissederseniz, hemoroidiniz olabilir (anüste şişmiş damarlar).

  • Hemoroid iyileşirken rahatsızlığı hafifletmek için:
  • Reçetesiz satılan hemoroit krem veya fitilleri kullanabilirsiniz.
  • Günde iki ila üç kez 10 ila 15 dakika boyunca ılık suda oturma banyosu yapın.
  • Perineumuzu incitmekten veya hemoroid veya epizyotomi yaranızın ağrısını arttırmaktan kaçınmak için, dışkılarınızı yumuşak ve düzenli tutmaya yönelik önlemler alın. Meyve, sebze ve kepekli tahıllar da dahil olmak üzere lif bakımından zengin yiyecekler yiyin ve bol miktarda su için. Gerekirse doktorunuza bir dışkı yumuşatıcısı sorun.

 

Göğüslerde gerginlik-sertlik

Doğumdan birkaç gün sonra, göğüsleriniz dolu, sıkı ve hassas olabilir. Büyümeyi ve gerilimi önlemek veya en aza indirmek için sık emzirme önerilir. Memeleriniz meme uçlarındaki cildin koyu renkli halkaları da dahil (areolalar) büyümüşse, bebeğiniz memeyi ağzına almakta zorluk yaşayabilir. Bebeğinizin emmesine yardımcı olmak için, bebeğinizi beslemeden önce az miktarda anne sütünü sağmak için manuel olarak bir göğüs pompası kullanabilirsiniz. Memedeki rahatsızlığı hafifletmek için, emzirmeden önce ılık bezler uygulayın veya ılık bir duş alın, bu da sütün çıkarılmasını kolaylaştırır. Emzirme aralarında, göğüslerinize soğuk bezler yerleştirin. Emzirmiyorsanız, spor sutyeni gibi destekleyici bir sütyen giyin. Sütünüzü sağmayın bu da göğüslerinizin daha fazla süt üretmesine neden olur.

 

Saç dökülmesi ve cilt değişiklikleri

Hamilelik sırasında, artan hormon seviyeleri saç kalitesini ve miktarını arttırır. Ancak şimdi geri ödeme zamanı. Doğumdan sonra, beş aya kadar saç dökülmesi yaşayacaksınız.
Çatlaklar doğumdan sonra kaybolmaz, ancak sonunda kırmızıdan gümüşe kaybolurlar. Hamilelik sırasında yüzünüzdeki koyu lekelerin (kloazma gibi) yavaşça solmasını bekleyin.

 

Duygudurum değişiklikleri

Doğum, güçlü duygu karmaşalarını tetikler. Birçok yeni anne, bazen doğum sonrası hüznü olarak adlandırılan bir duygu ya da endişeli bir dönem yaşar. Semptomlar ruh hali değişimleri, ağlama nöbetleri, kaygı ve uyku güçlüğüdür. Doğum sonrası hüznü tipik olarak iki hafta içinde azalır. Bu dönemde, kendinize iyi bakın, duygularınızı paylaşın ve eşinizden, sevdiklerinizden, arkadaşlarınızdan yardım isteyin.
Doğumdan kısa bir süre sonra şiddetli ruh hali değişimleri, iştahsızlık, ezici yorgunluk ve yaşamda neşe eksikliği yaşarsanız, doğum sonrası depresyonunuz olabilir. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, özellikle belirtileriniz kendiliğinden kaybolmuyorsa, bebeğinize bakmakta veya günlük görevleri yerine getirmekte sorun yaşıyorsanız veya kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleriniz varsa hemen bir doktora başvurun.

 

Kilo kaybı

Doğum yaptıktan sonra hala hamileymiş gibi görünebilirsiniz. Bu durum çok normaldir. Çoğu kadın doğum sırasında bebeğin, plasenta ve amniyotik sıvının ağırlığı dahil yaklaşık 6 kilo kaybeder. Doğumdan sonraki günlerde çözülen ödemlerden de kilo kaybedersiniz. Bundan sonra, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, yavaş yavaş hamilelik öncesi kilonuza dönmenize yardımcı olabilir.

 

Doğum sonrası kilo kaybı

 

Doğum sonrası kontrol

Uzmanlar, doğum sonrası bakımın doğumdan sonra tek bir kontrolden ziyade devam eden bir süreç olmasını önerir. Doğumdan sonraki ilk 3 hafta içinde doktorunuzla temasa geçin. Doğumdan sonraki 12 hafta içinde, doğum sonrası kapsamlı bir değerlendirme için doktorunuza danışın. Bu randevu sırasında doktorunuz ruh halinizi ve duygusal refahınızı kontrol edecek, doğum kontrolü ve doğum aralığını tartışacak, bebek bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgileri gözden geçirecek, uyku alışkanlıklarınız ve yorgunluk ile ilgili konular hakkında konuşacak ve bir fizik muayene yapacak. Bu muayene, iyi iyileştiğinizden emin olmak için karın, vajina, serviks ve uterusunuzun kontrolünü içerebilir. Bu muayene aynı zamanda cinsel aktiviteyi sürdürme ve yeni bir bebekle yaşama nasıl uyum sağladığınız da dahil olmak üzere endişeleriniz hakkında konuşmak için harika bir zamandır.

 

Doğum sonrası kontrol

 


Doğum Sonrası

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.