Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme İpuçları

DOĞUM SONRASI

Doğum heyecan verici bir zamandır. Sonunda son dokuz aydır içinizde büyüyen bebekle tanışacaksınız. Yine de bebek sahibi olmak, özellikle sezaryenle doğurmuşsanız vücudunuza bir yük getirebilir. Rutin bir vajinal doğumdan sonra iyileşmekten daha fazla zamana ihtiyacınız olacak.

Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme İpuçları

 

İşte iyileşmenizi hızlandırmak için beş öneri, böylece daha az acı ve yorgun zaman geçirebilirsiniz ve yeni bebeğinizle daha fazla zaman geçirebilirsiniz.

 

1. Yeteri kadar dinlenin

Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin. Söylemesi yapmaktan daha kolay. Çok dikkat isteyen bir bebeğiniz olduğunda saatlerce yatakta kalmak zordur. Muhtemelen iyi niyetli arkadaşların ve akrabalarının tavsiyelerini duymuşsundur: “Bebeğiniz dinlendiğinde dinlenin.” Haklılar. Bebeğinizin kestirdiği zaman sizde uyumaya çalışın. Mümkün olduğunda uzanabilmeniz için bu arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan bebek bezi değişiklikleri ve ev işleri konusunda yardım isteyin. Gün boyunca burada ve birkaç dakika dinlenmeniz bile yardımcı olabilir.

 

2. Vücudunuza zaman tanıyın ve ona iyi davranın

İyileşirken etrafta dolaşmaya çok dikkat et. Mümkün olduğunca merdivenlerden yukarı ve aşağı gitmekten kaçının. Bebek bezi değiştirme malzemelerini ve yiyeceklerini değiştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi yakın tutun, böylece çok sık kalkmanıza gerek kalmaz. Bebeğinizden daha ağır bir şey kaldırmayın. Eşinizden veya bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden yardım isteyin. Hapşırma, öksürme, ağır kaldırma anında özellikle kesi yerinize dikkat edin. Karın içi basıncınızı fazla artırmayın. Normal rutininize geri dönmeniz sekiz hafta kadar sürebilir. Egzersiz yapmanın, işe geri dönmenin, cinsel ilişki zamanının ve araba kullanmanın ne zaman uygun olduğunu doktorunuza sorun.  Yorucu egzersizlerden kaçının, ancak olabildiğince hafif yürüyüşler yapın. Hareket, vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olur ve kabızlığı ve kan pıhtılaşmasını önler. Ayrıca, yürüyüşler bebeğinizi dünyaya tanıtmanın harika bir yoludur.

Tıpkı fiziksel sağlığınıza özen gösterirken, duygusal sağlığınızı da unutmayın. Bebek sahibi olmak hiç beklemediğiniz duyguları ortaya çıkarabilir. Yorgun, üzgün veya hayal kırıklığına uğramış hissediyorsanız, görmezden gelmeyin. Duygularınız hakkında bir arkadaşınız, partneriniz, doktorunuz veya bir danışmanla konuşun.

 

3. Ağrınızı kesin

Doktorunuza, özellikle emziriyorsanız , hangi ağrı kesici ilaçları alabileceğinizi sorun. Rahatsızlığınızın seviyesine bağlı olarak, doktor bir ağrı kesici reçete edebilir veya asetaminofen (Tylenol) gibi bir ağrı kesici almanızı önerebilir.  Ağrı ilacına ek olarak , cerrahi bölgedeki rahatsızlığı gidermek için bir ısıtma yastığı kullanabilirsiniz. 

sezaryen sonrasi iyilesme ipuclari

 

4. Sağlıklı beslenin

İyi beslenme, doğumdan sonraki aylarda hamile iken olduğu kadar önemlidir. Emziriyorsanız, hala bebeğinizin birincil beslenme kaynağısınız. Çeşitli yiyecekler yemek bebeğinizi sağlıklı tutar ve güçlenmenize yardımcı olur. Araştırmalar, emzirirken sebze yemenin , anne sütünün içinde, bu sebzelerin büyüdükçe zevkini ve tüketimini artıran tatlar verdiğini göstermektedir. Ayrıca, bol miktarda sıvı, özellikle su için. Anne sütü tedarikinizi artırmak ve kabızlığı önlemek için ekstra sıvılara ihtiyacınız vardır.

 

5. Kesi yerinize iyi bakın

Sezaryen doğum sonrası kesi yeri problemleri olabilir. Bu nedenle doktorunuz size kesi yeri için bir krem veya pansuma önerebilir. Yara yeri iyileşmesi, sizin genel sağlık durumunuzla bağlantılıdır. Kansızlık, sigara içmek, şeker hastalığı ve kötü beslenme yara yeri iyileşmenizi bozabilir. Bu faktörlere dikkat edin.

 

Doktoru ne zaman aramalısınız?

Muhtemelen kesi yerinde bir miktar ağrı hissedersiniz ve sezaryenden sonra altı haftaya kadar hafif bir kanama veya akıntı olabilir. Bu normal.

Ancak aşağıdaki belirtiler doktorunuza çağrı yapılmasını gerektirir, çünkü bir enfeksiyona işaret edebilirler:

  • İnsizyon bölgesinde kızarıklık, şişme veya irin sızması
  • Kesi yerinde ağrı
  • 38 ° C'den yüksek ateş
  • Vajinadan kötü kokulu akıntı
  • Ağır vajinal kanama
  • Bacağında kızarıklık veya şişme
  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs ağrısı
  • Memede ağrı

Ayrıca, üzgün hissediyorsanız ve özellikle bebeğinize zarar verme düşünceniz varsa, ruh hakkında endişe ediyorsasanız doktorunuzu arayın.

Son olarak, sezaryen doğum yapmış bir arkadaşınız veya kardeşiniz varsa, kendinizi onlarla karşılaştırmamaya çalışın. Her kadının bu ameliyatla ilgili deneyimi farklıdır. İyileşme süreci farklıdır. Şu anda kendi iyileşmenize odaklanın ve vücudunuza normale dönmesi için gereken zamanı verin.


Doğum Sonrası

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.