Amniyosentez

GEBELİK TAKİBİ

Amniyosentez, test veya tedavi için amniyotik sıvının uterustan çıkarıldığı bir prosedürdür. Amniyotik sıvı, hamilelik sırasında bebeği çevreleyen ve koruyan sıvıdır. Bu sıvı fetal hücreler ve çeşitli proteinler içerir. Amniyosentez bebeğinizin sağlığı hakkında değerli bilgiler sunabilse de, amniyosentez risklerini anlamak ve sonuçlara hazırlıklı olmak önemlidir.

Amniyosentez

Amniyosentez çeşitli nedenlerle yapılabilir:

  • Genetik test. Genetik amniyosentez, bir amniyotik sıvı örneği almayı ve Down sendromu gibi belirli durumlar için test etmeyi içerir.
  • Fetal akciğer testi. Fetal akciğer olgunluk testi, bir amniyotik sıvı örneği almayı ve bir bebeğin akciğerlerinin doğum için yeterince olgun olup olmadığını belirlemek için test edilmesini içerir.
  • Fetal enfeksiyon tanısı. Amniyosentez bazen bir bebeği enfeksiyon veya diğer hastalıklara karşı değerlendirmek için kullanılır. Prosedür ayrıca, annenin bağışıklık sisteminin bebeğin kan hücrelerinin yüzeyinde belirli bir proteine ​​karşı antikorlar ürettiği nadir bir durum olan Rh duyarlılaşması olan bebeklerde aneminin şiddetini değerlendirmek için de yapılabilir.
  • Hamilelik sırasında çok fazla amniyotik sıvı biriktirirseniz (polihidramnios), aşırı amniyotik sıvıyı uterusunuzdan boşaltmak için amniyosentez yapılabilir.
  • Babalık testi. Amniyosentez, fetüsten DNA toplayabilir ve daha sonra potansiyel babadan alınan DNA ile karşılaştırılabilir.

 

Genetik amniyosentez

Genetik amniyosentez, bebeğinizin genetik yapısı hakkında bilgi sağlayabilir. Genellikle, test sonuçları gebeliğin yönetimi veya gebeliğe devam etme arzunuz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği zaman genetik amniyosentez sunulmaktadır. Genetik amniyosentez genellikle gebeliğin 15-20. Haftaları arasında yapılır. Gebeliğin 15. haftasından önce yapılan amniyosentez, daha yüksek komplikasyon oranıyla ilişkilendirilmiştir.

Aşağıdaki durumlarda genetik amniyosentez düşünebilirsiniz:

  • Doğum öncesi ikili-üçlü-dörtlü testiniz pozitif çıkarsa. Birinci trimester tarama veya prenatal hücresiz DNA taraması gibi bir tarama testinin sonuçları pozitif veya endişe verici ise, bir teşhisi doğrulamak veya dışlamak için amniyosentez tercih edebilirsiniz.
  • Bir önceki hamilelikte kromozomal bir durumunuz veya nöral tüp defektiniz varsa. Önceki bir hamilelik Down sendromu veya nöral tüp defekti - bebeğin beynini veya omuriliğini etkileyen ciddi bir durum gibi durumlardan etkilendiyse - doktorunuz bu bozuklukları doğrulamak veya ortadan kaldırmak için amniyosentez önerebilir.
  • 35 yaş üzerindeyseniz. 35 yaş ve üstü kadınlarda doğan bebeklerde Down sendromu gibi kromozomal durum riski daha yüksektir. Sağlık uzmanınız bu koşulları göz ardı etmek için amniyosentez önerebilir. (detaylı bilgi YouTube Kanalımda ve web sitemde bulabilirsiniz)
  • Belirli bir genetik durum açısından aile geçmişiniz var genetik bir durum açısından taşıyıcıysanız. Down sendromunu ve nöral tüp defekti spina bifida'yı tanımlamaya ek olarak, kistik fibroz gibi diğer birçok genetik durumu teşhis etmek için amniyosentez kullanılabilir.
  • Anormal ultrason bulgularınız var. Sağlık uzmanınız, anormal ultrason bulgularıyla ilişkili genetik durumları teşhis etmek veya dışlamak için amniyosentez önerebilir.

Genetik amniyosentez

 

Fetal akciğer olgunluğu amniyosentezi

Bebeğin akciğeri gelişmiş mi diye test etmek amaçlı amniyosentez yapılabilir. Bebeğin akciğerlerinin doğum için hazır olup olmadığını belirleyebilir. Bu tip amniyosentez, acil olmayan bir durumda annenin hamilelik komplikasyonlarını önlemek için erken doğumun düşünülmesi durumunda yapılır. Ancak amniyosentez herkes için uygun değildir. HIV / AIDS, hepatit B veya hepatit C gibi bir enfeksiyonunuz varsa doktorunuzu amniyosentez yapmayabilir. Bu enfeksiyonlar az da olsa amniyosentez sırasında bebeğinize bulaşabilir.

 

Amniyosentezde Riskler

Amniyosentez, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli riskler taşır:

  • Amniyotik sıvı sızdırması. Nadiren, amniyosentez sonrası amniyotik sıvı vajinadan sızar. Bununla birlikte, çoğu durumda kaybedilen sıvı miktarı azdır ve bir hafta içinde durur ve hamileliğin normal şekilde devam etmesi muhtemeldir.
  • Düşük. İkinci trimester amniyosentez, düşük bir düşük riski taşır - yaklaşık yüzde 0,1 ila 0,3. Araştırmalar, gebeliğin 15 haftasından önce yapılan amniyosentez için gebelik kaybı riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
  • İğne yaralanması. Amniyosentez sırasında, bebek bir kolu veya bacağını iğnenin yoluna hareket ettirebilir. Bununla birlikte, ciddi iğne yaralanmaları nadirdir.
  • Rh duyarlılığı. Nadiren, amniyosentez bebeğin kan hücrelerinin annenin kan dolaşımına girmesine neden olabilir. Rh negatif kanınız varsa ve Rh pozitif kana karşı antikor geliştirmediyseniz, amniyosentezden sonra Rh immün globulin adı verilen bir kan ürünü enjeksiyonu (kan uyuşmazlığı iğnesi) yapılır. Bu, vücudunuzun plasentayı geçebilen ve bebeğinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilecek Rh antikorları üretmesini önleyecektir. 
  • Çok nadiren, amniyosentez rahim enfeksiyonunu tetikleyebilir.
  • Enfeksiyon bulaşması. Hepatit C, toksoplazmoz veya HIV / AIDS gibi bir enfeksiyonunuz varsa, enfeksiyon amniyosentez sırasında bebeğinize aktarılabilir.

Unutmayın, genetik amniyosentez tipik olarak test sonuçlarının gebeliğin yönetimi üzerinde önemli bir etkisi olabileceği zaman önerilir. Sonuç olarak, genetik amniyosentez yapma kararı size kalmış. Kadın doğumcunuz veya genetik danışmanınız, karardaki tüm faktörleri tartmanıza yardımcı olabilir.

 

Amniyosentez işlemine nasıl hazırlanırsınız

Hamileliğin 20. haftasından önce amniyosentez yapıyorsanız, işlem sırasında uterusu desteklemek için mesanenizin dolu olması yararlı olabilir. Randevunuzdan önce bol miktarda sıvı tüketin. 20 haftalık hamilelikten sonra, delinme olasılığını en aza indirmek için amniyosentez sırasında mesaneniz boş olmalıdır. Doktorunuz prosedürü açıklayacak ve prosedür başlamadan önce bir onay formu imzalamanızı isteyecektir. Birinden duygusal destek olması için, randevunuza eşlik etmesini veya daha sonra sizi eve götürmesini isteyin.

 

Amniyosentez işleminden ne bekleyebilirsiniz

Amniyosentez genellikle ayakta tedavi şeklinde,  bir klinik veya hastanede yapılır.

 

Amniyosentez işleminde prosedür sırasında

İlk olarak, doktorunuz bebeğin uterusunuzdaki tam yerini belirlemek için ultrason kullanacaktır. Bir muayene masasına sırt üstü uzanacak ve karnınızı açığa çıkaracaksınız. Sağlık uzmanınız karnınıza bir jel uygulayacak ve daha sonra bebeğinizin monitördeki konumunu göstermek için ultrason dönüştürücü olarak bilinen küçük bir cihaz kullanacaktır.

Amniyosentez

 

Ardından, sağlık uzmanınız karnınızı antiseptik ile temizleyecektir. Genellikle anestezi kullanılmaz. Çoğu kadın işlem sırasında sadece hafif rahatsızlık bildirmektedir. Ultrason rehberliğinde, doktorunuz karın duvarınızdan ve uterusa ince, içi boş bir iğne sokacaktır. Bir şırıngaya az miktarda amniyotik sıvı çekilecek ve iğne çıkarılacaktır. Geri çekilen spesifik amniyotik sıvı miktarı, gebeliğin ilerlediği hafta sayısına bağlıdır. İğne yerleştirilirken ve amniyotik sıvı çekilirken sabit durmanız gerekir. İğne cildinize girdiğinde batma hissi hissedebilirsiniz ve iğne rahminize girdiğinde kramp hissedebilirsiniz.

 

Amniyosentez işlemden sonra

Amniyosentez sonrası, sağlık uzmanınız bebeğinizin kalp atış hızını izlemek için ultrasonu kullanmaya devam edecektir. Amniyosentez sonrası kramp veya hafif pelvik rahatsızlık yaşayabilirsiniz. İşlemden sonra normal aktivite seviyenize geri dönebilirsiniz. Bununla birlikte, bir veya iki gün boyunca yorucu egzersiz ve cinsel aktiviteden kaçınmayı düşünebilirsiniz. Bu arada, amniyotik sıvı örneği bir laboratuarda analiz edilecektir. Bazı sonuçlar birkaç gün içinde alınabilir. Diğer sonuçlar dört hafta kadar sürebilir.

 

İşlemden sonra aşağıdakiler olursa, derhal sağlık uzmanınıza başvurun:

  • Vajinal kanama veya amniyotik sıvı kaybı, su gelmesi
  • Birkaç saatten fazla süren şiddetli uterus krampları
  • Ateş
  • İğnenin girdiği yerde kızarıklık ve iltihap
  • Olağandışı fetal aktivite veya fetal hareketlerin azalması

 

Sonuçlar

Sağlık uzmanınız veya genetik danışmanınız, amniyosentez sonuçlarınızı anlamanıza yardımcı olacaktır. Genetik amniyosentez için test sonuçları Down sendromu gibi çeşitli genetik durumları güvenilir bir şekilde dışlayabilir veya teşhis edebilir. Bununla birlikte, amniyosentez tüm genetik koşulları ve doğum kusurlarını tanımlayamaz. Amniyosentez, bebeğinizin tedavi edilemeyen bir kromozomal veya genetik duruma sahip olduğunu gösterirse, hamileliğin devam edip etmeyeceği gibi bir karar alma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Sağlık ekibinizden ve sevdiklerinizden destek alın.

 


Gebelik Takibi

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.