Doğum öncesi bakımda yapılan ilk rutin kan testleri
Bir kadın hamile kaldığında, bir dizi standart muayene önerilir. Kadın hamileliği sonlandırmayı düşünüyor olsa bile ibu testler gereklidir.
Doğum öncesi bakımda yapılan ilk rutin kan testleri şunları içerir:
- Tam kan sayımı
- Kan grubu ve antikor taraması
- Kızamıkçık antikor durumu (Rubella)
- Frengi serolojisi (sfilzi)
- Hepatit B ve Hepatit C serolojisi
- HIV (AIDS)
- Kan grubu
- İdrar tahlili
- İdrar kültürü
- Servikal smear testi
Gebelikteki tüm laboratuvar testlerinden önce, hamile kadına testin neden önerildiği, hem olumlu hem de olumsuz bir sonucun etkileri, fetüse hastalık bulaşma riski (ilgili ise) ve sonuçların nasıl olacağı hakkında bilgi verilmelidir. Bu testler, genellikle hamileliğin başlarında yapılmasına rağmen, hamileliğin herhangi bir aşamasında talep edilebilir, yani bir kadın hamileliğin hangi döneminde başvurursa başvursun, yine de bu rutin testler yapılmalıdır.
- Tam bir kan sayımı (CBC):
Bir dizi hematolojik parametre hakkında bilgi verir, ancak genellikle hamilelikte en yararlı olanı hemoglobin, trombositler ve beyaz kan hücresi sayımıdır. Çoğu laboratuvar daha kolay yorum yapılabilmesi için hamilelik ayarlı referans aralıkları sağlayacaktır.- Demir eksikliği anemisi hamilelik sırasında en sık görülen hematolojik kaygıdır ve genellikle azalmış hemoglobin, ortalama hücre hacmi (MCV) ve ortalama hücre hemoglobin (MCH) seviyeleri ile karakterizedir.
- Trombosit düzeylerinde değişiklikler hamilelik sırasında sıklıkla görülür. Trombosit sayısında bir azalma, bir artıştan daha yaygındır ve hamile kalmadan önce düşük seviyeleri olan kadınlarda en belirgindir.
- Toplam beyaz hücre sayısı , artan nötrofil sayısı nedeniyle hamilelikte sıklıkla yükselecektir. Nötrofiller ayrıca bir "sol kayma" (artan bant nötrofil sayısı) gösterebilir. Bununla birlikte, bu nötrofili genellikle enfeksiyon veya iltihap ile ilişkili değildir.
- Kan grubu testinin sonuçları
Rh faktörünüz olup olmadığını gösterebilir. Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyi üzerinde mevcut olabilir bir proteindir. Çoğu insanın Rh faktörü vardır — Rh pozitiftir. Diğerleri Rh faktörüne sahip değildir — Rh negatiftir. Fetüsünüz Rh pozitifse ve siz Rh negatifseniz, vücudunuz Rh faktörüne karşı antikor yapabilir. Gelecekteki bir hamilelikte, bu antikorlar fetüsün kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir. (Kan uyuşmazlığı iğnesini doktorunuzla görüşün)
- İdrar tahlili nedir ve sonuçlar ne gösterebilir?
İdrarınız kırmızı kan hücreleri (idrar yolu hastalığınız olup olmadığını görmek için), beyaz kan hücreleri (idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını görmek için) ve glikoz (yüksek seviyeler diyabetes mellitus belirtisi olabilir) için test edilebilir . Protein miktarı da ölçülür. Gebelikteki erken protein seviyesi, hamileliğin sonraki düzeyleriyle karşılaştırılabilir. İdrardaki yüksek protein seviyeleri preeklampsinin bir işareti olabilir, bu genellikle hamileliğin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkan ciddi bir komplikasyondur. İdrar kültürü, idrarınızı idrar yolu enfeksiyonunun bir işareti olabilen bakteriler açısından test eder. Basit idrar yolu enfeksiyonları zaman zaman tehlikeli olabilmektedir. - Kızamıkçık (bazen Alman kızamığı (Rubella) olarak da adlandırılır)
Bir kadın hamilelik sırasında enfekte olursa doğum kusurlarına neden olabilir. Kanınız geçmişte kızamıkçık ile enfeksiyon geçirip geçirmediğinizi veya bu hastalığa karşı aşı olup olmadığınızı kontrol etmek için test edilir. Daha önce kızamıkçık geçirmediyseniz veya aşılanmadıysanız, hamilelik sırasında hastalığı olan herkesten kaçınmalısınız çünkü çok bulaşıcıdır. Hamilelik sırasında kızamıkçığa karşı aşılanmamalısınız. Önemli olan gebe kalmadan önce bu enfeksiyonu tespit etmektir. Lütfen gebe kalmadan önce planlamanızı beraber yapalım. - Hepatit B ve hepatit C virüsleri
Karaciğeri enfekte eder. Hepatit B veya hepatit C virüsü bulaşmış hamile kadınlar virüsü fetüslerine geçirebilir. Tüm hamile kadınlar hepatit B virüsü enfeksiyonu için test edilir. Risk faktörleriniz varsa, hepatit C virüsü için de test edilebilir. - Neden tüm hamile kadınlar HIV açısından test edilir?
Hamile bir kadına HIV bulaşırsa, virüsü fetüsüne geçirme şansı vardır. HIV, vücudun bağışıklık sisteminin hücrelerine saldırır ve edinilmiş immün yetmezlik sendromuna (AIDS) neden olur. Hamileyseniz ve HIV bulaşmışsa, ilaç verilebilir ve hamilelik, doğum veya doğum sırasında HIV bulaşma riskini büyük ölçüde azaltabilecek başka adımlar atabilirsiniz. Ayırca emzirmeniz de istenmez. - Tüm hamile kadınlar sifiliz açısından taranmalıdır.
Frengili annenin bebeği % 70 ila 100'ü enfekte olacak ve üçte biri ölü doğacaktır. Gebelikte sifilizin anneden çocuğa bulaşması, hidropslarla (fetus ve yeni doğan bebekte hayatı tehdit eden ciddi ödem durumu), intrauterin büyüme geriliği, malformasyonlar ve perinatal ölüm ile ilişkilidir. Hayatta kalan enfekte bebeklerin genellikle uzun süreli engelleri vardır. Bu hastalığın tedavisinde penisilin son derece başarılıdır. - Smear yapmanın hamilelik sırasında fetüse zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını biliyoruz. Bu zamana kadar smear yaptırmamışsanız, bu dönemde smear testi yaptırabilirsiniz. (rahim ağzı kanseri taraması; konuyla ilgili detaylı bilgiye web sitemden ulaşabilirsiniz). Ayrıca; Yaşa (örneğin 25 yıldan az) ve cinsel geçmişe bağlı olarak yüksek risk altında olabilecek kişiler için klamidya ve gonore testi düşünülmelidir.
Gebelikte daha sonra hangi testler yapılır?
24-28. Gebelik haftalarında, gebe kadınlar için yaygın olarak “ikinci bakım” testler olarak adlandırılan ikinci bir kan testi önerilmektedir.
Doğum öncesi bakımda yapılan ikinci testler şunları içerir
- Tekrarlayan bir tam kan sayımı: Tam kan sayımı, özellikle hemoglobin ve trombosit seviyelerini kontrol etmek için 28. gebelik haftasında tekrarlanmalıdır.
- Rh antikor testi (kan uyuşmazlığı testi): Rh negatifseniz, kanınız 28 ila 29 haftalık hamilelik arasındaki Rh antikorları için test edilecektir. Rh antikorlarınız yoksa, Rh immünoglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) alacaksınız. Bu iğne hamileliğinizin geri kalanında antikor oluşturmanızı önler.
- Glikoz tarama testi (şekerli su tarama testi)
Gestasyonel diyabet taraması (gebelik şekeri taraması)
- Bu tarama testi kanınızdaki glikoz (şeker) seviyesini ölçer. Yüksek glikoz seviyesi, gestasyonel diyabetin bir işareti olabilir. Bu test genellikle 24 hafta ile 28 hafta arasında yapılır. Diyabet için risk faktörleriniz varsa veya önceki bir gebelikte gestasyonel diyabetiniz varsa, tarama gebeliğin ilk üç ayında yapılabilir. Bu konu hastlarımızdan en çok soru aldığımız alanlardan birisidir. (Konuyla ilgili detaylı bilgiye web sitemden ulaşabilirsiniz)
Grup B streptokoklar nedir ve hamile kadınlar neden test edilir?
Grup B streptokok (GBS) enfeksiyonu ciddi yenidoğan enfeksiyonunun önemli bir nedenidir. Kadınların yaklaşık % 15-25'i taşıyıcı olacak ve bu kadınların 200'ünden birinde yenidoğan sepsisi gelişen bebekler olacaktır. Kadınlar 35 ila 37. haftalarda toplanan vajino-rektal bir kültüre yaptırabilirler. Gebe eğer; GBS için pozitifse, anne intrapartum antibiyotik profilaksisi almalıdır. Bu test için vajina ve rektumdan numune almak için bir çubuk kullanılır.
Down sendromu ve diğer genetik durumların testi
Down sendromu, diğer kromozomal anormallikler ve nöral tüp defektlerinin taranması tüm hamile kadınlara sunulmaktadır ve testler gebeliğin birinci veya ikinci üç aylık döneminde yapılabilir. Kadınlara tarama hakkında bilinçli bir karar vermeleri için yeterli bilgi sağlanmalıdır.
İlk trimester taraması, aşağıdaki testlerin sonuçlarının kombinasyonuna dayanmaktadır:
- Gebeliğe bağlı plazma protein A (PAPP-A)
- Beta-insan koryonik gonadotropin (βhCG])
- Ense kalınlığı (NT) taraması
PAPP-A ve βhCG testleri dokuz ila 13 hafta arasında (ideal olarak 10 ila 12 hafta arasında) ve NT taraması 11 haftadan sonra ve 14 haftadan önce yapılmalıdır.
İkinci trimester taraması, 15 haftalık gebelikten sonra ancak 20 haftadan önce, ilk trimester taramasını tamamlamayan (kanlar ideal olarak 14 ila 18 haftalık gebelikler arasında alınır) tüm kadınlara sunulabilir. Bu serum taraması, hCG, alfa-fetoprotein (AFP), konjuge olmayan östriol (µE3) ve A inhibe edilmesini ölçer.
Fetal anatomiyi herhangi bir anormallik açısından kontrol etmek için tüm hamile kadınlara 18–20 + hafta gebelikte detaylı ultrason taraması sunulmaktadır.
Doğum kusurları için test yaptırıp yaptırmamayı seçebilir miyim?
Test edilmek isteyip istemediğiniz kişisel bir seçimdir. Önceden bilmek hamileliğe devam etmemeye karar verme seçeneğine izin verir. Hamileliğe devam etmeyi seçerseniz, belirli bir bozukluğu olan bir çocuğa sahip olmaya hazırlanmak ve çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği tıbbi bakımı organize etmek için size zaman verebilir. Sağlık uzmanınız veya genetik danışmanınız seçenekleri sizinle tartışabilir ve karar vermenize yardımcı olabilir.