Gebelik diyabeti normal diyabet gibi vücudun şeker kullanım şeklini bozan bir hastalıktır. Vücuttaki tüm hücrelerin çalışması için şeker gerekir. Şeker, insülin adı verilen hormon yardımıyla hücrelere girer.Yeterli insülin yoksa veya vücut insüline cevap vermeyi keserse şeker kanda birikir. Gebelik diyabeti, bazı kadınları gebe kaldıklarında etkileyen bir diyabet şeklidir. Gebelikte vücudun insülin ihtiyacı artar ve vücut ker zaman bu dengeyi sağlayamaz.
Gebelik diyabeti anneye ve bebeğine ne yapar?
Bebeğin fazla büyümesine neden olabilir ve iri bir bebek doğum kanalından kolayca geçemez, doğumun sezaryenle gerçekleşmesine neden olabilir. Gebelik diyabeti aynı zamanda annenin yaşamını tehdit edici risk oluşturan yüksek tansiyonla giden preeklampsi olarak isimlendiren bir durumuma da neden olabilir.
Hamileliğim sırasında gebelik diyabeti olur mu?
Hangi kadınların gebelik diyabeti olacağını tahmin etmek zor. Ancak bazı kadınların gebelik diyabetine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Önceden bilinen gestasyonel diyabet öyküsü, fazla kilolu olmak,ailede diyabet varlığ, 25 yaşından büyük olmak olasılığı arttıran faktörler arasındadır. Bazı alışkanlıklar, gebelik diyabeti riskini azaltabilir. Bunlar sağlıklı bir diyet ve kilo vermek, sigara kullanmamak ,düzenli egzersiz yapıyor olmak.
Gebelik diyabeti için test yaptırmalı mıyım?
Evet. Tüm gebeler gebelik diyabeti açısından test yaptırmalıdır. Kadınların çoğu 6 ya da 7 aylık gebeyken test edilmelidir. (24. ve 28. Gebelik haftalarında) Ancak diyabet için yüksek risk altındaki kadınların gebelikte daha önce test edilmesi gerekir. Diyabet testi yapmanın birkaç yolu vardır. Ortak bir yol, özel bir içecek içtikten bir saat veya daha sonra kan şekerine bakılarak test edilir. (şekerli su testi)
Gebelik diyabeti nasıl tedavi edilir?
Gebelik diyabeti için kan şekerini sık sık kontrol etmek gerekir. Kadınların çoğu bunu kullanımı kolay bir makine ile kendileri kontrol edebilir. Kan şekeri seviyesi; diyette değişiklik yapılarak ,insülin ya da diğer diyabet ilaçları kullanılarak kontrol altına alınır.
Diyetimi nasıl değiştirmeliyim?
Herkes için doğru olan tek bir diyet yoktur. Diyet düzenlenmesi konusunda bir diyestisyenden yardım alınabilir. Ancak yine de tatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, kepekli tahıllar ile yapılan ekmek, makarna ve pirinci seçmek doğru olacaktır.
Egzersiz yapmalı mıyım?
Gebelik diyabetini tedavi etmek için egzersiz yapmaya gerek yoktur. Ancak aktif olmak kan şekeri ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır. Zaten egzersiz yapıyorsanız, egzersise başlamak istiyorsanız ne tür egzersizin uygun olacağı konusunda doktorunuza danışınız.
Doktoru veya hemşireyi ne sıklıkta görmem gerekir?
Gebelik diyabeti olan kadınların diğer gebe kadınlardan daha sık kontrole gitmesi gerekir. Ne sıklıkta gideceğiniz, her ziyarette nasıl olduğunuza ve insülin kullanıp kullanmadığınıza bağlı olacaktır.Bu ziyaretler sırasında doktorunuz bebeğin sağlık durumu kontrolü, diyetinizin düzenlenmesi, kan şekeri seviyesi, kullanmakta olduğunuz ilaçların dozlarının takibini yapar.
Normal doğum yapabilir miyim?
Kan şekeri seviyeniz normale yakınsa normal doğum yapabilme olasılığınız yüksektir. Doğum esnasında doktorunuz ve hemşireniz kan şekeri seviyenizin yüksek olmadığından emin olmak için ölçecektir.Bebeğinizi tahmini kilosu da çok önemlidir. Bu durum doğum şekline etki edebilir.
Doğum yaptıktan sonra ne olur?
Diyabetiniz muhtemelen ortadan kalkacak ve kan şekeriniz normale dönecektir. İnsülin veya başka bir ilaç kullanıyorsanız artık ona ihtiyacınız olmayabilir. Buna rağmen doktorunuz veya hemşireniz kan seviyelerinizin normale döndüğünden ve böyle kaldığından emin olmak için kan şekerinizi kontrol edecektir. Gebelik diyabeti olan kadınlar daha sonra hayatlarında diyabet olma riski olduğu için doğumdan 2 ya da 3 ay sonra ve yaşamı boyunca birkaç yılda bir diyabet kontrollerini sağlamalıdır.