Hamileliğinizin yarısında, hamileliğin en sevdiğiniz kısımlarından birini deneyimleyeceksiniz: anatomi taraması. Anatomi taraması, tipik olarak 18 ila 22 hafta arasında yapılan seviye 2 ultrasonudur. Bebeğinizin cinsiyetini bulmak dışında (bilmek istiyorsanız), hekim bebeğinizin birçok ölçümünü alacaktır. Doktorunuz ekrana konsantre olacağından muayene sırasında sizinle konuşabilir veya konuşmayabilir. Yine de soru sormaktan korkmayın.
Bu sonogram; fetal anomalileri, bebeğin boyutunu ve ağırlığını belirlemek ve ayrıca fetüsün düzgün bir şekilde gelişmesini test edebilmek için büyümeyi amacıyla için kullanılır. Hamileliğin 20. haftasına kadar, bebek 280 gram ağırlığında olabilir ve 16 cm uzunluğuna gelmiştir. Fetüsün parmak izleri, küçük kolları ve bacakları vardır ve genital bölge sıklıkla oluşur. 20. haftadan 40. haftaya kadar büyüme oranı katlanarak artacaktır.
Temel olarak, doktor normal gelişim göstermeyen herhangi bir bulgu arayacaktır. İskelet bu noktada sertleşmeli ve bebeğin cinsiyeti görülebilir. Birçok durumda, bebeğin bacakları çaprazlanmış veya karnından uzağa bakabilir ve bu nedenle cinsel organlar anatomi ayrıntılı ultrason sırasında görünemeyebilir.
Ultrason Sırasında Ne Olur?
Hamile kadın ultrason odasına çağrıldıktan sonra, ultrason masasında düz durması istenecektir. Ultrason muayenesi, ağrısız ve muhtemelen eğlenceli olacaktır. Doktor karnınıza bir jel uygulayacak ve rahmin içindeki bebeğe bakmak için karnı taramak için küçük bir prob kullanacaktır. Bu detaylı ultrason sırasında aşağıdaki fetal kısımlar kontrol edilir:
- Yüz
- Beyin (ventriküller, koroid pleksus, orta beyin, posterior fossa, serebellum, cisterna magna, lateral ventriküllerin ön ve arka boynuzlarının ölçümleri)
- Kafatası (şekil, bütünlük, baş çevresi ölçümleri)
- Boyun (ense kalınlığı)
- Omurga
- Kalp (hız, ritim, 4 odacıklı görüntüler, çıkış yolu)
- Göğüs kafesi (şekil, akciğerler, diyafram)
- Karın (mide, böbrekler, karaciğer, idrar kesesi, göbek, kordon, karın çevresi)
- Uzuvlar (femur, tibia, fibula, humerus, yarıçap, ulna, eller, ayak femur uzunluğu)
- Cinsel organlar (cinsiyet, anormallik)
- Rahim ağzı (uzunluk ve açıklık)
- Amniyotik sıvı (bebeğin suyu)
- Plasenta pozisyonu ve anomalileri
Ek olarak, muayene, yumurtalıkların ve fallop tüplerinin anormalliklerini tespit etmek için annenin iç üreme organlarına bir göz atmayı içerir. Ölçümlerin sonuçlarına dayanarak, bebeğin gebelik yaşı, gebeliğin 20. haftasında taranan diğer bebeklerin ortalama büyüklüğüne göre hesaplanacaktır. Bununla birlikte, hamileliğin bu zamanındaki hesaplama aralığı, gerçek son tarihten itibaren 2-3 hafta içinde iken, daha erken bir ultrason, son tarihi hesaplamak için daha güvenilirdir. Herhangi bir fetal anormallik bulunursa, ek muayeneler gerekebilir.
Resimler ve Eğlence!
Birçok hekim, annenin ve babanın zevk alması için yüzün çeşitli resimlerini (ve bazen seks organlarını) basacaktır. Bu resimler, tamamlanan taramanın 3 veya 4 boyutlu tarama olmasına bağlı olarak değişir. Bazı anatomi ultrasonları video kayıt özellikli makinelerde gerçekleştirilecektir. Ultrasonun video kaydını yapmak istiyorsanız, başlamadan önce doktorunuza bunun bir olasılık olup olmadığını sorun. Gebeliğin 20. haftasında yapılan ayrıntılı ultrason gurur, sevinç ve biraz kaygı yaratabilecek bir süreçtir.
Renkli Doppler
Gebeliğin ilk üç ayından itibaren, gerekli olur ise, bebeğin gelişimi, anne-bebek arasındaki damarsal iletişimin durumu, çoğul gebeliklerde fetusların kan akımlarının etkileşimlerini ölçmek amacıyla renkli Doppler inceleme, gebeliğin her haftasında yapılabilir. Rutin gebelik takibinde gerekli olmayan Renkli Doppler inceleme işlemi yüksek riskli gebeliklerde özellikle kullanılmaktadır.
Bu durumların bazıları şunlardır;
- Gelişmesinde sorun olan bebekler
- Anne karnında suyun azalması
- Bebeğin kalp-plansenta dolaşım fonksiyonlarında sorun olması
- Bebeğin kalbinde bir anormallik olması
- Bebeğin anne karnında hareketinin azalması
- İkiz-üçüz gebeliklerde bebeğin eşinin ve kanlanmanın değerlendirilmesi
Bu gibi durumlarda bebeğin anne karnındaki durumunun değerlendirilmesi için Renkli Doppler ultrasonografi sıklıkla kullanılmaktadır.