Hamileyseniz, yakın zamanda bir bebek doğurdunuz ya da emziriyorsanız, muhtemelen Coronavirus hastalığı 2019'un (COVID-19) sizin ve bebeğiniz üzerindeki etkisi konusunda endişe duyuyorsunuz. İşte bilmeniz gerekenler.
Hamilelik sırasında riskler
Şu anda, hamile kadınların COVID-19’a daha fazla hastalanma şansının olup olmadığı veya ciddi hastalık yaşama olasılıklarının daha yüksek olup olmadığı açık değildir. Bununla birlikte, hamile kadınlar grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ciddi hastalık riski altındadır. Potansiyel olarak, hamile kadınlar COVID-19 enfeksiyonu riski artabilir .
COVID-19'un hamilelik sırasında sorunlara neden olup olmadığı veya doğumdan sonra bebeğin sağlığını etkileyip etkilemediği de bilinmemektedir. Hamilelik sırasında COVID-19 için pozitif test sonucu olan annelerden doğan bebeklerde erken doğum, artmış sezaryen oranı gibi az sayıda bildirilen sorun vardır. Ancak bu sorunlar annenin enfeksiyonu ile ilişkili olmayabilir.
COVID-19 ile enfekte olan annelerden doğan bebeklerin küçük bir çalışmasında, bebeklerin hiçbiri COVID-19 için pozitif çıkmamıştır ve virüs amniyotik sıvı veya plasentada bulunmamıştır. Bununla birlikte, COVID-19 pnömonisi olan annelerden doğan 33 bebeğin raporu, üç yenidoğanın, enfeksiyonu önlemek için alınan önlemlere rağmen doğumdan iki gün sonra virüs için pozitif test ettiğini göstermiştir. Hafif COVID-19 semptomları olan annelerde doğan altı bebekte yapılan bir başka çalışmada, yenidoğanlarda COVID-19 semptomları yoktu ve bunun için yapılan test sonucu negatif gelmiştir. Ancak bazı bebeklerin bağışıklık sistemlerinin COVID-19'a yanıt verdiğine dair kanıtlar vardır. Virüsün anne karnındaki bebeğe geçmediği varsayılmaktadır. Virüsün hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bebekler üzerindeki etkisini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
COVID-19 semptomlarınız varsa veya COVID-19 olan birisiyle temasınız varsa hemen sağlık uzmanınıza başvurun. Randevunuza gitmeden önce belirtilerinizi ve seyahat dahil olası maruziyetinizi anlatmak için doktorunuzu önceden arayın.
COVID-19'unuz varsa ve hamileyseniz, tedaviniz semptomları hafifletmeyi amaçlayacak ve bol miktarda sıvı almayı ve dinlenmeyi, ayrıca ateşi düşürmek, ağrıyı hafifletmek veya öksürüğü azaltmak için ilaç kullanmayı içerebilir. Çok hastaysanız, hastanede tedavi edilmeniz gerekebilir.
Doğum öncesi bakım üzerine etkisi
Toplumun COVID-19'un yayılmasını kontrol etme çabaları, rutin doğum öncesi bakıma erişiminizi etkileyebilir. Sanal doğum öncesi bakım kullanımının sizin için bir seçenek olup olmadığı, bölgenizde mevcut olup olmadığı ve nasıl çalıştığı hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Evde bir kan basıncı monitörü gibi yardımcı olabilecek herhangi bir araç olup olmadığını sağlık uzmanınıza sorun. Sanal ziyaretlerden en iyi şekilde yararlanmak için, önceden bir soru listesi hazırlayın ve ziyaret sırasında ayrıntılı notlar alın. Ayrıca, çevrimiçi doğum dersleri için seçeneklerinizi araştırmayı düşünün. Hamilelik sırasında bazı yüksek riskli koşullarınız varsa, sanal ziyaretler bir seçenek olmayabilir. Sağlık uzmanınıza bakımınızın nasıl etkilenebileceğini sorun.
Doğum eylemi ve doğum önerileri
Hamileliğin sonuna yaklaşırken sağlıklıysanız, doğum eyleminizin ve doğumunuzun bazı yönleri her zamanki gibi devam edebilir. Ancak esnek olmaya hazır olun. Sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için, bazı hastaneler doğum ve doğum sırasında odada bulunabilecek insan sayısını sınırlayabilir. Doğumdan sonraki ziyaretler de etkilenebilir. Bölgenizdeki COVID-19 enfeksiyon oranları değiştikçe kısıtlamalar değişse de, geçerli olabilecek kısıtlamalar hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Hastanede yatış süreniz rutinden daha kısa olacaktır.
COVID-19'unuz varsa veya semptomlar nedeniyle test sonuçlarını bekliyorsanız, doğumdan sonra bebeğinizle temas muhtemelen etkilenecektir. COVID-19 olan yenidoğanların ciddi komplikasyon riski altında olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak yenidoğanların, enfekte olmuş solunum damlacıkları ile temasa geçmeleri durumunda doğumdan sonra COVID-19 ile enfekte olabileceği endişesi vardır . COVID-19 olan annelerden doğan bebekler, yalnızca sağlıklı bir ebeveyn veya bakıcı ile sınırlı ziyaretlerle ayrı bir odada bakım yapılabilir.
COVID-19'a sahip olan anne, bulaşma önlemleri tamamlanana kadar bebeklerinden ayrı kalabilir. Yani bebek izole edilebilir. Sağlık ekibiniz geçici ayrılmanın risklerini ve faydalarını ve hangi adımların dahil olabileceğini tartışacaktır.
Doğum sonrası rehberlik
Doğum sonrası bakımın devam eden bir süreç olması önerilir. Doğumdan sonra check-in için sanal ziyaret seçenekleri ve ofis ziyaretiniz için sağlık uzmanınızla konuşun.
Bu stresli süre boyunca, sağlığınız ve ailenizin sağlığı hakkında daha fazla endişe duyabilirsiniz. Zihinsel sağlığınıza dikkat edin. COVID-19 enfeksiyonu riskinizi azaltmak için önlemler alırken destek almak için ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşın.
Doğumdan kısa bir süre sonra şiddetli ruh hali değişimleri, iştahsızlık, ezici yorgunluk ve yaşamda neşe eksikliği yaşarsanız, doğum sonrası depresyonunuz olabilir. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, özellikle belirtileriniz kendiliğinden kaybolmuyorsa, bebeğinize bakmakta veya günlük görevleri yerine getirmekte sorun yaşıyorsanız veya kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleriniz varsa sağlık uzmanınıza başvurun.
Emzirme hususları
COVID-19'un anne sütünden geçip geçemeyeceği henüz bilinmemektedir. Sınırlı araştırma, COVID-19 olan kadınların anne sütünde virüs olduğuna dair hiçbir kanıt göstermemiştir. Daha büyük endişe, enfekte bir annenin emzirme sırasında virüsü solunum damlacıkları yoluyla bebeğe iletip iletemeyeceğidir. COVID-19'unuz varsa veya virüsün varlığını araştırmak için semptomatik bir kişiyseniz, virüsü bebeğinize yaymaktan kaçınmak için adımlar atın. Bu, bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkamayı ve mümkünse emzirme sırasında bir yüz maskesi takmayı içerir. Anne sütü pompalıyorsanız, herhangi bir pompa veya şişe parçasına dokunmadan önce ellerinizi yıkayın ve uygun pompa temizliği için önerileri izleyin.
Ne yapabilirsiniz?
Şu anda COVID-19 ile enfeksiyonu önlemek için herhangi bir aşı mevcut değildir. Enfeksiyon riskinizi azaltmak için, hasta veya semptomları olan herkesle yakın temastan kaçının ve kendinizle eviniz dışındaki kişiler arasında yaklaşık 2 metre mesafe bırakın. Ziyaretçileri sınırlayın. Bunun yerine, anları fotoğraf, video veya video konferans yoluyla arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşmayı düşünün. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın veya en az % 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
Her şeyden önce, kendinize ve bebeğinize dikkat etmeye odaklanın. Endişelerinizi görüşmek için sağlık uzmanınıza başvurun. Stres veya kaygıyı yönetmekte sorun yaşıyorsanız, başa çıkma stratejileri hakkında sağlık uzmanınızla veya piskolog, psikiyatrist ile konuşun.