Gebelikte Mide Ekşimesi - Reflü

GEBELİKTE KOMPLİKASYONLAR

Şişmiş ayak bileklerini, sabah bulantısını ve büyüyen göğüsleri çektiniz. Ama bu yanan mide? Bu nereden geldi? Adından da anlaşılacağı gibi, mide ekşimesi (gastroözofageal reflü ve mide hazımsızlığı da denir), göğüs kemiğinizin arkasından başlayan ve boğazınızı midenize bağlayan bir tüp olan özofagusunuzu yukarı doğru hareket eden ateşli bir çalkalama gibi hisseder. Bu asitler boğazınızı bile yakabilir.

Gebelikte Mide Ekşimesi/Reflü ve Çözüm Önerileri

 

Birkaç dakika ila birkaç saat sürebilen bir yanma hissi hissetmenin yanı sıra:

  • şişkin hissetmek
  • çok geğirmek
  • ağzında ekşi bir tat olması
  • boğazı ağrısı
  • sık sık öksürmek

gibi şikayetlerde meydana gelebilir.

 

Eğer yediğim yemek değilse, buna ne sebep oluyor?

Göğsünüzde bir ateş dansı olduğunu düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Bir araştırmaya göre anne adaylarının %45’i mide ekşimesi yaşamakatadır. Hamilelikten önce mide ekşimesi geçirdiyseniz, gebelik süresince bunu yaşama olasılıpınız daha da fazladır.

Mide ekşimesi, tabiri caizse, hamileliğin herhangi bir noktasında ateşlenebilir ancak ikinci ve üçüncü trimesterde daha yaygındır. Tam olarak neden olduğunu bilmesekte bazı sorumlu faktörlerdir vardır.

1. Hormonlar

“Hamilelik hormonu” olarak da adlandırılan progesteron, rahminizi ve içindeki bebeği destekler, hamilelikle ilgili mide ekşimesinin arkasındaki başlıca suçludur. Progesteron bir kas gevşetici görevi görür. Bu hormon, yemek borunuzdan midenizi kapatan sıkı kasları (alt özofagus valfi olarak adlandırılır) gevşetebilir. Bu valv yeterince kapanmazsa, yediğinizde veya içtiğinizde, buiçeriğin mideye girmesine sebep olur. Ancak hamilelik sırasında meydana gelen yükselen progesteron seviyeleri, bu kasın gevşemesini sağlayabilir ve mide asidinin yemek borunuzdan ve hatta boğazınıza geri akmasına izin verebilir.

Gebelikte Mide Ekşimesi/Reflü ve Çözüm Önerileri

2. Büyüyen bebek

Siz kilo aldıkça bebekl beraber, rahimde büyür. Bu büyüyen rahim, diğer organları kenara iter, baskı yapar ve mide asitlerinin dökülme olasılığını artırır - özellikle de mideniz doluysa. Rahim büyüdükçe mideniz sıkışır. Bu, hamilelik boyunca ilerledikçe mide ekşimesinin neden daha yaygın olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

3. Yavaş sindirim

Progesteron sayesinde mide içeriği normalden daha uzun süre boşalır. Sindirim yavaşladıkça ve mide daha dolgunlaştıkça, mide ekşimesi olasılığı artar.

 

Yanmayı azaltmanın kanıtlanmış yolları

Mide ekşimesi rahatsız edici olabilir, ancak nasıl geri döneceği aşağıda açıklanmıştır:

 

1. Ne yediğinize dikkat edin

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, asidik ve baharatlı yiyecekler yumuşak olanlardan daha fazla mide asidi oluşturur. Narenciye, domates, soğan, sarımsak, kafein, çikolata, soda ve diğer asidik gıdalardan kaçının. Ayrıca sindirimi yavaşlatan kızarmış veya yağlı yiyeceklerden uzak durun.

Gebelikte Mide Ekşimesi/Reflü ve Çözüm Önerileri

2. Günde üç yerine sık sık küçük öğünler yiyin

Bu, midenin ezilmesini önlemeye yardımcı olur ve daha hızlı boşalmasına izin verir. Ayrıca kabızlık açısından da faydası olacaktır.

3. Yemek yerken dik oturun

4. Yatmadan önceki üç saat içinde yemeyin

Yatmadan önce sindirime başlamanız - midenizin boşalmasını yavaşlatır - gece için mide ekşimenizi kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

5. Sigara içmeyin

Hamilelik sırasında sigara içmemenizin birçok nedeni vardır ve mide ekşimesi bunlardan sadece biridir. Sigaradaki kimyasallar mide içeriğini tutan gevşemeye neden olur. Bu, asitlerin ve sindirilmemiş gıdaların yukarı sıçramasına ve ateşli amaçlarına ulaşmasına izin verir.

6. Uyurken başınız biraz yukarda tutmaya çalışın

Bunu başarmanın en kolay yolu, yastıkları omuzlarınızın altına yerleştirmektir.  

7. Gevşek kıyafetler giyin

Sırt ve orta bölümünüzde baskı oluşturan diğer giysilerden uzaklaşın. 

8. İçeceği yemeklerle değil, yemekten sonra alın

9. Akupunkturu deneyin

2015 yılında yapılan bir çalışmada, akupunktur alan hamile kadınlar almayanlara göre uyku ve yemek yeteneklerinde iyileşme bildirdiler.

10. Alkol içmeyin

Alkole maruz kalmanın, gelişmekte olan bebeğiniz için - düşük doğum ağırlığından öğrenme güçlüklerine kadar - her türlü soruna neden olabileceği gerçeğinin yanı sıra, alkol de mide içeriğini midede tutan valfı gevşetebilir.

11. Mide ekşimesi ilaçları hakkında doktorunuzla konuşun

Antasitler midenizdeki asidi nötralize etmeye yardımcı olur ve bu yanma hissini bastırır. 

Asit reflü semptomlarını azaltabilen 4 ana ilaç türü vardır.

  • Antasitler (RENNIE DUO Süspansiyon (şurup)
  • Yüzey ajanları (Antepsin solusyon)
  • Histamin blokerleri
  • Proton pompa inhibitörleri

Tüm bu ilaçlar mide asidini azaltarak veya bloke ederek çalışır. Fakat her biri bunu farklı bir şekilde yapar.  Doktorlar genellikle hamile kadınların ilk önce semptomlarını azaltmak için antasitleri denemelerini önerir. Çoğu antasit hamilelikte güvenli kabul edilir, ancak bazıları değildir. Hamileyseniz, sodyum bikarbonat* ve magnezyum trisilikat* içeren antasitler almayın.  Antasitler yeterince yardımcı olmazsa, doktorunuza bildirin. Bir yüzey ajanı, histamin blokeri veya proton pompası inhibitörü denemenizi önerebilir. Bu ilaçlar semptomları azaltmak için antasitlerden daha iyi çalışır. 

 

Bunları yapmayın

Hamileyken, vücudunuza ve vücudunuza aldığınız her şeyin güvenliğini düşünmelisiniz. Hamile olmayan kız kardeşiniz için iyi olabilecek bazı mide ekşimesi ilaçları - sizin için tehlikeli olabilir.

  • Şişliği artırabilecek sodyum bikarbonat içeren antasitler.
  • Bebeğiniz için toksik olabilen aspirin içeren antasitler. 
  • Gebelikte güvenli olduğu kanıtlanmamış magnezyum trisilikat içeren antasitler.

 

Ne zaman biter?

Gebelikte mide ekşimesi yaygın ve rahatsız edici olsa da, doğum yaptıktan hormon seviyeleri normale döndüğünde bu durumda azalma bekleriz. Özellikle de hamile olmadığınız zamanlarda bile buna eğilimliyseniz, mide ekşimesini gebelikte önleyemeyebilirsiniz, ancak alevleri küçük yemekler yemek, baharatlı veya yağlı yiyeceklerden kaçınmak gibi basit yaşam tarzı değişiklikleriyle söndürmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu önlemler yeterli rahatlama sağlamazsa, hamilelik sırasında güvenle kullanılabilecek ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.


Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.