Miyomlar, Gebelik, Doğurganlık

GEBELİKTE KOMPLİKASYONLAR

Miyomlar Gebelik ve Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Miyomlar rahim içinde veya rahimde büyüyen iyi huylu tümörlerdir. Doğurganlığı ve hamilelik şansını etkileyebilirler. Rahim miyomları çok yaygındır. 50 yaşına gelmiş bir kadında %70 görülme ihitmali vardır.

Gebeliğin normal süresi 37 ila 42 haftadır, ki bu "term" olarak adlandırılır. Uzun süreli hamilelik olarak da adlandırılan postterm hamilelik, son adet döneminin ilk gününden itibaren 42 hafta veya 294 günden fazla uzayan gebeliktir. Gebeliklerin yüzde 10’u postterm olur.

 

Miyom anatomisi

Bu, rahim fibroidlerinin bir kadının genelde çocuk doğurma yıllarında yaygın görülür. 

Miyomların hamilelik üzerindeki etkileri nelerdir?

Çoğu kadın hamilelik sırasında miyomlardan herhangi bir sıkıntı yaşamaz. Ancak, 2010’da yapılan bir araştırmaya göre myomu olan kadınların %10-30’unda hamilelik sırasında komplikasyon gelişir. Hamilelik sırasında miyomların en yaygın komplikasyonunun ağrıdır. Daha çok; 12. haftadan sonra, 5 santimetreden daha büyük miyomlu kadınlarda en sık görülür.

 

Miyomlar hamilelik ve doğum sırasında diğer komplikasyon riskinizi artırabilir. 

  • Fetal Büyüme Geriliği. Büyük miyomlar, rahimdeki azalmış alan nedeniyle fetüsün sağlıklı büyümesiniönleyebilir .
  • Plasental abrupsiyon. Bu durumda bebeğin eşi doğumdan önce ayrılır. Bu hayati oksijen ve besin maddelerini azaltır ve ölümcül olabilir.
  • Erken doğum. Miyomlardan gelen ağrı, erken doğumlasonuçlanabilen rahim kasılmalarına yol açabilir .
  • Sezaryen doğum. Myomu olan kadınların olmayanlara nazaran sezaryen doğum ihtiyacı daha fazladır.
  • Makat pozisyonu. Miyomlar rahim içinde ise, bebeğin kafasını pelvise yerleştirmesini etkileyebilir ve bebek ters gelir (makat)
  • Düşük. Miyomu olan gebelerde düşük şansı olmayanlara göre daha fazladır.
  • Doğum sonrası kanama miyomu olan kadınlarda daha fazladır.

 

Gebeliğin miyomlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Miyomların çoğunluğu hamilelik sırasında boyut olarak değişmez, ancak bazıları değişir. %20-30 kadar gebede miyomlar gebelikte büyüyebilir. Bu durum; muhtemelen östrojenden kaynaklanır ve östrojen seviyeleri hamilelik sırasında yükselir.

 

Gebeliğin miyomlar üzerindeki etkileri

 

Miyomların doğurganlık üzerine etkileri nelerdir?

Miyomu olan birçok kadın doğal olarak hamile kalabilir. Gebe kalmak için tedavi bile gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, miyomlar doğurganlığınızı etkileyebilir. Örneğin, rahim boşluğuna büyüyen bir miyom olan submukozal myom, kısırlık ve düşük riskini artırabilir. Myomlar bazı kadınlar için kısırlığa neden olabilir ancak hamile kalma veya sürdürme konusunda sorun yaşıyorsanız, doktorunuz sorunu miyomlara atfetmeden önce diğer olası nedenleri araştırabilir.

 

Miyom ile gebe kalmaya çalışıyorsanız sonraki adımlar

Sahip olduğunuz herhangi bir miyomun büyüklüğü veya konumu hakkında doktorunuzla konuşun. Hamile kalma girişimlerinizde veya hamileliği taşıma kapasitenizde bir sorun yaratıp yaratamayacaklarını sorun. Aynı şekilde, doktorunuza miyom tedavilerinin hamilelik başarısı için olasılıklarınızı artırmaya yardımcı olup olamayacağını sorun.

 

Myomlar hamilelik sırasında nasıl tedavi edilir?

Hamilelik sırasında, rahim fibroidlerinin tedavisi, bebeğe olan risk nedeniyle sınırlıdır. Gebelerin miyom semptomlarını yönetmesine yardımcı olmak için yatak istirahati, hidrasyon ve hafif ağrı kesiciler reçete edilebilir. Çok nadir durumlarda, gebeliklerinin ikinci yarısında kadınlarda miyomektomi ameliyatı yapılabilir. Bu prosedür miyomları rahmin dışından veya uterus duvarından uterusu olduğu gibi bırakır. Rahim boşluğunda büyüyen fibroidler, fetusun olası riskleri nedeniyle genellikle yerinde bırakılır.

 

Myomlar doğurganlığı artırmak için hamilelikten önce nasıl tedavi edilir?

Miyomların hamilelikten önce tedavi etmek doğurganlık şansınızı artırabilir. En yaygın tedaviler şunlardır:

  • Bu cerrahi prosedür miyomları çıkarmak için kullanılır. Sezaryen doğum ihtiyacını artırabilir ve gebe kalmaya çalışmadan önce muhtemelen prosedürü izleyen yaklaşık üç ay beklemeniz gerekir.
  • Hormonal doğum kontrol hapları. Hapalırken hamile kalamazsınız. Ancak bu kontraseptif, ağır kanama ve ağrılı dönemler gibi durumun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Hormonlu Rahim içi cihaz (spiral). Doğum kontrol hapı gibi, hormonlu spiral kullandığınız sürece gebeliği önleyecektir. Bununla birlikte, doğurganlığı korurken bazı semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
  • Hormon iğneleri. Bu tür ilaçlar yumurtlama ve menstrüasyona yol açan hormonların üretimini engeller, bu nedenle bu ilacı alırken hamile kalamazsınız. Myomları küçültmeye yardımcı olabilir.
  • Bu prosedür, miyomları besleyen kan damarlarını küçültmek için bir elektrik akımı, lazer veya radyo frekansı enerji demeti kullanır.

Gelecekte çocuk sahibi olmak isteyebilecek miyomlu kadınlar için başka tedaviler de mevcuttur. Her tedavi kendi riskini ve komplikasyonlarını taşır, bu nedenle seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Aynı şekilde, tedaviden sonra hamile kalmaya çalışmadan önce doktorunuza ne kadar beklemeniz gerektiğini sorun. Doğum kontrol hapı gibi bazı tedavilerle, kullanmayı bıraktığınız anda hamileliği deneyebilirsiniz. Diğerleri için başka bir bekleme süresi olabilir.

 

Miyom belirtileri nelerdir?

Herhangi bir fibroid belirtiniz olmayabilir. Semptomlarınız varsa, en yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Ağır kanamalı veya ağrılı adet dönemleri
  • Adet dönemleri arasında kanama(lekelenme)
  • Ağır veya uzun süreli kanamadan anemi
  • Alt karnınızda "doluluk" veya hafif bir baskı hissetmek
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Bel ağrısı
  • Kabızlık
  • Kısırlık, düşük ve erken doğum da dahil olmak üzere üreme sorunları
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yapmada zorluk

Pelvik muayene sırasında miyomlar hissedilebilir. Doktorunuz sizde gerçekten miyom olduğunu doğrulamak için ultrason gibi bir görüntüleme testi yapabilir.

 

Miyom belirtileri nelerdir?

 

Sonuç olarak?

Rahim miyomları doğurganlığınızı etkileyebilir. Ayrıca hamileliği başarılı bir şekilde taşıma yeteneğinizi de etkileyebilir. Bununla birlikte, çoğu kadın bu tümörlerin bir sonucu olarak doğurganlık sorunları veya gebelik komplikasyonları yaşamayacaktır. Myomlarınız varsa ve bir aile kurmak istiyorsanız, tedavi seçenekleriniz ve riskleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. İkiniz birlikte gelecekteki hamileliğiniz için neyin en güvenli olduğuna karar verebilirsiniz. Miyomları önleyemeseniz de, sağlıklı bir yaşam tarzı riskinizi azaltabilir. Benzer şekilde, sağlıklı bir kiloyu korumayı içeren sağlıklı bir yaşam tarzı, doğurganlık sorunları ve yüksek riskli gebelikler için riskinizi azaltabilir.

 


Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.