Omuz distosisi, bebeğin omuzlarından biri veya her ikisinin doğum sırasında annenin pelvisinin içine sıkışması durumudur. Çoğu omuz distosisi vakasında bebekler güvenli bir şekilde doğarlar. Ancak bu durum hem anne hem de bebek için sorunlara neden olabilir. Omuz distosisini tahmin etmek veya önlemek genellikle zordur.
Omuz distosisi olduğunda, doktorunuz vücudunuzu ve bebeğinizi doğum için daha elverişli bir pozisyona getirerek bebeği doğurtmaya çalışır. Doktorunuz size planlı bir sezaryen öneriyorsa, bebeğinizin gelişiminin tamamlanması için en azından 39. haftayı bekleyip bekleyemeyeceğinizi sorun.
Omuz distosisi nedir?
Omuz distosisi, bebeğin omuzlarından biri veya her ikisi de doğum ve doğum sırasında annenin pelvisinin içine sıkışmasıyla meydana gelen bir doğum yaralanmasıdır (doğum travması olarak da adlandırılır). Çoğu omuz distosisi vakasında bebekler güvenli bir şekilde doğarlar. Ancak hem anne hem de bebek için ciddi sorunlara neden olabilir.
Distosi yavaş veya zor bir doğum anlamına gelir. Doktor için omuz distosisini tahmin etmek veya önlemek genellikle zordur. Genellikle sadece doğum başladıktan sonra anlaşılır. Omuz distosisi gebeliklerin yüzde 0,2 ila 3'ünde görülür.
Omuz distosisi için risk altında mısınız?
Omuz distosisi herhangi bir kadına olabilir. Bazı risk faktörlerinin sizi omuz distosisine sahip olmanın diğerlerinden daha muhtemel hale getirebileceğini biliyoruz. Risk faktörüne sahip olmak, omuz distosisine sahip olacağınız anlamına gelmez. Omuz distosisi için risk faktörleri, buna sahip olup olmadığınızı tahmin etmede yardımcı görünmemektedir. Doktorun tahmin etmesi veya önlenmesi zordur.
Omuz distosisi için risk faktörleri şunları içerir:
- Makrozomi: Bu, bebeğiniz doğumda 4.000 gramdan fazla olması durumuna verilen isimdir. Bebeğiniz bu kadar büyükse, sezaryenle doğum yapmanız gerekebilir. Bu, bebeğinizin doktorun karnınıza ve uterusunuza (rahim) yaptığı bir kesi ile doğduğu ameliyattır. Makrozomi bir risk faktörü olmakla vajinal yolla doğan makrozomili bebeklerin çoğunda omuz distosisi yoktur ve çoğu omuz distosisi vakasında bebeğin ağırlığı normaldir.
- Önceden var olan diyabet veya gestasyonel diyabetin olması: Diyabet, kan şekerinizin yüksek seyretmesi durumudur. Kan şekerinin sürekli yüksek olması, kan damarları, sinirler, gözler ve böbrekler dahil olmak üzere vücudunuzdaki organlara zarar verebilir. Önceden var olan diyabet tanımı, hamile kalmadan önce de diyabet hastası olduğunuzu ifade etmektedir. Gestasyonel diyabet ise bazı kadınlarda hamilelik sırasında diyabet hastalığı olması durumudur. Diyabet de büyük bebek sahibi olmak için bir risk faktörüdür.
- Bir önceki gebeliğinizde omuz distosisi olması
- Çoğul gebelik
- Hamilelik sırasında fazla kilolu olmak veya çok fazla kilo almak
- Doğum ve doğumun bir parçası olan durumlar da omuz distosisi için risk faktörü olabilir.
Bunlar:
- Doğumu indüklemek (uyarmak) için oksitosin adı verilen bir ilaç verilmesi
- Doğum sırasında ağrıya yardımcı olmak için epidural anestezi kullanılması: Epidural anestezi, belinizdeki bir tüp yardımıyla verilen ve doğum sırasında vücudunuzun alt kısmını uyuşturmaya(ağrınızı kesmeye) yardımcı olan anestezi yöntemidir. Doğum sırasında kullanılan en yaygın ağrı kesici türüdür.
- Doğumun 2. evresinin çok uzun veya kısa sürmesi. Doğumun 2. evresi bebeğin doğduğu aşamadır.
- Yardımlı vajinal doğum (operatif vajinal doğum da denir). Bu, doktorunuzun bebeğinizin doğum kanalından geçmesine yardımcı olmak için forseps veya vakum gibi araçlar kullanmasına verilen isimdir. Forseps büyük bir maşaya benzer. Doktorunuz, bebeğinizin dışarı çıkmasına yardımcı olmak için onları vajinanızın içine yerleştirir ve bebeği yavaşça çekerek doğuma yardımcı olur. Vakum, bebeğinizin dışarı çıkmasına yardımcı olmak için vajinanın içinde bebeğinizin başının etrafında dönen bir vantuz gibi düşünülebilir. Bu omuz distosisi için en yaygın risk faktörüdür.
Omuz distosisi hangi sorunlara neden olabilir?
Çoğu anne ve bebek, omuz distosisinin neden olduğu problemlerden sonra sekelsiz iyileşir.
Bebek için gelişebilecek sorunlar:
- Köprücük kemiği ve kol kırıkları
- Brakiyal pleksus sinirlerinde hasar: Bu sinirler boyundaki omurilikten kolun aşağısına gider. Omuz, kol ve ellerde his ve hareket sağlarlar. Hasar, kol veya omuzda zayıflığa veya felce neden olabilir.
- Vücuda oksijen eksikliği (asfiksi olarak da bilinir): Nadiren en ağır vakalarda, beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir.
Anne için gelişebilecek sorunlar:
- Postpartum kanama
- Perinenin ciddi şekilde yırtılması (vajina ve rektum arasındaki alan). Yırtılmanın şiddetine bağlı olarak onarım için ameliyat gerekebilir.
- Uterin rüptür. Rahmin doğum sırasında yırtılmasıdır. Nadir bir sorundur.
Omuz distosisi nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz omuz distosisi için risk altında olabileceğinizi düşünüyorsa, doğum ve doğum sırasında neler bekleyebileceğiniz konusunda sizi önceden hazırlayabilir, personelin ve ekipmanın hastanede hazır olduğundan emin olabilir.
Doktorunuz bebeğinizin büyük olduğunu düşünüyorsa veya diyabetiniz varsa, size sezaryen ile doğum önerebilir. Eğer öyleyse, bebeğin gelişimi için en azından 39. haftayı bekleyip bekleyemeyeceğinizi sorun.
Sezaryen sadece tıbbi nedenlerle düşünülmelidir. Örneğin:
- Bebeğinizin en az 4500 gram olduğu düşünülüyor.
- Diyabetiniz var ve bebeğinizin en az 4000 gram ağırlığında olduğu düşünülüyor.
Omuz distosisi varsa, doktorunuz sizi ve bebeğinizi, pelvisinizi daha geniş açmak ve bebeğin omuzlarını hareket ettirebilmek için daha iyi pozisyonlara getirme amacıyla çeşitli yöntemler deneyebilir. Doktorunuz şunları yapabilir:
- Uyluklarınızı karnınıza doğru bastırmak. Buna McRoberts manevrası denir.
- Alt karnınızdan kasık kemiğinizin hemen üzerine doğru bastırmak. Buna suprapubik basınç denir.
- Bebeğinizin kolunu doğum kanalından çıkarmak
- Bebeğinizi çevirmek için vajinaya ulaşmak veya sizi dört ayak üzerinde olacak pozisyona (elleriniz ve dizleriniz üzerinde).
- Epizyotomi açmak. Bu rutin olarak değil, sadece vajinaya daha büyük bir açıklığın yararlı olduğu ve kesinin bebeği etkilemeyeceği durumlarda yapılır.
- Sezaryen veya bebeğin köprücük kemiğinin kırılması. Bunlar diğer yöntemlerle çözülmeyen ciddi omuz distosisi vakalarında yapılır.