Gebelikte Suların Gelmesi

GEBELİKTE KOMPLİKASYONLAR

Suyun gelmesi sizi korkutuyor mu? Doğumun başladığının önemli bir belirtisi olan suyun gelmesi hakkındaki gerçekleri öğrenerek kendinizi doğum sürecine hazırlayabilirsiniz.

Hamileyseniz suyunuzun ne zaman geleceği, nasıl bir his olduğu ve sonrasında neler yapmak gerektiğiyle ilgili sorularınız muhtemelen vardır. Suyun gelmesinin belirtilerini ve bunların doğum sürecinde ne ifade ettiğini öğrenin.

 

Gebelikte Suların Gelmesi

 

Suyunuz gelince ne olur?

Gebelik süresince, bebeğiniz sıvı ile dolu amniyotik kese denilen membranöz bir kese ile çevrilidir. Tipik olarak doğum eyleminin başında veya doğum eylemi içerisinde bu zarlar parçalanır ve bu süreç suyun gelmesi olarak bilinir. Eğer suyunuz doğum eylemi başlamadan önce gelirse, buna ‘’membranların doğum önce yırtılması’denir. Suyunuz geldiğinde vajinada bir ıslaklık hissi, vajinadan küçük veya büyük miktarlarda sıvı akışının olması veya daha bariz şekilde şeffaf ya da açık sarı bir sıvının akışının görülmesi deneyimlenebilir.

 

Suyunuzun geldiğinden nasıl emin olabilirsiniz?

Her zaman suyun geldiğini söylemek kolay olmayabilir. Örneğin, gelen sıvının idrar mı yoksa amniyotik sıvı mı olduğu ayrımı kolayca yapılamayabilir. Emin olamadığınız durumda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz gelen sıvının amniyotik sıvı olup olmadığına fizik muayene ile kesin tanı koyacaktır. Bazı vakalarda amniyotik sıvının hacmini ölçmek için ultrason yapılabilir. Bu durumda siz ve bebeğiniz ileriki basamaklar açısından doktorunuz tarafından değerlendirileceksiniz.

 

Suyunuz geldikten sonra doğum ne zaman başlar?

Tipik olarak membranların parçalanması ve suyun gelmesini takiben kısa süre içerisinde –eğer çoktan başlamamışsa- doğum başlar. Fakat bazen doğum eylemi başlamayabilir. Eğer membranların doğum öncesi yırtılması durumunu yaşıyorsanız, doktorunuz doğum kendi kendine başlamadan önce rahim kasılmalarını stimule edebilir (doğum indüksiyonu). Suyunuz geldikten sonra doğumun başlaması ne kadar uzun sürerse, bebeğinizin enfeksiyon kapma riski o kadar yüksek olacaktır.

 

Gebelikte Suların Gelmesi

 

Suyunuz çok erken gelirse ne olur?

Eğer suyunuz 37. Haftadan önce gelirse bu duruma membranların doğum öncesi erken parçalanması (Preterm erken membran rüptürü) denir. Suyunuzun çok erken gelmesine neden olabilecek risk faktörleri şunlardır:

  • Bir önceki gebeliklerde membranların doğum öncesi erken parçalanması öyküsü olması
  • Fetal zarlarda inflamasyon (intra-amniyotik enfeksiyon)
  • İkinci veya üçüncü üçaylarda vajinal kanama
  • Gebelikte sigara veya uyuşturucu madde kullanımı
  • Yetersiz beslenmeyle birlikte düşük vücut kitle indeksi
  • Rahim ağzı uzunluğunun kısa olması

Bu durumun potansiyel komplikasyonları arasında anne veya bebekte enfeksiyon, plasentanın doğumdan önce rahimden ayrılması ve bebeğin göbek kordonuyla ilgili problemler sayılabilir. Bebek aynı zamanda prematür doğumun komplikasyonları açısından risk altındadır.

Eğer membranların doğum öncesi erken parçalanması durumunu yaşıyor ve en az 34 haftanın üzerinde gebeliğiniz varsa, enfeksiyon riskini önlemek açısından doğum eylemini başlatmak önerilebilir. Fakat yapılan araştırmalara göre eğer anne ve bebekte herhangi bir enfeksiyon belirtisi yok ve bebeğin sağlık durumu iyi ise, gebelik sağlıklı bir şekilde takip edildiği noktaya kadar doğum indüksiyonu olmadan sürdürülebilir.

 

Gebelikte Suların Gelmesi

 

Eğer gebeliğinizin 24-34 hafta arası sürecindeyseniz, doktorunuz bebeğinizin daha fazla gelişene kadar doğumu erteleyebilir. Olası bir enfeksiyonu önlemek açısından antibiyotik, bebeğinizin akciğer gelişimini hızlandırmak içinse potent steroidler (kortikosteroid) almanız gerekmektedir. Eğer gebeliğiniz 32. Haftadan küçükse ve birkaç gün içinde doğum riskiniz varsa bebeğiniz sinir sistemini korumak için magnezyum sülfat almanız gerekir.

Eğer yedi gün içinde doğum yapma riskiniz varsa, kortikosteroidler 24. haftadan itibaren başlanarak tavsiye edilmektedir. Ek olarak eğer 34 hafta ile 36 hafta altı gün arası bir gebeliğiniz varsa ve yedi gün içinde doğum yapma riskiniz bulunuyorsa, daha önce hiç kortikosteroid almadıysanız bu durumda yine kortikosteroidler tavsiye edilmektedir. Eğer 34 haftadan küçük bir gebelikte yedi gün içinde doğurma riskiniz varsa ve bir önceki kortikosteroid alımınız 14 günden uzun süre önceyse tekrar dozu almanız önerilebilir.

Gebeliğiniz 24 haftadan küçükse doktorunuz size ciddi prematüre bir bebek doğurmanın risklerini anlatacak ve doğumu ertelemenin artı ve eksilerini sizinle tartışacaktır.

 

Suyunuz kendi kendine gelmezse ne olur?

Aktif doğum eylemi sırasında, rahim ağzınız yeterince genişlemiş ve incelmişse, ayrıca bebeğin kafası pelvisteyse doktorunuz doğum kasılmalarını başlatmak veya eğer başlamışsa güçlendirmek için amniyotomi olarak bilinen bir tekniği kullanabilir. Amniyotomi sırasında ince plastik bir kanca bebeği saran zarlarda küçük bir delik oluşturmak ve suyunuzun gelmesini sağlamak için kullanılır.

Gebelik ve doğum eylemi hakkında endişelerinizin olması çok doğaldır. Suyunuzun ne zaman geleceğini tahmin edemeyeceğinizden sonrasında yapılması gerekenleri bilerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.


Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.