35 yaşından sonra hamileliği düşünüyor musunuz? İleri yaş anneler için sorunları anlayın ve sağlıklı bir hamilelik için ne gerektiğini bilin.
Birçok kadın hamileliği 30'lu yaşlarına ve ötesine geciktiriyor ve sağlıklı bebekler doğuruyor. Özel bakım almak gebeliğinize en iyi şekilde başlamanıza yardımcı olabilir.
Riskleri anlayın
Biyolojik saat hayatın bir gerçeğidir, ancak 35 yaş hakkında büyülü bir şey yoktur. Bu, çeşitli risklerin daha fazla tartışmaya değer hale geldiği bir yaştır. Örneğin:
- Hamile kalmak daha uzun sürebilir. 30'ların ortasından sonuna kadar ulaştıkça, yumurtalarınız miktar ve kalitede azalır. Ayrıca, ileri yaş kadınların yumurtaları genç kadın yumurtaları kadar kolay fertilize olamaz. 35 yaşından büyükseniz ve altı ay boyunca hamile kalamadıysanız, doktorunuzdan tavsiye isteyin.
- Çoğul gebelik geçirme olasılığınız daha yüksektir. İkiz olma şansı, aynı anda birden fazla yumurtanın serbest bırakılmasına neden olabilecek hormonal değişiklikler nedeniyle, yaşla birlikte artar. Tüp bebek tedavileri gibi yardımcı üreme teknolojilerinin kullanımı da rol oynayabilir.
- Gebelik şekeri geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Sadece hamilelik sırasında ortaya çıkan bu tip diyabet, kadınlar yaşlandıkça daha yaygındır. Diyet ve fiziksel aktivite yoluyla kan şekerinin sıkı kontrolü esastır. Bazen ilaca da ihtiyaç duyulur. Tedavi edilmediği takdirde, gestasyonel diyabet bir bebeğin ortalamadan önemli ölçüde daha büyük büyümesine neden olabilir - bu da doğum sırasında yaralanma riskini artırır. Gestasyonel diyabet, erken doğum, hamilelik sırasında yüksek tansiyon ve doğumdan sonra bebeğinize komplikasyon riskini de artırabilir.
- Hamilelik sırasında yüksek tansiyon geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Araştırmalar, hamilelik sırasında gelişen yüksek tansiyonun ileri yaş kadınlarda daha yaygın olduğunu göstermektedir. Doktorunuz kan basıncınızı ve bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini dikkatlice izleyecektir. Daha sık obstetrik randevulara ihtiyacınız olacak ve komplikasyonları önlemek için beklenen doğum tarihinizden önce doğurabilirsiniz.
- Düşük doğum ağırlıklı bir bebeğiniz ve erken doğum yapmanız daha olasıdır. Prematüre bebeklerin, özellikle de en erken doğan bebeklerin, genellikle karmaşık tıbbi sorunları vardır.
- Sezaryen doğuma ihtiyacınız olabilir. İleri yaş annelerin, Sezaryen doğumuna yol açabilecek gebelikle ilişkili komplikasyon riski daha yüksektir. Örneğin plasenta previa riski daha fazladır.
- Kromozom anormallikleri riski daha yüksektir. İleri yaş annelerden doğan bebeklerde Down sendromu gibi bazı kromozom problemleri riski daha yüksektir.
- Hamilelik kaybı riski daha yüksektir. Belki de önceden mevcut tıbbi durumlar veya fetal kromozomal anormallikler nedeniyle, anne yaşı arttıkça hamilelik kaybı riski artar. Araştırmalar, yumurtalarınızın kalitesindeki düşüşün, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik tıbbi durumlar riskinde artışla birlikte düşük yapma riskinizi artırabileceğini düşündürmektedir. Hamileliğinizin son haftalarında bebeğinizin sağlığını izlemesi için doktorunuza danışın.
Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, çalışmalar, çocuklar için; ileri baba yaşınında risk oluşturabileceğini göstermektedir.
Sağlıklı seçimler yapın
Kendinize iyi bakmak, bebeğinizle ilgilenmenin en iyi yoludur. Temel konulara özellikle dikkat edin:
- Bir ön görüşme randevusu alın. Doktorunuzla genel sağlığınız hakkında konuşun ve sağlıklı bir hamilelik ve bebek şansınızı artırabilecek yaşam tarzı değişikliklerini tartışın. Doğurganlık veya hamilelik ile ilgili olabilecek endişelerinizi ele alın. Gebe kalma olasılığını nasıl artıracağınızı ve gebe kalma konusunda sorun yaşıyorsanız seçenekleri sorun.
- Düzenli doğum öncesi bakım alın. Düzenli doğum öncesi ziyaretler, doktorunuzun sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını izlemesine yardımcı olur. Sizi ilgilendiren herhangi bir belirti veya semptomdan bahsedin. Doktorunuzla konuşmak muhtemelen zihninizi rahatlatacaktır.
- Sağlıklı diyetle beslen. Hamilelik sırasında daha fazla folik asit, kalsiyum, demir, D vitamini ve diğer gerekli besin maddelerine ihtiyacınız olacaktır. Zaten sağlıklı bir diyet yapıyorsanız, devam edin. Günlük prenatal vitamin - ideal olarak gebe kalmadan birkaç ay önce başlayan - herhangi bir boşluğu doldurmaya yardımcı olabilir.
- Uygun kilo almak. Doğru miktarda kilo almak bebeğinizin sağlığını destekleyebilir ve doğumdan sonra fazla kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Sizin için neyin doğru olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınızla birlikte çalışın.
- Aktif kalmak. Düzenli fiziksel aktivite rahatsızlığı hafifletebilir hatta önleyebilir, enerji seviyenizi artırabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilir. Ayrıca, dayanıklılık ve kas gücünüzü artırarak doğum ve doğum için hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Özellikle altta yatan bir durumunuz varsa, bir egzersiz programına başlamadan veya devam etmeden önce sağlık uzmanınızın sorununu çözmeyin.
- Riskli maddelerden kaçının. Alkol, tütün ve yasadışı uyuşturucular hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Herhangi bir ilacı veya takviyeyi önceden doktorunuzla temizleyin.
- Kromozomal anormallikler için prenatal test hakkında bilgi edinin. Gelişmekte olan bir bebekte belirli kromozomal anormallikleri taramak için bir yöntem olan doğum hücresiz fetal DNA (cfDNA) taraması hakkında doktorunuza danışın. Prenatal DNA taraması sırasında, anne kan örneğinden fetal DNA ortaya çıkarılır ve Down sendromu, trizomi 13 ve trizomi 18 gibi spesifik kromozom problemleri için artan risk için taranır. (Detaylı bilgiye web sitemde ulaşabilirsiniz) Koryonik villus örneklemesi gibi tanı testleri ve amniyosentez ayrıca bebeğinizin kromozomları veya spesifik kromozomal anormallikler riski hakkında bilgi sağlayabilir, ancak az ihtimalle bir düşük yapma riski de taşır. Doktorunuz riskleri ve faydaları tartmanıza yardımcı olabilir.
Geleceğe bak
Şimdi yaptığınız seçimler - gebe kalmadan önce bile - bebeğiniz üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabilir. Hamileliği, bebeğinizi büyütmek ve heyecan verici değişikliklere hazırlanmak için bir fırsat olarak düşünün.