Gebelikte Hangi Aşılar Önerilir, Hangi Aşılardan Kaçınmak Gerekir?

GEBELİKTE MERAK EDİLENLER

Genel olarak öldürülmüş virüs içeren aşılar (inaktif) gebelikte yapılabilir. Canlı virüsleri içeren aşılar ise  gebelere yapılamaz.

Gebelikte Aşı

İki aşı ise gebelere rutinde önerilir.

  • İnfluenza (grip) aşısı: grip sezonunda( kasım dan marta kadar) gebe olan kadınlara önerilir. Grip aşısı inaktif virüsten yapılır ve hem sizin için hem de bebeğiniz için güvenlidir. Burun spreyi şeklinde olan aşı ise canlı virüs içerdiğinden kaçınmak gerekir.
  • Tetanoz toksoid aşı, azaltılmış difteri toksoid aşısı ve aselüler boğmaca aşısı(Tdap): bu aşının bir dozu her gebelikte bebeğinizin boğmaca hastalığından korunması için aşıyı (bu aşı veya tetanoz difteri aşısı)son oluşunuzun tarihi farketmeksizin gerekmektedir. İdeal olarak aşı 27-36 hafta arası yapılır. Sağlık bakanlığı 12. haftadan sonra tetanoz aşısını önermektedir.

Bu iki aşıyı yaptırmak gebelikte hem sizi hem de yenidoğan bebeğinizi kendi aşılarını olmadan önce korur. Grip ve boğmaca yenidoğanlar ve bebekler için çok tehlikeli olabildiğinden bu çok önemlidir.

Eğer yurtdışına seyahat edecekseniz bazı enfeksiyonların riski artabilir. Doktorunuza seyahatiniz ile ilgili başvurmanız durumunda seyahat edeceğiniz bölgeye bağlı olarak ek aşılar önerilebilir.

 

Doktorunuz gebelikte canlı virüs içeren aşılardan uzak durmanızı önerecektir. Bu aşılardan bazıları;

  • Suçiçeği (varicella) aşısı
  • KKK (kızıl- kızamık – kabakulak) aşısı
  • Zona (Varicella-zoster) aşısı

Gebelikte Aşı

 

Bir gebelik planlıyorsanız doktorunuza olmanız gereken aşılar konusunda danışın ve gebelik öncesi ihtiyacınız olabilecek aşı önerilerini alın. Canlı aşılar gebelikten en az 1 ay önce yapılmalıdır. Eşiniz veya diğer yakınlarınız da bebeği korumak adına grip aşısı yapılmalıdır ancak bu kişilerin Tdap aşısı olmasına gerek yoktur.


Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.