Evde gebelik testleri: Sonuçlara güvenebilir misiniz?
Hamile olabilir misiniz? Evde gebelik testleri hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını açıklamaya çalıştım
Evde hamilelik testi yapmak, özellikle sonuçlara güvenebileceğinizden emin değilseniz sinir bozucu olabilir. Evde hamilelik testinin ne zaman ve nasıl yapılacağını ve ev testinin olası tuzaklarından bazılarını öğrenin.
Evde hamilelik testini ne zaman yaptırmalıyım?
Birçok evde gebelik testi, adet gecikmesi olan bir dönemin ilk günü kadar erken, hatta daha önce doğru tanı koyabilir. Ancak, adet gecikmesi olan dönemin ilk gününden sonra daha doğru sonuçlar elde edersiniz.
Neden beklemeliyim? Döllenmiş bir yumurta uterus endometriumuna (implantasyon) bağlandıktan kısa bir süre sonra, plasenta insan koryonik gonadotropin (HCG) hormonunu oluşturur ve üretir. Bu hormon kan dolaşımınıza ve idrarınıza girer.
Erken hamilelik sırasında, hCG konsantrasyonu hızla artar - her iki ila üç günde bir iki katına çıkar. Evde hamilelik testine ne kadar erken girerseniz, testin hCG'yi tespit etmesi o kadar zor olabilir. Yumurtlamanızın zamanlamasının aydan aya değişebileceğini ve döllenmiş yumurtanın uterusa farklı zamanlarda implante olabileceğini unutmayın. Bu, hCG üretiminin zamanlamasını ve ne zaman tespit edileceğini etkileyebilir. Adetleriniz düzensizse, döneminiz sona erdiğinde yanlış hesaplayabilirsiniz.
Hamileliğinizi hemen doğrulamak ve hamileliğiniz kaç hafta olduğu önemliyse, doktorunuz ultrason yaptırmanızı, bir laboratuvarda idrar testini tekrarlamanızı veya hCG seviyenizi ölçmek için bir kan testiniz olmasını önerebilir.
Evde hamilelik testi için farklı tipler var mı?
Çoğu testte, test kitindeki çubuğunun ucunu idrar toplanan idrar kabına daldırırsınız ya da direk akan idrarla temas ettirirsiniz. Birkaç dakika sonra, seviye çubuğu genellikle bir artı veya eksi işareti, bir satır veya iki satır veya bir şerit veya ekranda "hamile" veya "hamile değil" kelimeleri olarak test sonucunu gösterir.
Sonuçları kontrol etmeden önce ne kadar bekleyeceğinizi test talimatlarını uygulayın - genellikle iki veya beş dakika. Çoğu testte bir kontrol göstergesi vardır - sonuç penceresinde görünen bir çizgi veya sembol. Çizgi veya sembol görünmezse, test düzgün çalışmaz. Başka bir testle tekrar deneyin.
Bazı ev gebelik testleri diğerlerinden daha duyarlıdır. Başka bir deyişle, pozitif bir test sonucu üretmek için idrarda tespit edilmesi gereken hCG miktarı bazı testlerde daha düşüktür.
Teste başlamadan önce daima testin son kullanma tarihini kontrol edin ve talimatları dikkatlice okuyun.
Evde gebelik testleri ne kadar doğrudur?
Birçok evde gebelik testi yüzde 99 doğru olduğunu iddia etmektedir. Bununla birlikte, ev gebelik testleri, bir adet yaşamış olan kadınlarda hamileliği teşhis etme yeteneğinde farklılık gösterir. Negatif bir testiniz varsa ancak hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız testi yaptığınız süreden bir hafta sonra tekrarlayın veya doktorunuzla konuşun.
İlaçlar test sonuçlarına müdahale edebilir mi?
Doğurganlık ilaçları veya hCG içeren diğer ilaçlar evde gebelik testi sonuçlarına müdahale edebilir. Bununla birlikte, antibiyotikler ve doğum kontrol hapları dahil çoğu ilaç, evde hamilelik testlerinin doğruluğunu etkilemez.
Olumlu bir sonuç yanlış olabilir mi?
Nadiren de olsa, gerçekten hamile değilken evde hamilelik testinden olumlu sonuç almak mümkündür. Bu yanlış pozitif olarak bilinir.
Rahim duvarına (biyokimyasal hamilelik) bağlı döllenmiş yumurtadan hemen sonra hamilelik kaybınız varsa veya hCG içeren bir doğurganlık ilacı aldıktan hemen sonra hamilelik testi yaparsanız yanlış pozitif olabilir. Ektopik gebelik, menopoz veya yumurtalıklarınızla ilgili problemler de yanıltıcı test sonuçlarına katkıda bulunabilir.
Olumsuz bir sonuç yanlış olabilir mi?
Gerçekten hamileyken evde hamilelik testinden olumsuz sonuç almak mümkündür. Bu yanlış negatif olarak bilinir. Aşağıdakileri yaparsanız yanlış negatif alabilirsiniz:
- Testi çok erken yapın. Kaçırılan bir adetten sonra evde hamilelik testi yaptığınızda, testin HCG'yi tespit etmesi daha zordur. En doğru sonuçlar için testi kaçırılan bir adetten bir hafta sonra tekrarlayın. Bu kadar bekleyemezseniz, sağlık uzmanınızdan bir kan testi isteyin. Örneğin; beklediğiniz adet; 7 Kasım 2020 ise ve adet gormediyseniz; 1 hafta bekleyin. Daha sonra ev testi yaptırmanız sonuçların daha doğru çıkmasını sağlar.
- Test sonuçlarını çok erken kontrol edin. Teste çalışmak için zaman verin. Paket talimatlarına göre bir zamanlayıcı ayarlamayı düşünün. Paket talimatlarını dikkatle izleyin.
Seyreltilmiş idrar kullanın. En doğru sonuçlar için, testi ilk olarak sabahleyin - idrarınız en konsantre olduğunda.
Sonra ne olur?
Test sonuçlarınıza dayanarak aşağıdaki adımları atmayı düşünün:
- Evde hamilelik testiniz olumlu ya da birkaç evde hamilelik testi yaptınız ve karışık sonuçlar aldınız. Sağlık uzmanınızdan randevu alın. Hamileliğinizi doğrulamak için bir kan testine veya ultrasona ihtiyacınız olabilir. Hamileliğiniz ne kadar erken doğrulanırsa, doğum öncesi bakımınıza o kadar erken başlayabilirsiniz.
- Evde hamilelik testiniz negatif. Adetiniz başlamazsa, testi birkaç gün veya bir hafta içinde tekrarlayın - özellikle de testi kaçırdığınız bir süreden önce veya kısa bir süre sonra aldıysanız.
- Negatif test sonuçları almaya devam ediyorsunuz, ancak adet döneminiz başlamıyor veya hala hamile olabileceğinizi düşünüyorsunuz. Doktorunuza danışın. Tiroid bozuklukları, düşük vücut ağırlığı, yumurtalıklarınızla ilgili sorunlar, aşırı egzersiz ve stres dahil olmak üzere birçok adet adet döneminin (amenore) kaçırılmasına neden olabilir. Hamile değilseniz, sağlık uzmanınız menstrüel döngünüzü tekrar izlemenize yardımcı olabilir.