Hamilelik sırasında uyumakta zorlanıyor musunuz? Neden yorgunluk hissettiğinizi ve rahatsızlığı ve uyku bozukluklarını en aza indirmek için bazı önerilerimiiz var.
Hamilelik vücudunuzda değişiklikler yapabilir. Ancak hamilelik sırasında uyumaya ihtiyaç duyduğunuzda, uyumak her zaman kolay olmaz. Hamileliğin uykuyu nasıl etkilediğini ve rahatça dinlenmek için neler yapabileceğinizi anlayın.
Hamilelik neden yorgunluğa neden olur?
Erken hamilelik sırasında, progesteron hormonu seviyeleri artar ve metabolizmanız hızlanır. Bu, gündüz uyku hali ve yorgunluğa neden olabilir. Bakmanız gereken başka bir çocuğunuz veya çocuklarınız varsa, daha da yorgun olabilirsiniz.
Hamilelik uykuyu nasıl etkiler?
Hamilelik sırasında bir dizi normal semptom, uykunuzu etkileyebilir veya rahatsız edici olabilir.
- Bulantı ve kusma (sabah bulantısı)
- Sık idrara çıkma
- Hassas göğüsler ve sırt ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklar
- Fetal hareket
- Bacak ağrısı
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Horlama
- Düzensiz uterus kasılmaları
- Nefes darlığı
- Huzursuz bacak sendromu
- Doğum ve doğum kaygısı
Uykuda solunum bozukluğu gibi uyku bozuklukları da hamilelik sırasında daha da kötüleşebilir.
Hangi uyku pozisyonu en iyisidir?
Şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- Tarafını tercih et. Sırt üstü uyumaktan kaçının, bu da uterusunuzun ağırlığını omurga ve sırt kaslarına koyabilir. Mümkünse sol yana dönüp yatın. Ama uyandığınızda sırt üstü yatmış olarak kalkarsanız, endişelenmeyin.
- Yastık kullanın. Dikkatle yerleştirilmiş yastıklar rahat olmanıza yardımcı olabilir. Bükülmüş dizlerinizin arasına veya karnınızın altına bir yastık yerleştirmeyi deneyin.
Rahatça dinlenmek için ne yapabilirim?
Hamilelik sırasında uyku bozukluklarını yönetmek için adımlar atabilirsiniz. Örneğin:
- Ruh halini ayarlayın.
Karanlık, sessiz ve dinlendirici bir ortam ve rahat bir sıcaklık uykuyu teşvik etmeye yardımcı olabilir. Her gün aynı saatte yatmak ve kalkmak uyku sağlığınızı iyileştirebilir. Elektronik cihazları yatak odanızdan çıkarın. - Aktif olun.
Hamilelik sırasında düzenli fiziksel aktivite, daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. - Mide ekşimesini önleyin.
Küçük, sık yemek yiyin ve yatmadan üç saat önce yemek yemekten kaçının. Sol tarafta başınız yüksekken uyumak da mide ekşimesi semptomlarını hafifletebilir. - Gevşeme teknikleri uygulayın.
Yatmadan önce bunları yapmak yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında uyumakta sorun yaşamaya devam ederseniz, doktorunzla konuşun. Uykusuzluk için bilişsel davranışçı terapi adı verilen konuşma terapisi programı bir seçenek olabilir. Bu program, uyku sorunlarına neden olan veya kötüleşen ses uykusunu destekleyen alışkanlıklarla ilgili düşünce ve davranışları belirlemenize ve değiştirmenize yardımcı olur. Lütfen, kesinlikle bilmediğiniz bitki çayları veya ilaçlar kullanmayın. Mutlaka doktorunuza danışın.